Jump to content

Rušenje kuće


anonimno

Preporučene objave

Zanima me koja je praksa prilikom rušenja bespravno sagrađenih kuća. Naime, žalio sam se na inspekcijsko rješenje o uklanjanju građevine, međutim, iz zakona proizlazi da žalba ne odgađa izvšenje rješenja, pa me zanima, da li se sa rušenjem čeka do završetka drugostupanjskog postupka ili mi ju mogu svaki tren srušiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste stvarno nesretni, kucu vam mogu srusiti kad god im padne na pamet i obezbijede bager. Prije toga ce vam, ako vec nisu, poslati obavjest da objekat uklonite o svom trosku (inace morate uklanjanje platiti, nije jeftino, mislim da vam je bolje da to uradite sami).

 

Bespravna gradnja je vrlo tezak prekrsaj i treba ga bezuvjetno sankcionirati. Na zalost, problemu se pristupa selektivno, a koliko se meni cini predstavlja i politicki pritisak u izborna vremena.

 

Statisticki, imate vrlo dobre sanse da vam kucu nikad ne sruse. Za 10 godina, rjesenje ce zastarjeti, ali vam opet mogu pokrenuti proces i opet srusiti kucu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kad će počet rušat građevine koje je država gradila bez građevinske dozvole.

 

meni su neki dan iskopali cijelo dvorište da bi postavili kanalizacijsko sabirno okno za sve okolne susjede, jer je to 'najekonomičnije' rješenje za uvođenje neke 'super' vakuum kanalizacije. a sve to bez rješenih imovinsko-pravnih odnosa, bez ustonovljenja prava služnosti, a na kraju saznajem , sve rađeno na osnovi idejnog projekta, dakle bez građevinske dozvole.

 

vi tu: gradnja bez građevinske dozvole je težak prekršaj. napravite prvo reda u svojim glavama, a onda sudite šta je težak prekršaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bespravna gradnja je tesak prekrsaj, novcane kazne su (relativno) visoke.

 

U pravu ste, preko pola Hrvatske je bespravno napravljeno, a oko 75% lokalnih puteva je isto tako bespravno napravljeno, i to jos na tudjem zemljistu, i to nije samo za jugo-komunisticke vladavine, nego i dan danas.

 

Evo najboljeg primjera, a ovaj duznosnik se time cak i ponosi:

 

Vlasti Baške Vode - ’divlji’ graditelji

 

Zato imaju izbori svake 4 godine. Kad bi ste mi rekli gdje zivite, rekao bih vam iz zasto su sad nasli da vas ganjaju za bespravnu gradnju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam slicno pitanje kao i gospodin prije mene, zivim u okolici Karlovca, u svojoj kuci zivim vec 8 godina, susjeda me je tuzila da mi je kuca prevelika, i nakon mjerenja ustanovilo se da zbilja jest prevelika 8% , i zakazan je datum rusenja, postoji li kakva mogucnost zalbe, postoji li netko tko bi mi mogao pomoci, unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

8% nije razlog da ne pokusate traziti legalizaciju, i u takvim slucajevima objekat (odnosno tih 8%) se ne rusi, ukoliko niste ucinili neki veci prijestup (i ja mislim da se upravo o tome radi). Najmanje 75% objekata sa urednim papirima u HR je izgradjeno vece nego sto bi trebalo, i ako se niste ogrijesili u prava susjede, nitko vam ne bi nista.

 

Dakle, dobili ste rjesenje sa zakazanim datumom rusenja, niste do sada potrazili pravno misljenje i odlucili sta cete? Vrlo cudno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Legalizacija je u tijeku vec nekoliko tjedana ali u nasoj opcini je za to potrebno pola godine, sa tih 8% ne narusujem susjedu prava, zbog toga sto je kuca udaljena desetak metara od ruba mojeg zemljista, inace kuca je 8% veca i to je jedini razlog, nikakav veci prijestup nije ucinjen jer sve se drugo poklapa sa projektom. Datum za rusenje sam dobio jucer pa sam odmah se javio vama za pomoc. Ponavljam kuca ima sve potrebne papire, projekte i sve je u redu osim tih pola metra. Po Vasem misljenju koje su sanse da izbjegnem rusenje. I tko bi mi mogao pomoci u tome. Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zalite se na rjesenje (mada to ne odlaze izvrsenje), ali sa druge strane vi ste se trebali zaliti davno kad vam je inspekcija prvi put dosla i time odugovlaciti proces, dok se legalizacija ne okonca (to ukljucuje zalbe na upravni postupak, ciste tehnikalije). Stvarno morate do odvjetnika da to sve pogleda, jer u vasem iskazu ima previse rupa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija