Jump to content

Kako naći svoju zemlju ?


Marpa

Preporučene objave

Imam dva slična problema. Prije 30 godina, u vrijeme kad sam bio u JNA mi je umro otac. Živio je sa drugom ženom i s njim nisam imako kontakt. O njegovoj smrti me onda nitko nije obavijestio, a od suda nikada nisam dobio nikakvu obavijest o ostavinskoj raspravi i sl. Sam se nisam zanimao, jer je otac bio siromašan i nisam bio zainteresiran za bilošto od njegove imovine. Sad sam čuo, da je ipak imao neki komadić zemlje i da sam jedan od suvlasnika. Nije mi do same imovine, ali bi htio to naći i riješiti, da olakšam posao svojim nasljednicima. Dakle, kako naći zemlju bez posjedovnog lista ili broja čestice ? Na katastru i ZK nema traganja po imenima vlasnika.

 

Sličan problem imam i kod mame, koja je naslijedila neki komadić zemlje i čak je dobila neku obavijest od katastra mislim, ali je tu obavijest negdje zagubila. :)

 

Hvala za pomoć. Odličan forum, svaka čast.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na uredu za katastar postoji mogućnost ispisa posjeda prema imenu i prezimenu osobe.

Bez obzira što vam je majka izgubila obavijest od katastra isto tako uvijek možete zatražiti ispis posjeda. To treba platiti cca 35, kn po svakom zahtjevu.

U zemljišniku ne možete dobiti ispis po imenu, no morate znati da posjed i zemljišnik ne moraju biti istovjetni.

Zato najprije na katastar, tamo ćete dobiti stare i nove broje čestica. To je bitno jer još uvijek neki zemljišni uredi imaju evidenciju po starim brojevima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odmah sam poslao e-poruku na katastar.hr sa pitanjem u skladu s vašim objašnjenjem i molbom, da mi podatke pošalju poštom i jave iznos i broj računa za plačanje troškova. Nadam se, da ću dobiti kakav odgovor, iako mi se čini, da je često po državnim ustanovama e-mail adresa i poziv "pišite nam" više za ukras nego za stvarnu upotrebu.

 

lp.marijan

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Nažalost, ako poslije smrti vašeg oca niste dobili poziv za ostavinsku raspravu kao njegov slijednik u nasljednom redu, postoji vjerojatnost da taj komadić zemlje nije bio uknjižen na vašeg oca iako se on time koristio. Trebali bi po mogućnosti od živuće rodbine doznati barem gdje se ta parcela nalazi, možda netko zna. pa ako se u vanknjižnoj evidenciji nekretnina to pronađe, pokrenite postupak za naknadno pronađenom imovinom. Nadam se da ćete imati sreće. Pozdrav

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija