Jump to content

Problem s izvođačem radova


Stjepan1990

Preporučene objave

Poštovani, imam problem sa majstorima koji su mi radili keramiku u vikend kući te me zanima kako postupiti u sljedećoj situaciji.

Naime problem je sljedeći:

Dogovoren je posao usmeno, majstora poznajemo iz viđenja te sam dobio preporuku susjeda kojemu je nedavno radio keramiku. 

Majstor s kojim smo dogovarali posao nekoliko puta pregledava unutrašnjost vikend kuće (lijepi se keramika na postojeću keramiku) te nakon toga daje ponudu za lijepljenje keramike u cijeloj kući sa njegovim ljepilom i ostalim materijalom, na nama je jedino da kupimo pločice i odaberemo boju fugomase ,a on kupuje fugomasu. Pošto je to vikend kuća u kojoj smo mi samo tokom godišnjih odmora, ostajemo prvih nekoliko dana radova da vidimo kako teče početak radova te prije odlaska ostavljamo 50% iznosa od ugovorene cijene radova (za materijal kao). Već kod početka radova dok smo bili prisutni, majstor s kojim smo dogovarali posao si je doveo dva "pomoćnika" te njega ni nema na gradilištu već obilazi svoje "pomoćnike" tu i tamo dok on radi neki posao sa strane iako je dogovorne da će on lijepiti osobno pločice. Također odmah na početku radova diže cijenu radova za cca 500 eura zbog nekih nepredviđenih okolnosti (iako je cijelu kuću pregledao nekoliko puta i sve "probleme" na koje je mogao naići je vidio i prije davanja inicijalne ponude). Pristali smo na to misleći da će zbog više cijene radova pločice biti vrhunski polijepljene pa se nismo bunili radi podizanja cijene. 

Prva naša greška je bila što nismo tražili ponudu prije radova gdje bi svi radovi bili definirani ali išli smo na to da poznajemo ljude , da su na preporuku došli pa kao nema potrebe za službenom ponudom.

Radovi su krenuli i jedna prostorija je polijepljena relativno ravno i ostalo je još pofugirati i zalijepiti cokle. Zamolili smo majstora da pofugira barem dio da vidimo izgled fuga prije nego odemo pošto nam je godišnji bio pri kraju. Majstor je pofugirao sa svijetlim fugama i dogovorili smo da tako u toj boji pofugira i ostatak pločica te da nas zovu kad su gotovi, mi ćemo doći na jedan dan vidjeti kako je napravljeno i platiti ostatak radova.

Majstori su nakon nekih 2 tjedna završili radove te nas odmah zvali da uplatimo novac preko računa jer kao treba im hitno za nešto. Poslali su neke dosta loše (mutne) fotografije završenih radova i tu se već vidjelo da su fuge u toj prvoj sobi i ostatku kuće različite boje te da su sve pločice grbavno polijepljene. Na taj komentar nas je majstor uvjeravao da je fugomasa još vlažna da su to fuge iste boje te da su pločice skroz ravne kako je i dogovoreno te da nam se to čini jer je loše fotografirano.

Prvi slobodan vikend smo otišli do vikend kuće vidjeti radove i naravno ako je sve kako majstor tvrdi platiti ostatak radova. 

Kad smo ušli u kuću imali smo što vidjeti. Pločice su toliko grbavo zalijepljene da se doslovno zapinje dok se hoda (po 5mm do 1 cm jedna pločica višlja od druge), fuge u prvoj sobi gdje su fugirali kad smo još bili prisutni su skroz druge boje nego u ostatku kuće, cokle su polijepljenje skroz grbavo i jedna u odnosu na drugu po 1 cm je višlja te svaka ima "zub". Znači uništena keramika, potrošen novac ,a radovi napravljeni katastrofalno. Izgledalo je kao da se netko prvi put učio lijepiti pločice.  Na naše pritužbe majstor se pravi lud, opravda se da nije on to radio već njegovi "pomoćnici" iako je snjim dogovaran posao. Za drugu boju fuga tvrdi da prvotne boje nije bilo za naručit, da im se žurilo pa su na svoju ruku stavili tamnije fuge (valjda se nadajući da mi nećemo ni primjetiti iako je skroz druga boja fuga u ostaku kuće), a za katastrofalno grbavo polijepljene pločice tvrdi da su krive loše kajle (koje je sam kupovao) i da se tu ništa ne može napraviti te tvrdi da je to samo malo zbrljano lijepljenje pred kraj te da nije to "tako loše" te hoće da mu se radovi plate.

Nama ne pada na pamet mu platiti ostatak iznosa. To je toliko loše napravljeno da drugi keramičari koji su to vidjeli savjetuju da se ili sve počupa van ili lijepe nove pločice na te postojeće tj. da je to trenutno stanje nepopravljivo. Mi želimo povrat predujma i da plati troškove keramike koju je uništio.

Pošto nemamo drugi dokaz osim svjedoke koji su vidjeli da je primio predujam na ruke što nam je činiti ? Također račun nam nije izdao. Nismo ga tražili ništa na crno te smo očekivali da po završetku radova izda račun za obavljene radove pošto čovjek ima obrt.

Da li traženjem računa mi automatski pristajemo na plaćanje loše obavljenog posla ili možemo tražiti račun samo kao dokaz da je on odradio taj posao te poslije na temelju tog računa tražiti obeštećenje na sudu za loše izvedene radove i uništenu keramiku ? Da li ga možemo tužiti i za rad na crno pošto nije izdao račun ukoliko odbije izdati račun ?

Spremni smo naravno zvati i sudskog vještaka za keramiku koji će procijeniti kvalitetu obavljenih radova. 

Hvala unaprijed na savjetima
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očito je da radove kod vas nisu radili ni zanatlije, a ni majstori.  Radi jasnije definicije tko se može nazvati majstorom treba dati do znanja da se majstorsko zvanje stječe stručnim ispitom u Obrtničkoj komori, a prema Zakonu o obrtu i Pravilniku o polaganju majstorskih ispita.  Kriteriji za dobivanja majstorskog zvanja jako su rigorozni i to zvanje nije baš lagano steći.

Svi ostali koji su završili škole za osposobljavanja radnika raznih struka su zanatlije i protuzakonito se nazivaju majstorima. Ali to ne znači da ne znaju obavljati poslove za koje su školovani.

To znači da izvođač vašeg postavljanja nije majstor ni  zanatlija koji je završio zanat postavljanja pločica ili drugih završnih radnji u građevinarstvu već osobe koje  nemaju ništa od toga osim što misle da znaju raditi posao koji dobiju.

A sada o vašem slučaju. Očite je da ste imali malo veći obim ili kvadraturu pločica koje je trebalo postaviti, pa ste trebali biti oprezniju u odabiru izvođača, tražiti da vidite neke objekte koje je on izvodio i svakako sastaviti ugovor. Ali ugovor možete sastaviti samo sa registriranom firmom, a ne sa divljim izvođačem.

Ali bez obzira na sve loše postupke kod ugovaranja posla mislim da malo toga možete postići sa izvođačem radova da dovedete loše izvedbe u ispravno stanje. Ako je izvođač obrtnik tužite istog Časnom sudu Obrtne komore u kojoj je isti registriran.

Kod tužbe Sudu morate imati dokaz o lošoj izvedbi radova t.j. angažirati stručnu osobu koja može dati ocjenu izvedbenog stanja.

Ali ako ste angažirali osobu koja radi bez registracije t.j. u sivoj ekonomiji bolje ja da ništa ne poduzimate i da taj slučaj riješite sa t.z. majstorom sa kojim ste posao ugovorili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija