Jump to content

Koliki je rok da poslodavac reagira


anonimno

Preporučene objave

... ako radnik napravi grubu povredu discipline i da da otkaz radniku?

inputira mi se da sam napravio grubu pogrešku prije kojih 15-ak dana i da ću dobiti otkaz zbog toga.

ja ni o čemu službeno nisam obaviješten.

da li je moguće da oni pravno jesu u nekom zakonskom roku reagirali a da to još nije do mene stiglo?

poslodavac veli da to jest gruba pogreška, no realno, (pogreška ozbiljnosti tipa pražnjenje recycle bina sa desktopa, dakle bezvezarija da ne može biti veća) nema veze sa pameću.

tko je kompetentan da odluči da li je to ozbiljna greška?

ako poslodavac to može odlučiti, onda može odlučiti da je gruba povreda discipline i češanje lijevom rukom...

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tri mjeseca ako se dobro sjećam, dalje teška povreda je navedena u zakonu o radu, zatimo u pravilniku o radu ukoliko ga vaša firma ima (od 20 zaposlenika naviše dužna ga je imati, ispod po želji ) tamo se navodi i kako i u kojim slučajevima se pokreće stegovni postupak i mora vam se dati pravo da se branite, poslodavac je dužan radnika pismeno upozoriti na propuste u radu i dati mu mogućnost da korigira svoje ponašanje prije otkaza, nije to dužan učiniti ukoliko se radi o stvarno teškim prekršajima.NIje li bilo jednostavnije da nam točno kažete što ste napravili da vam se može pomoći?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za takve stvari biste trebali imati pravilnik o informatičkoj sigurnosti tamo se regulira tko ima pristup podacima i pod kojim uvjetima u kom opsegu itd. Dakle to što ste obrisali vaš folder nemože biti nikakva gruba povreda discipline jer to s disciplinom nema ni veze, e sad ovisi dali vam je radna procedura propisana na način da vi nesmijete podatcima raspolagati na taj način, jer podaci na računalima u vlasništvu firme su vlasništvo firme, no niste se mogli sigurno ogriješiti o nešto za što niste ni znali da je zabranjeno , a ako jest zabranjeno onda je nekim pravilnikom i propisano inače nije ni zabranjeno, bla bla načelo zakonitosti, dakle ako ste dokument vi kreirali izbrisali gdje to piše i zašto ga nebi smjeli izbrisati uostalom zaštio ne rade dnevni backup kao što bi i trebali pa bi na serveru uvijek imali jučerašnje stanje , a nebi zavisili od raspoloženja zaposlenika. Dakle ako ste imali pristup dijeljenom folderu i ovlaštenja potrebna da dokument mijenjate pa i obrišete onda ste na to i bili ovlašteni znači niste to napravili nakon što vam je oduzet pristup folderu i sustavu. Točno kako ste i rekli glupost.Takve morone imam i ja u firmi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se radi o teškoj povredi radne dužnosti koji ZOR ne definira, poslodavac može izvanredno otkazati ugovor o radu zbog teške povrede radne dužnosti u roku od 15 dana od saznanja činjenice o takvoj povredi. mora omogućiti radniku pravo na obranu i teret dokazivanja je na poslodavcu.u slučaju spora relevantan je sud. dakle sve kobajagi povrede moraju biti potkrepljene dokazima a ne rekla -kazala. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... teškoj povredi radne dužnosti, od poslodavca pa do same osobe koja je postavila pitanje.

 

Mene zanima nešto drugo : zašto bi poslodavac to nazvao "teškom povredom radne dužnosti" ako to imate na CD-u ? Gdje je završio taj CD ? Zašto to jednostavno niste uz ispriku vratili u dijeljeni folder ?

 

Na kraju najvažnije : da li je Vama stalo do ostanka u toj firmi ili do odlaska iz nje ?

 

Ne znam o čemu je u stvarnosti riječ (osim onog što je napisano), međutim, mogao bih pretpostaviti. Ako želite odgovoriti (nemojte ako mislite da Vam to šteti) na postavljena pitanja, vjerojatno će Vam se moći i konkretnije pomoći (ovako sve ostaje na pretpostavkama, stavkama ZOR-a i pravilnicima).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a mene interesira što bi bilo da je poslodavcu taj dokument hitno trebao u kasnijim satim, od toga recimo nešto ovisi...bla bla i čovjek se uredno spoji na server a dokumenta nema nego je kod nekog na CD. To mu baš niš ne znači. Znači to bi tada bila povreda...

I kaj to znači : ja sam dokument napravio pa ga tom logikom mogu i brisati??? Veće gluposti nisam čula.

Uvijek netko dobije radni zadatak da nešto napravi, to i je smisao rada. A ako nije onda i radnici ne trebaju poslodavcu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gospodin koji treba dokument mogao ga je dobiti iz backupa dakle ne radi se o radnom dijeljenom folderu već o dokumentu kojega je autor držao u svome folderu na serveru, dalje taj dokument kao i svaki drugi mora postojati ili u urudžbenom ili u arhivi pa se mogao i tamo poslužiti, draga gospođo dakle da je gospodin dobio zadatak da nešto napravi tada je taj dokument i poslodavac dobio i mogao slobodno raspolagati s njime, a ja gospođo sa svojim radnim dokumentima i folderima mogu raditi što god hoću jer kad ih jednom predam i više nemogu s njima raditi što hoću onda i nemam pravo pristupa niti ih i mogu obrisati, dakle prije nego što počnete lupetati gospođo malo promislite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija