Jump to content

Usmena oporuka, kakva su iskustva u praksi?


toni26

Preporučene objave

Molim pomoć oko pitanja usmene oporuke.

Radi se o tome da mi je umro ujak u BiH, a kako nije imao direktnih potomaka nasljednici su njegova braća i sestre.

Moja majka se jedina od braće i sestara brinula za tog ujaka i bila je uz njega praktički do njegove smrti.

Iza ujaka je ostao stan u BiH i kuća na moru te nešto zemlje i novaca...

E sad, situacija je da ujak nije načinio nikakvu pisanu oporuku, ali je pred dvoje neovisnih svjedoka izjavio svoju posljednju želju i to da veći dio imovine pripadne mojoj majci odnosno meni i mom bratu. Ti svjedoci su spremni posvjedočiti pred sudom njegovu volju, ali nisu to još izjavili niti pred bilježnikom niti pred sucem, a ujak je umro 2005. godine. Da li postoji neki rok u kojem su to trebali učiniti?

Naravno moja rodbina ne priznaje ujakovu posljednju volju i žele da se imovina podijeli na jednake dijelove. Sad bi mi trebali tužiti ostale i dokazivati valjanost usmene oporuke.

Ima li netko iskustava što bi iz toga moglo proizaći i da li uopć imamo neke šanse? Malo je nezgodno i to jer je sud u BiH, a oni su preuzeli zakon od SR BiH a ne znam koliko je to slično našem zakonu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Usmena oporuka

Članak 37.

(1) Oporučitelj može očitovati svoju posljednju volju usmeno pred dva istodobno nazočna svjedoka samo u izvanrednim okolnostima zbog kojih nije u stanju oporučiti ni u jednom drugom valjanom obliku.

(2) Usmena oporuka prestaje vrijediti kad protekne 30 dana od prestanka izvanrednih okolnosti u kojima je napravljena.

Svjedoci usmene oporuke

Članak 38.

Svjedoci usmene oporuke mogu biti samo osobe koje mogu biti i svjedoci javne oporuke, ali ne moraju znati ni moći čitati ni pisati.

Dužnost svjedoka usmene oporuke

Članak 39.

(1) Svjedoci pred kojima je oporučitelj usmeno očitovao svoju posljednju volju dužni su bez odgode napisati sadržaj oporučiteljeva očitovanja i što prije predati to sudu ili javnom bilježniku na čuvanje, ili ga usmeno ponoviti pred sudom ili javnim bilježnikom iznoseći kada je, gdje i u kojim je prilikama oporučitelj očitovao svoju posljednju volju.

(2) Neispunjenje dužnosti svjedoka iz stavka 1. ovoga članka ne šteti valjanosti usmene oporuke.

Raspolaganja usmenom oporukom u korist svjedoka i njihovih bližih srodnika

Članak 40.

Ništave su odredbe usmene oporuke kojima se ostavlja nešto svjedocima pri njezinu sastavljanju, njihovim bračnim drugovima, njihovim predcima, njihovim potomcima, njihovim srodnicima u pobočnoj lozi do zaključno četvrtog stupnja srodstva i bračnim drugovima svih tih osoba.

 

ovo je kod nas, a kako je u bih, druga stvar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam to, ali što im to dođe izvanredne okolnosti?Ujak nije bio nepismen, pred kraj života nije mogao hodati, ali to ne isključuje mogućnost poziva bilježnika kući ili tako nešto. Pisati je mogao... On nije bio niti nerazuman, samo je bio naivan i smatrao da je cijeli svijet pošten kao i on pa da će se njegova volja poštovati... Naravmo, grdno se prevario i tako zeznuo jedine ljude kojima je bilo stalo do njega...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

..su sve one kad je čovjeku nemoguće doći do olovke i papira da napiše oporuku, ili do nadležnog tijela (suda, jb...)

To su npr. kad jedan vojnik u ratnom okršaju pred svoja dva kolega izjavi usmeno svoju oporuku.

Ili npr. kad netko doživi prometnu nesreću, ili kakvu prirodnu katastrofu. Ili ako je zbog toga onemogućen rad sudu ili javnim bilježnicima.

Bolest i nepokretnost neke osobe sama po sebi nije izvanredna okolnost, ako je osobi inače moguće oporuku napisati ili pozvati jb. No, o tome u konkretnom slučaju procijenjuje sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa, ako je doista bilo tako kako opisujete, moguće je da su doista bili ispunjeni uvjeti.

Al nije mi baš jasno, u kojoj je to mjeri bolnica bila zatvorena, radi li se o karanteni, koliko dugo je trajala kad je pokojni tamo ležao, i u kojem trenutku je preminuo -za vrijeme trajanja karantene, ili poslije, i koliko poslije.

Kao što vidite procjena izvanrednih okolnosti je vrlo kompleksna i nema neke opće formule.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

što se tiče izvanrednih okolnosti, sigurno i u zakonu bih ima odredba kao kod nas... znači da se u odredjenom roku od prestanka tih izvanrednih okolnosti trebaju svjedoci obratiti radi ispunjavanja te oporuke... a taj rok je meni se čini davno vama prošao, ako je prošlo toliko vremena koliko kažete da je prošlo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bolnica je uistinu bila zatvorena i posjeta nije smjelo biti, a ujak je umro za vrijeme zabrane posjeta. a koliko sam shvatio naš zakon, a čini mi se da je takav i BiH, svjedoci imaju dužnost izreći što prije njegovu volju, ali ako to ne učine, ne umanjuje se valjanost oporuke.

Bit će to jedan vrlo neizvjestan sudski proces. Hvala svima na pomoći...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija