Jump to content

ZOO - ZASTARA ?!? help


anonimno

Preporučene objave

Zanima me gdje tocno u ZOO mogu naci zastaru otraživanja npr. iz prometne nezgode, gdje je voden prekrsajni postupak protiv stetnika i zastara,

gdje je voden kazneni postupak protiv stetnika, i kod kaznenog djela, koji su rangovi zastare, odnosno koliko je vrijeme zastare za pojedina kaznena djela, s obzirom na kaznu...odnosno jel ima razlike za zastaru jel suden ili nije ili proglasen krivim???

 

Naravno ako je moguce da mi se objasni razlika izmedu zastare progona i izvršenja???

 

Ma ako je moguce da mi se taj pojam malo priblizi-netko tko zna da mi objasni ono OSNOVE zastare-kada,gdje,zasto????

 

UNAPRIJED HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebate razlikovati tri stvari:

1. zastaru potraživanja

2. zastaru progona

3. zastaru izvršenja

Ove tri stvari nemaju veze jedna sa drugom.

 

Zastaru potraživanja uređuje ZOO (čl.360.-393.). Kod prometne nezgode se najčešće radi o naknadi štete, a zastarni rok je 3 godine. Vođenje prekršajnog ili kaznenog postupka ne utječe na tijek ovog roka.

 

Zastara progona znači da se protiv štetnika više ne može pokrenuti kazneni il prekršajni postupak. Zastarni rok teče od dana kada je kazneno djelo (ili prekršaj) počinjeno, a dužina ovisi o zaprijećenoj kazni.

 

Zastara izvršenja znači da se kazna koja je izrečena okrivljeniku u kaznenom ili prekršajnom postupku više ne može izvršiti. Zastarni rok teče od pravomoćnosti odluke kojom je kazna izrečena. Dužina roka ovisi o visini izrečene kazne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iako zastara potrživanja,izvršenja i progona nema ništa zajedničko ipak Vas upućujem na odredbu članka 377.zoo-a koja kaže kad je šteta uzrokovana kaznenim djelom,a za kazneni progon je predviđen dulji rok zastare,zahtjev za naknede štete prema odgovornoj osobi zastarijeva kad istekne vrijeme određeno za zastaru kaznenog progona.Prekid zastarijevanja kaznenog progona povlači za sobom i prekid zastarijevanja zahtjeva za naknadu štete.Isto vrijedi i za zastoj zastarijevanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija