Jump to content

Naknada za bolovanje - prometna nesreća


alien

Preporučene objave

Imala sam prometnu, sad sam na bolovanju više od mjesec dana, već sam bila i na pregledu kod komisije, imam frakturu (tj napuknuće kralježnice) , i mislim da će bolovanje potrajati još neko vrijeme.

Zanima me kako stojim s naknadama za vrijeme trajanja bolovanja. Obzirom da sam iz firme u kojoj radim za prvih mjesec dana, dobila 90 % (od osnovice), a ne od prosječne plaće koju inače primam. Radi se o tome da imam relativno nisku osnovicu, ali s provizijom mi plaća iznosi 2 puta više. Za bolovanje su mi isplatili prema osnovici, a ne prema prosječnoj isplaćenoj plaći u zadnjih 6 mjeseci. Zanima me da li je to zakonski u redu, i koliko u postotku dobivam nakon onih 42 dana kad će naknada ići preko hzzo.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naknada plaće određuje se od osnovice za naknadu koju čini prosječni iznos plaće koja je osiguraniku isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu, neovisno na čiji se teret isplaćuje, osim u slučaju kada je posebnim zakonom drukčije propisano.

Pod plaćom na osnovi koje se utvrđuje osnovica za naknadu plaće podrazumijeva se, u smislu ovoga Zakona, redovna mjesečna plaća osiguranika utvrđena u skladu s odredbama propisa o radu i drugih propisa o određivanju plaće, te naknada plaće isplaćena za vrijeme odsutnosti s rada (godišnji odmor, plaćeni dopust i bolovanje) koja se isplaćuje na teret pravne ili fizičke osobe kod koje je osiguranik zaposlen. Naknada plaće ne može biti niža od 70% osnovice za naknadu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni se na cijeli iznos plaćaju doprinosi (znači osnovica + stimulacija), a sada za trajanja bolovanja, poslodavac tvrdi da imam pravo samo na 90 % od osnovice , npr. osn je 4000 kn, a moja plaća nikad do sada nije bila ispod 6000 kn, i na cijeli taj iznos se plaćaju davanja državi. Pa me zanima da li je poslodavac u pravu što se tiče sada ovog oko isplate za bolovanje (što nije prosjek zadjih 6 plaća, već je postotak od čiste osnovice)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija