Jump to content

Mobilna kućica na građevinskom zemljištu s postojećom kućom


LouLu2345

Preporučene objave

Pozdrav,

trebam li uporabnu/građevinsku dozvolu za stavljanje mobilne kućice na građevinsko zemljište na kojem postoji kuća sa svim postojećim dozvolama? Mobilna kućica bi bila cca 30 m2, nebi se koristila za iznajmljivanje, već dodatan prostor. Mobilnu kućicu ne planiramo ostaviti na dvorištu trajno, već nekoliko godina samo. 

Hvala svima na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidite u prostornom planu vaše općine-županije koje su mogućnosti za postavljanje tog dodatnog objekta određene namjene za koji nije potrebna građevinska dozvola.

Ali bez Uporabne dozvole, barem u Županiji gdje sam pokušao dati zahtijev za gradnju pomoćnog objekta sam odbijen dok ne ishodim tu dozvolu. Trebati će i Gedetski elaborat sadašnjeg stanja da bi se mogla odrediti pozicija te kućice.

U mojoj Županiji ne dozvoljavaju gradnju ni postavljanje od drvenih ili od drugih sličnih materijala već isključivo treba da imaju izgled ostalim građevinama.

Ali ipak trebate imati suglasnost za gradnju odnosno eventualno postavljanje druge vrste te kućice vrijedi pravilo tri metra od susjedne parcele ili odobrenje vlasnika da taj razmak može biti i manji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da dodam i ja još nekoliko podataka, kao bivša djelatnica koja je na radila na tim poslovima (makar se takvo radno iskustvo ne bi moglo konstatirati na osnovu dorađenosti nekih mojih odgovora)🙂

 

prije 5 sati , LouLu2345 je napisao:

trebam li uporabnu/građevinsku dozvolu za stavljanje mobilne kućice na građevinsko zemljište na kojem postoji kuća sa svim postojećim dozvolama?

uporabnu dozvolu - DA, građevinsku dozvolu - NE, ukoliko bi se ista koristila kao građevina pomoćne namjene (prizemna i ne veća od 50 m2 koja se gradi na građevnoj čestici postojeće zgrade, odnosno na građevnoj čestici zgrade za koju postoji akt kojim se odobrava građenje, za potrebe te zgrade), prema članku 4. točka 1.a) Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima - pomoćna građevina opisanih karakteristika može se izvesti na temelju glavnog projekta, a vrste pomoćnih zgrada su definirane u svakom prostornom planu - ili bilo koja građevina iz popisa građevina i drugih radova iz PoJGiDR a koje se mogu izvesti bez ili s glavnim projektom, te bez ishođenja građevinske dozvole.

Glavni projekt za pomoćnu građevinu izvedenu kao mobilna kućica može biti i tipski, a tipskim projektom se smatra projekt koji koji ima rješenje o tipskom projektu izdano po Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, te on samo mijenja projektnu razradu same građevine, a glavni projekt treba sadržavati propisane dijelova iz članka 70. Zakona o gradnji, i to pod pretpostavkom da prostorni plan dozvoljava postavljanje mobilnih kućica u svrhu pomoćne namjene. 

 

prije 5 sati , LouLu2345 je napisao:

Mobilna kućica bi bila cca 30 m2, nebi se koristila za iznajmljivanje, već dodatan prostor. Mobilnu kućicu ne planiramo ostaviti na dvorištu trajno, već nekoliko godina samo. 

Kao što joj samo ime kaže da je to mobilna kućica od 30 m2, ona je činjenica u prostoru, pa slijedom navedenog treba biti postavljena na građevnoj čestici prema propozicijama prostornog plana – pa makar bila postavljena i privremeno na par godina. Uz opasku da je nejasno što podrazumijevate "dodatnim prostorom", jer dodatni stambeni prostor, uz već postojeći stambeni prostor, odnosno dvije građevine stambene namjene (pa makar jedna od njih bila i mobilna kućica) na jednoj građevnoj čestici su zabranjene u većini prostornih planova, te za dodatni prostor stambene namjene ne možete ishoditi niti građevinsku dozvolu.

U svrhu saznanja koji zahvati su dozvoljeni na vašoj građevnoj čestici možete podnijeti zahtjev za izdavanje lokacijske informacije.

 

Eto toliko s nešto konkretnijih podataka...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija