Jump to content

Kako zatvoriti obrt?


anonimno

Preporučene objave

Zatvaranje obrta je jedna od mogućnosti koju imate na raspolaganju u Vašoj situaciji (polako se uvodi stečaj i za fizičke osobe, ali kod nas to još ne funkcionira u praksi). Zatvaranjem obrta spriječit ćete "gomilanje" glavnice, ali ne i kamata.

 

Kamate će Vam i dalje rasti, a u određenom trenutku porezna uprava će pokrenuti ovršne postupke.

 

Pročelnici pojedinih poreznih uprava su izuzetno jednostavni ljudi koji će Vas saslušati, neki od njih će Vam dati i konkretan savjet. Na žalost, nije svugdje tako. Savjetujem da se malo raspitate o Vašem pročelniku porezne uprave. Ukoliko pripada ljudima sa kojima se dade razgovarati, tada svakako otiđite do njega, opišite cijelu situaciju, predložite rješenje (kako mislite vratiti dugove i u kojem roku), te na taj način nećete u nekom kraćem vremenskom periodu imati nikakvih problema zbog zatvaranja obrta koji je u dugovima prema MF.

 

U slučaju da pročelnik porezne, voditelji odjela za prisilnu naplatu dugova .... ne pripadaju ljudima sa kojima se dade razgovarati, tada baš i nemate puno izbora - ili nastaviti voditi obrt sa rastom dugova i "začaranim krugom" kamata iz kojeg se više nećete izvući, ili sve to na neki način barem dijelom prekinuti (ne raste Vam glavnica, ne povećava se, ali svejedno idu kamate).

 

U svakom slučaju, razgovarali ili ne, ako niste u mogućnosti vratiti dugove, odluka je ipak Vaša. Porezna će prije ili kasnije pokrenuti postupak naplate, ali ako se nekako dogovorite sa njima, odgodit ćete ovrhe, a možda ih u konačnici i sasvim izbjeći.

 

P.S. Odjavu obrta možete napraviti, odjaviti sa zdravstvenog i mirovinskog, prijaviti se na HZZZ-u, ... neovisno o dugovima. Dugovi ne utječu na činjenicu zatvaranja i odjave obrta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija