Jump to content

magel

Korisnik
  • Broj objava

    271
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je magel objavio

  1. Nažalost nije u redu da vas ucijenjuje ali to govori o njegovom karakteru. Ono što je sigurno za stuju jest da trebate tražiti vlasititi priključak ako je kuća etažirana. Opći uvjeti za opskrbu električnom energijom ne dozvoljavaju preprodaju struje te je smatraju krađom te bi s te osnove vaš dotični gospodin moga biti procesuiran od Elektre. Ako tu činjenicu zna i on onda ima argumente da vas isključi sa svog brojila. u svakom slučaju pokušajte riješiti mirnim putem dok nebudete u mogućnosti se odvojiti.
  2. Kažnjivo je, i kaznu bi dobili vi. Otvaranje fast fooda zahtjeva i priključak na mrežu ze stroge propise u vidu zaštite kao i izdavanje Izjave o završnom pregledu i ispitivanju električne instalacije i Potvrde o uporabljivosti električne instalacije. detalje pogledajte u podzakonskom aktu Opći uvjeti za isporuku električne energije čl. 99-108. na http://www.hep.hr/ods/propisi/opci_uvjeti_2006.pdf i Pravila za spriječavanje neovlaštene potrošnje električne energije na http://www.hep.hr/ods/propisi/PRAVILA_NPEE_konačni%20tekst_potpisano.pdf
  3. U prethodnoj eleltroenergetskoj suglanosti i ugovoru o priključenju stoji obveza da se prije priključenja trebaju dostaviti uz ostale dokumente i građevinsku dozvolu ili drugi odgovarajući akt na temelju kojega se može graditi građevina. To nije bilo dostavljeno, ali je hep svejedno priključio nelegalan objekt i za to je izdao konačnu elektroenergetsku suglasnost. To je bila prva greška HEP-a. Sadašnji vlasnik sada može tražiti da se postupi sukladno konačnoj elektroenergetskoj suglasnosti. Druga greška HEP-a je da mu nije dostavljen raskid Ugovora o priključenju (pretpostavljam). Ostalo je samo za razjasniti na temelju čega je isključena struja, jer pisani trag niste naveli, a trebao ga je vaš susjed dobiti. LP
  4. što se tiče struje na jednu k.č. može doći samo jedan priključak, ali se može postaviti više brojila. elektropriključak vam može jednostavno riješiti ovlašteni električar. tražite onoga tko je registriran za obavljanje ispitivanje elektro instalacija jer prije priključenja HEP-u treba dati izjavu i potvrdu.
  5. Vaš prvi i drugi post su malo nepovezani, odnosno ne mogu stvoriti sliku situacije pa mi odgovorite na sljedeća pitanja. Govorite li o priključku za kuću? zašto su vas iskopčali? prije koliko točno vremena su vas iskopčali? da li je prije bio zračni priključak? Da li ste potpisali pravo služnosti za postavljanje novog stupa? Da li je novi stup drveni ili betonski? da li su prije bile gole žice na stupu? da li su sada izolirane žice u snopu na stupu? koliko ima metara od stupa u vašoj čestici do kuće gdje je prije bio spoj žica na kuću? napišite mi što piše u elektroenergetskoj suglasnosti u točci 4. i 5. tada ću vam moći preciznije odgovoriti.
  6. Ugovor niste potpisali ali ste u dobroj namjeri usuglasili stavove. Tko je prijavio gradnju? Je li to obavljeno na temelju zakonske regulative? U prijavi gradilišta Građevinkoj inspekcij i Zaštiti na radu piše tko je izvođač radova. Građevinski dnevnik vam ne želi vratiti jer je to jedini dokaz, ako je glavni nadzorni inženjer uveo izvođača u posao, da je on izvođač radova. Sve što ste napisali je na vašoj strani ali... Ovaj spor ćete teško riješiti, odnosno trajati će tako dugo da ćete na kraju oboliti od nerviranja. Jedina nada je da se izvođač urazumi. Pokušajte razgovarati s izvođačem da vam predloži plan sanacije odnosno dovođenja temelja u skladu s projektom. to prodiskutirajte s Nadzorom i kad se upusti u sanaciju i eventualno to dovede u neku prihvatljivu situaciju otkažite mu suradnju pa nek se on nađe u prilici da vas tuži. ne zaboravite da možete zvati policiju radi ulaska izvođača kojeg ste otkazali u vaš posjed. ovo je malo zločesto ali ni on ne igra korektno.
  7. Tražite pisanim putem očitovanje o kabelu u vašem vrtu. Tada neće moći dati paušalni odgovor. Javite se s odgovorom pa ćemo vidjeti što dalje. Možete napisati o kojoj se distribuciji radi?
  8. Pravnica ne samo da nije u pravu nego niti razumije tematiku. Kako ste rekli da je brojilo na fasadi njegove kuće a čl.74 Općih uvjeta kaže da je mjerna oprema na obračunskom mjernom mjestu kupca vlasništvo je operatora prijenosnog sustava ili operatora distribucijskog sustava, što znači da je i kabel za priključak u vlasništvu HEP-a. brojilo je mjesto razgraničenja vlasništva, a pojednostavljeno (primarne) dolazne žice popravlja HEP o svom trošku a odlazne uz traženje dozvole za iskapčanje i rad popravlja električar kojeg vlasnik plaća. kad ste se već potrudili pitati za vlasništvo kabela neka vam ne bude teško pitati PEES (prethodnu elektroenergetsku suglasnost) od susjeda, a to ćete morati preko odvjetnika ako vam nedaju. u PEES piše na koji način se treba izvesti priključak. budite ustrajni i tražite pismeno očitovanje od HEP-a i izmještanje kabela, a ja sam tu ako trebate pomoć. također i pip je na drugi način pomogao, ali u HEP-u vam zanju samo tehnički jezik i pravnici su im dosta loši kad se bave s tehničkom problematikom.
  9. Stručni ispit za obavljanje poslova prostornog uređenja i graditeljstva mogu polagati i osobe koje nisu završile za mag.ing.el. to mogu biti i KV elktričari a ispit im je potreban da mogu biti imenovani voditeljem gradilišta. Ispiti se polažu prema kvalifikacijama u Ministarstvu. sve možeš naći u Pravilniku o stručnom ispitu te upotpunjavanju i usavršavanju znanja osoba koje obavljaju poslove prostornog uređenja i graditeljstva i na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=6226
  10. Da li ste potpisali pravo služnosti polaganja kabela ili je sve bilo na riječ? ako ste potpisali onda ste valjda stavili i pravo prolaza preko njegove parcele. ako niste ništa potpisali tražite od elektre da izmjesti kabel iz vašeg dvorišta u slučaju da je brojilo na/u kući susjeda. smislite zašto vam treba da se kabel izmjesti iz vašeg dvorišta, sigurno ćete naći pravi razlog. npr pogledajte pravilnik o jednostavnim građevinama. tamo imate što sve možete raditi bez potrebe za lokacijskom dozvolom i drugim uvjetima za legalno građenje. predlažem vam da gradite bazen na trasi kabela. dozvoljene dimenzije su u pravilniku o jednostavnim građevinama. što se tiče zida i susjeda bilo bi najbolje da je zid visok toliko da više nikada ne vidite "takvog" susjeda.
  11. Što ste vi radili kad je susjed osobno polagao kabel ispred vaše kuće na vašoj parceli? Kabel je u vlasništvu HEP nadležne distribucije ako je brojilo električne energije na fasadi susjedove kuće. Možete tražiti izmicanje kabela iz vašeg vrta ako niste dali suglasnost vi ili prethodni vlasnici. U slučaju da je suglasnost data također možete tražiti izmicanje ali ćete platiti sve troškove izmicanja kabela. Možete tražiti i naknadu za pravo služnosti polaganja kabela i ona bi vam iznosila do 10 kn po m2 trase položenog kabela, što bi u vašem slučaju bilo cca 400 kn godišnje. HEP ima praksu platiti jednokratnu služnost po dogovoru a iznosi nisu značajni.
  12. Odgovor potražite u nadležnoj Elektri. Da bi dobili odgovor na forumu trebali bi dati više podataka.
  13. Ovo je ključno u vašem slučaju. Izmještanje DV 10 kV ide isključivo o vašem trošku, što sigurno neće biti mali iznos. izmještanje po "zraku" traži za jedan raspon barem 3-4 stupna mjesta, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za nove pozicije..., dok izmještanje "u zemlju" može zahtijevati ojačanje ta dva susjedna stupa (ima dosta varijanti) i polganje kabela u vašu parcelu uz zasigurno traženje HEP-a da im date i pravo služnosti, naravno besplatno jer to vi tražite. pravo služnosti na zračni prostor iznad vaše parcele nemate, kao što nemate pavo na naftu da je kojim slučajem nađete na svom zemljištu. trošak izmještanja... cca 250 kn/m... znajući da je prosječni raspon 50-60 m a morali bi ga izmaknuti izvan temelja... pa računajte sami pozdrav
  14. Zemljište je u vašem vlasništvu. Provjerite u katastru da li je ucrtana trafostanica. Trafostanica ima ime pa pročitajte i napišite kako se zove (TS ime)i opišite je (veličina oblik). U kojem mjestu je trafostanica? Trafostanicu nećete maknuti sa svog zemljišta ali ćete moći naplatiti pravo služnosti. Pretpostavka je da trafostanica nije legalno sagrađena, odnosno da nema tada potrebnu lokacijsku, građevinsku i uporabnu dozvolu.
  15. Dobro ste primijetili, sada je to vaš problem, koji je došao tako što se investitor riješio svoga problema na jednostavan način, sve je napravljeno prema propisu dok je postojao samo jedan vlasnik. Taj problem je u nešto kasnijim godinama uočen od strane HEP-a, pa su kroz PEES tražili da se instalacije izvedu kao za više vlasnika. Ja sam vam samo opisao kako je došlo do situacije da se na zidu vaše terase nalaze panceri vaših susjeda, i želim vam pomoći. Prvenstveno treba utvrditi kako je došlo do problema da bi znali poduzeti radnje koje će rezultirati vašim zadovoljstvom.
  16. Što se tiče društvenog, očito vam je promaklo "bivša mogućnost" u rečenici, no vratimo se na vaš problem. U to vijeme kad je investitor podnio zahtjev za lokacijskom dozvolom dobio je uvjete, pa tako i od HEP-a u vidu PEES (prethodne elektroenergetske suglasnosti), na koju se jedino imao investitor pravo žaliti. Projektant glavnog i izvedbenog projekta je isti napravio, ili trebao napraviti u skladu s zakonima, propisima i uvjetima koje je dobio nakon izdavanja lokacijske dozvole. U trenutku tehničkog pregleda jedini vlasnik je bio investitor i HEP nije vidio potrebu niti je imao razloga sumnjati u vlasničku strukturu kućica, te je zaprimio instalaciju temeljem prijave instalacije ovlaštenog električara. To što je instalacija izvedena na način kako ste je vi opisali nije problem HEP-a već u tom trenutku investitora kao vlasnika prema čijem se projektu napravila građevina. Trenutno se na izvedeno stanje možete požaliti HEP-u s dokazom (elaboratom etažiranja i vlasničkim listom) za predmetnu terasu i od njih tražite izmicanje susjedovih pancera s vaše terase. HEP će vam izaći u susret i dostaviti vam izračun troškova premještanja, te nakon uplate pristupiti radovima. Ne računajte na nikakvu naknadu u vidu prava služnosti jer će vam izaći s gore opisanim. Moj savijet vam je da ako imate nekog poznatog u nadležnoj HEP Distribuciji s njime dogovorite izmicanje na način da vi "proštemate" kanal prema njihovom tehničkom rješenju a oni prebace pancere na druge pozicije. Naravno da morate nakon štemanja vratiti zidove u prvobitno stanje, pogotovo ako nisu vaši. Sve što postignete više od navedenog smatrajte dobitkom na lotu.
  17. Ne zamjerajte na dodatnim pitanjima, ali mi odgovori na njih mogu dati dodatna saznanja kako bih mogao složiti cjelinu i odgovor na vaše pitanje. Jesu li (pretpostavljam da jesu) panceri bili na vašoj terasi kad ste doselili (postali vlasnik)? Vodi li se i kvadratura terase u vlasničkom listu? Svojataju li se površine terasa nekim pravilom? Jesu li te terase ustvari vanjski hodnici do ulaznih vrata? Koje godine je izgrađena zgrada? Ovo su sve pitanja koja vode k odgovoru da je u vrijeme izgradnje zgrade ista bila društveno ili vlasništvo neke firme, a konstrukcija terase se smatra zajedničkim djelovima zgrade i po takvima se mogu polagati energetski, telefonski i ini vodovi, koji su u suvlasništvu svih stanara, uz pretpostavku da su svi stanovi otkupljeni, pa čak i oni u mogućem vlasništvu Grada. Odgovor na pitanje postavljanja pancera na terasu mora imati svoje "zašto", a da bi došli do toga morati ćete se potruditi dati još više informacija, kako bi vas mogli savjetovati kako da rješite svoju situaciju. Može i nekakva skica zgrade s položajem hodnika, terasa i mjesta pancera.
  18. Svašta se može, no pitanje je na koji način. Imate vremena za tužakanje, a prvo možete opisati vaš problem u malo više teksta. Koliko dugo ste vlasnik terase? Kada su postavljeni osigurači, pretpostavljam "panceri", za druge stanove? Je lli to zgrada i ima li još takvih terasa? Jesu li i na tim terasama postavljeni osigurači za neke druge stanove? Jesu li ti stanovi čiji su osigurači na vašoj terasi na isom katu? Ukratko opišite malo više o tim osiguračima i vašoj terasi da bi se moglo dati tehničko rješenje s kojim ćete prije postići cilj nego tužakanjem.
  19. Poštovani felixe, nitko Vas ne vrijeđa, ali moram Vas priupitati znate li po kojoj formuli se zaračunava utrošak energije u narečenom slučaju i što sve ulazi kao parametar u taj izračun. Zaista neznam odakle ste dokučili da sam interesno povezan s HEP-om. Možda iz mog znanja o zakonima koji povezuju HEP? Na pitanja nemorate odgovarati jer odgovor je poznat iz Vaših mnogobrojnih postova u raznoraznim forumima. Usredotočite energiju u pomoć ljudima, kao npr. ovako: G. hitechservis, direktor Elektroistre ima svoje podređene, u ovom slučaju Rukovoditelja službe prodaje, i čovjek je stručnjak i plaćen je za taj posao. Koliko bi ljudi moglo pokucati na vrata direktora Damira Miškovića (ime i prezime dostupno na internetu)za rješavanje problema plaćanja. Biste li vi s menedžerskim ugovorom primali stranke u svoju kancelariju. Budite razumni i iskreni prema sebi. odgovor za Vaš problem: ako imate račun na 64000 kn i račun od 28000 kn to može biti dokaz na sudu da ni oni neznaju što rade. Nadalje članci koji su Vam predočeni mogu se rušiti na Ustavnom sudu, jer ako se ne varam mislim da je već jedna presuda takvog tipa donesena gdje je HEP izgubio. Vaše razmišljanje je dijelom bilo na dobrom putu. Usredotočite se (kao znalac u elektrostuci) da je do pogreške došlo krivicom HEP-a, na što vi niste mogli utjecati, i da se zakonom štite njihove pogreške, što je oborivo na ustavnom sudu. Kao i do sada ako imate želju da Vam pomognem, obratite se na pm jer u ovom više neću sudjelovati.
  20. ...a Vama kolega, očito je da ste iz elktro struke, savjetovao bih Vam da ne dokazujete ništa jer time nećete ništa postići, osim čira na želucu. Elektroistra ima načina da Vam izađe u susret, a naročito ako imate "neke" djelatnike iz nje, koji Vam mogu donijeti više informacija o problemu. koncentracijom od 2 minute ispred brojila mogli ste skužiti čudne brojke koje se izmjenjuju, te lako zbrojiti 2 i 2. savjet: dogovorite se oko plaćanja na rate i pokušajte smanjiti cjelokupan iznos. ako imate još neko brojilo negdje drugdje, npr u radioni , a glasi na Vaše ime, HEP ima zakonsku mogućnost da Vas iskopča na tom mjernom mjestu ako niste podmirili račun na onom prvom.
  21. opaska felixu: ne komentirajte i ne raspirujte vatru ako neznate rukovati aparatom za gašenje. kolega čitajte zakone i eventualno prema pročitanom i realnoj situaciji dajte čovjeku do znanja što može očekivati u svom slučaju. u zakonu piše "Kad se utvrdi da je obračunska konstanta brojila električne energije bila pogrešno utvrđena ili je pogrešno obračunavana električna energija i snaga zbog pogrešno očitanih cijelih, odnosno decimalnih mjesta na brojčaniku brojila, izvršit će se naknadni obračun prema ispravnoj konstanti, odnosno točnom broju cijelih i decimalnih mjesta i to od dana kada je greška nastala, a najduže u zakonskom roku zastare. ...i kao što ćete primjetiti poštovani kolega nigdje se ne spominje krivca za pogrešku. HEP je mastrodont i pisao je zakone prema svojim željama bez utjecaja zaštite potrošača... i molim Vas da ne replicirate i ne borite se sami sa sobom.
  22. Vaš susjed ima 500 europskih razloga da antena ostane kod njega. Saznajte koji je to operater na susjedovoj kući i ponudite operateru da za 400 narečenih razloga tu istu antenu stavi na Vašu kuću. Isti antenski prihvat na višoj koti.
  23. Iskreno, žao mi je što ću Vas razočarati, ali nećete ništa postići. Ne samo da se vode pravilnikom o jednostavnim građevinama, već su dobili i potvrdu na tipsko rješenje za antenske prihvate, čime im se pojednostavljuje građenje. Sve se vodi pod infrastrukturom od državnog interesa. Ono čime se možete utješiti je da su propisi za elektromagnetsko zračenje 2-4 puta strožiji nego u zemljama EU, čiji se propisi vode da je max dozvoljeno zračenje = zračenju svemira, kojmu smo izvrgnuti i bez ikakvih izuma nakon Tesle.
  24. Nevoljko će Vam dati na uvid tehničku dokumentaciju, osim ako nemate nekoga u HEP-u, dotičnoj Distribuciji. Što se tiče gradnje objekta visine 8m, to možete utvrditi u uvjetima PP, kao i vizuelno. Naime sigurnosna visina vodiča 10 kV dalekovoda na ravnom terenu teško da prelazi 8m u sredini raspona. Npr. stup visine 11m mora se ukopati 1/6 vlastite dužine u zemlju, kad odbijete 0,3+0,7+0,7m od vrha stupa udaljeni izolator s vodičem, lako dođete do tvrdnje u prethodnoj rečenici. Da ne govorim da je sigurnosna visina u sredini provijesa još niža ako uzmete u obzir izračun lančanice. Kako vi govorite o Fe rešetkastom stupu a ne o poziciji gradnje u odnosu na postojeću trasu dalekovoda, zasad toliko. još podataka molimo
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija