Jump to content

Doprinos stradalog


habab

Preporučene objave

Pozdrav svima!

 

Nego da odmah prijeđem na stvar.

 

Stradali je bio umirovljenik, po zanimanju elektrotehničar. S obzirom da nije mogao živjeti od svoje mirovine bio je angažiran navodno ugovorom o djelu kod jednog poduzeća /recimo X poduzeće/ koji se bavi elektroinstalacijama i tome slično. A to poduzeće je imalo zaključen ugovor o pružanju uslugu drugom poduzeću /recimo Y poduzeće/ koje se bavi opasnom djelatnošću. Tog kritičnog dana vlasnik poduzeća X je nazvao telefonom ovlaštenog djelatnika poduzeća Y, te mu rekao da će na određenom mjestu izvršiti popravke. Ali radnik poduzeća Y je pogrešno dao nalog, te isključio struju u drugom mjestu.

 

Eh sada, prednici stradalog podižu tužbu protiv poduzeća Y ne želeći tužiti poduzeće X radi dobih prijateljskih odnosa sa vlasnikom tog poduzeća.

 

Nezgoda se dogodila na način da je stradali mimo radnog naloga i bez zaštitne opreme pokušao sam da uradi određenu instalaciju, prilikom čega dolazi do strujnog udara, te je stradali nakon određenog vremena preminuo.

 

Prvostupanjski sud utvrđuje odgovornost stradalog od 30%, drugostupanjski sud preinačava presudu u tom pogledu te utvrđuje odgovornost stradalog od 20%.

 

Činjenice govore slijedeće: vještaci i to elektro struke, zaštite na radu i zaštite od požara, te inspektor ministarstva rada utvrđuju odgovornost tj doprinos stradalog, te konstatiraju kako u nalazima tako i u svojim izjavama danim tijekom postupka da do nezgode ne bi došlo da se stradali pridržavao propisanih pravila sigurnosti.

 

U kaznenom postupku uvjetno su osuđeni vlasnik poduzeća X i djelatnik poduzeća Y.

 

Zanimaju me vaši komentari na ovaj slučaj?!

 

Sudska praksa - doprinos stradalog - postoji li slučaj sličan ovome kojom je Vrhovni sud ukinuo nižestupanjske presude oslobađajući odgovornosti tuženika koji se bavi opasnom djelatnošću?!

 

Zakonske odredbe kojima bi se mogla pobijati drugostupanjska presuda?!

 

Hvala! ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija