Jump to content

odnos visine zgrade i udaljenosti medje i sirinom cestice


Zaak

Preporučene objave

U PP-u opcine imam u clanku vezanom za polozaj gradjevine na  gradj. cestici, da udaljenost do susjedne medje  treba biti mjera polovice do vijenca gradjevine ali ne manje od 3,00 metra.  Takodjer kaze da planirana slobodnostojeca gradjevna  sa sirinom parcele 14-20 m/sto je moj slucaj/ treba biti najmanje 3,5 m

Koja udaljenost bi mi bila mjerodavna ?

To je stoga sto, ako trebam biti udalljena 3,5 m od susjednih medja, tada mi je maksimalna dozvoljena visina zgrade  je 7,0 m  u sto mi ne stanu 3  etaze, a ako zelim biti udaljena 3,0 m od medje tad mi je max visina 6 ,0 m  sto isto ispada dvije etaze, a pocvecavam kvadraturu.  

Jeli to tako, ili ja krivo razumijem ? Zasto ustvari postoje ova dva kriterija za utvrdjivanje udaljenosti od medja ili je neka od njih mjerodavnija ?

Ne znam kako to onda isplanirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potpuno suluda odredba (ako ste je dobro protumačili) gdje jedan dio pobija onaj drugi. Možda bi mi i imalo logike da je riječ o puno većoj parceli pa da onda za takve parcele traže veću udaljenost od mreže. Ali spomenuta širina nije velika. Ako zanemarimo debilnu odredbu, onda bi primjenio ovaj dio sa 3.5 metra jer je to, na neki način, svojevrsni lex specialis. :) Uglavnom, udaljite se malo više pa neće biti problema :)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj prijedlog je da zatražite lokacijsku informaciju, te s njom otiđete nekom projektantu u svrhu kombiniranja gabarita zgrade, uzimajući u obzir i ostale parametre propisane prostornim planom (poput koeficijenta izgrađenosti, koeficijenta iskoristivosti građevne čestice, udaljenosti od regulacijske linije i sl.) - ionako će on obaviti posao projektiranja. 

Neki prostorni planovi imaju dvostruko zadane kriterije - primjerice i od međe, te međusobne udaljenosti između zgrada, i to nije ništa čudno niti nedozvoljeno - a mjerodavna je ona vrijednost koja je nepovoljnija kao kriterij u primjeni (a što je i logično).

Moj odgovor se pogotovo odnosi na gradnju na kosom terenu (iz vašeg prethodnog upita), gdje je sudjelovanje projektanta NEIZOSTAVNO

uređeno: od Van Gogh
proširenje odgovora
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dvostuki kriteriji su super opcije da se stvari dovedu u red uz pomoc drugih parametara, no moje iskustvo govori da se to kod nas koristi u neke druge svrhe...

Slazem se s ovim ali bih samo trebalo Vase pojasnjenje , sto je to  "nepovoljnjiji kriterij u primjeni".... prilikom odredjivanja mjerodavnosti ?

nepovoljniji za provesti ?

nepovoljniji za uredjenje prostora ?

nepovoljniji za stranku u zahtjevu za dozvolu ?

Ako se radi npr o udaljenosti do medje, nepovoljnija bi bila primjena  vece udaljenosti od zgrade do medje za onog koji predaje zahtjev ? Je li tako nekako ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam vam samo dala prijedlog (a i dobronamjeran savjet) kako da postupite - te sam zaboravila navesti da bi bilo uputno dati arhitektu na uvid, uz ishođenu lokacijsku informaciju, i kopiju katastarskog plana s oblikom čestice, te uz par fotografia samog terena...mea culpa

 

prije 7 sati , Zaak je napisao:

Ako se radi npr o udaljenosti do medje, nepovoljnija bi bila primjena  vece udaljenosti od zgrade do medje za onog koji predaje zahtjev ?

 Dobro ste detektirali problem .

uređeno: od Van Gogh
proširenje odgovora
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija