Jump to content

Oduzimanje poslovne sposobnosti ili punomoć?


telesisija

Preporučene objave

Majka mi je teže mentalno oboljela i dementna osoba koja je u domu za mentalno oboljele, a posljednjih mjesec dana je u bolnici za mentalno oboljele. Jedva je svjesna tko je i što je, s kratkim epizodama svjesnosti pa otpora i tako ukrug. Iz banke su joj javili da mora ažurirati podatke inače će joj blokirati račun, time bi se prekinulo i financiranje mjesta u domu gdje je na skrbi. Ispunila sam to nekako za nju i poslala, sada strepim hoće li to banka prihvatiti ili ne (iako su podaci trivijalni i ništa se nije mijenjalo od zadnjeg puta). Za tri godine sve opet ispočetka. To je jedna od stavki u moru toga što inače zdrave osobe moraju moći za sebe obaviti.

S obzirom na to da mi je objašnjeno da je oduzimanje poslovne sposobnosti dugotrajan i kompliciran postupak jer moraju surađivati hzsr i njen doktor, pa sa njihovim izvješćima na sud, usto dodjela skrbnika, što ne želim biti jer imam previše obaveza s mojom djecom i ne želim zakonski odgovarati ako ona izvede neki problem (lijeganje na cestu i ugrožavanje prometa), od toga sam digla ruke. 

Zanima me postoji li mogućnost da se sastavi dokument o davanju punomoćnosti meni kao nekome tko bi sve ove odluke donosio za nju, koji bi bio validan svuda, kao i u banci evo, jer sam to vidjela da su i napisali kao fusnotu dolje u pozivu na dojavu podataka. Postoji li negdje obrazac punomoćnosti? Iako će i to biti teško izvesti s obzirom na njeno stanje i osciliranja između donekle nekake suradljivosti i nikakve uopće.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po prirodi stvari smještaja majke u domu za mentalno oboljele javni bilježnik bi trebao otići na lice mjesta k njoj, i kad vidi koliko je sati, odnosno gdje se ona nalazi, od punomoći (najvjerojatnije) neće biti ništa.

uređeno: od Antuntun56
ispravak pravopisne greške
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada je išla kod javnog bilježnika potpisati ugovor o najmu poljoprivredne zemlje nekome u selu, ugovor za koji je poslije rekla da ga nije ni pročitala, to javnog bilježnika nije ništa smetalo. Ona nekad ima naoko stanja svijesti, iako i dalje zapravo iz svoje bolesti bulazni, ali to netko tko nije stalno pored ne može razlikovati od obične staračke "zbunjenosti".

Onda mi je najbolje tražiti oduzimanje poslovne sposobnosti. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bitna je razlika odlazak kod JB ili dolazak JB u dom za mentalne bolesnike, nadam se da ćete se složiti sa mnom. JB ovjerava samo potpise na ugovoru, a ne sadržaj tog ugovora (ovjera sadržaja je uključena u drugačiji postupak javno bilježničke ovjere).

Ako imate nalaze s njenom dijagnozom od obiteljskog liječnika (a trebali ste ih imati za smještaj majke u dom za mentalne bolesnike), odnesite ih u HZSR, i dalje će oni provesti postupak lišavanja poslovne sposobnosti prema propisanoj zakonskoj proceduri, te nakon provedenog postupka (koji uključuje i sudski postupak) donijeti rješenje o imenovanju vas kao skrbnice (naravno uz vašu prethodnu izjavu o pristanku).

To je najkraće izneseno, a sam postupak traje koliko je kod nas uobičajeno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Evo nastavka...

U HZSR-u traže da u medicinskoj dokumentaciji liječnik izričito preporuči postupak oduzimanja poslovne skrbi. Liječnica psihijatrije je dala odgovor da ona sada to ne može pisati (?), socijalna radnica iz bolnice upućuje da sama pošaljem sudu zahtjev, prema kojem onda snosim sav trošak postupka, a liječnica obiteljske medicine tvrdi da ne može pisati takvu preporuku jer može biti kažnjena novčanom kaznom (mama nije kod nje na liječenju). Meni nije jasno zbog čega sam naišla na takav otpor jer su upoznati s tim da je žena potpuno izvan svake svijesti o sebi već jako dugo.

Što da uopće radim? Koliko sam upoznata bolnica je dužna dostaviti HZSR-u što traže ali sve što dobivam je prebacivanje loptice i pranje od odgovornosti.

uređeno: od telesisija
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija