Jump to content

Alimentacija - ovrha na plaću - HELP


tomo_zg

Preporučene objave

Pozdrav,

 

kao prvo, pozdravljam ovaj forum.Idealno mjesto za potražiti savjet u sveopćoj zavrzlami hrvatskog zakonodavstva.Kako nisam uspio doći do pravovaljanog odgovora, molio bih članove foruma za savjet.

Tijekom brakorazvodne parnice dusuđeno mi je plaćanje uzdržavanja za mldb dijete "privremenom mjerom" u iznosu od 20% od plaće. No, u presudi općinskog suda taj postotak je povećan na 25 % od plaće i pojavila se razlika za manje uplaćenu alimentaciju, a koja mi se uredno skidala sa plaće u iznosu od 20 %. Kada je presuda postala pravomoćna, privremena mjera je ukinuta i ja sam dobrovoljno plaćao alimentaciju u iznosu 25% od plaće. Prije mjesec dana dolazi mi ovrha na plaću za razliku manje uplaćenog uzdržavanja, koje nisam niti osporavao, ali i Rješenje o priojenosu za daljnje obroke uzdržavanja unatoč činjenici da ja dobrovoljno ispunjavam svoju zakonsku obvezu i to uplatom na tekući račun bivše supruge koji je naveden u presudi Općinskog suda.

Pitanje: Da li postoji zakonska osnova da mi se ovrhom skida iznos alimentacije sa plaće , a nakon što ja to dobrovoljno izvršavam i na koji način je zakonski moguće obustaviti takvu vrstu ovrhe? Naime, sudu sam odmah dostavio sve kopije uplata redovnog uzdržavanja no, navodno, sudac je to potpuno ignorirao jer sam ja sudu trebao dostaviti kopije uplata za svaki uplaćeni obrok ?!

 

Zahvaljujem unaprijed na pomoći i savjetu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, može se i na taj način urediti plaćanje alimentacije, ali obično uz prethodni pristanak roditelja koji je dužan plaćati alimentaciju. Iako, priznajem, ukoliko roditelj uredno izvršava obvezu plaćanja, ne vidim razloga za takvu odredbu suda.

A što se tiče razlike koja je nastala zbog povećanja alimentacije tu se može ići s ovrhom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje postaje zamka na koju sam skoro i ja upao! Spasila me odvjetnica koja je pravovremeno reagirala kada je bilo riječi o postotku odbijanja od plače zbog uzdržavanje malog djeteta! Na Sudu kod posljednjeg ročišta, sudac obično pita predlagatelje, da li je moguć dogovor oko alimentacije!

Eh sada, ako ste spremni dati veču alimentaciju od one koju ste do sada uplačivali i ako to sud prihvati, tada je trebalo OBAVEZNO NAGLASITI: "OD DANA DONOŠENJA PRESUDE", jer u suprotnom njen odvjetnik može itekako zaigrati u mutnom, jer nije definirano vrijeme od kada Vam teče nova uplata za uvečan iznos! Eh, tada dolazi do problema kada vam njen odvjetnik potegne ovrhu za obračun zaostaka dosuđenog povečanja i dosadašnje uplate plus kamata propisana zakonom! OUH kako sam mogao nagrajsati, jer se u mom slučaju radi o povečanju alimentacije za 300 kn mjesečno, a zaostaci bi mi bili oko dvije godine, koliko mi je trajao brakorazvodni proces!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E da, u tu zamku sam ja upao i sada imam 27.043 kune koje trebam platiti uz sve ostale zajedničke kredite koji su naravno ostali meni da otplaćujem.Sve to je ignorirano na sudu. I sada mi je to dugovanje sjelo na plaću + redovna alimentacija koju sam dobrovoljno uplaćivao ali sada i to ide ovrhom nakon podmirenja ovog "duga".

 

Znaima me tak zakon, koji na temelju usmenog obraćanja sudu - moja bivša supruga- i kojim je rekla da nije sigurna (?!)! da li ću ja i ubuduće uplaćivati dobrovoljno pa da mi se alimentacija skida ovrhom bez mog pristanka. Naravni da sam ostao zatečen kada su mi u firmi gdje radim dostavili rješenje o ovrsi za redovnu alimentaciju, a koju ja dobrovoljno uplaćujm.

Tko je tu lud?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

..........Eh sada, ako ste spremni dati veču alimentaciju od one koju ste do sada uplačivali i ako to sud prihvati, tada je trebalo OBAVEZNO NAGLASITI: "OD DANA DONOŠENJA PRESUDE", jer u suprotnom njen odvjetnik može itekako zaigrati u mutnom, jer nije definirano vrijeme od kada Vam teče nova plata za uvečan iznos!...............

______________________________________

 

 

Pa gospodin je naveo da nema prigovora na presudu i određenih mu 25%. I ne može se naglasiti "od dana donošenja presude" jer se visina alimentacije počinje primjenjivati od dana podnošenja tužbe za razvod tj. određivanja visine alimentacije, dakle ne od dana donošenja presude. Do dana donošenja presude gospodin je imao privremenu mjeru koju je uredno izvršavao, a sada mora platiti i razliku jer je sud donio presudu s većim postotkom uzdržavanja, i nije se žalio na presudu. Dakle, on kao jedini problem navodi to što su donijeli i rješenje o ovrsi za redovnu alimentaciju da se isplaćuje putem adminis. zabrane na plaću. A za tako nešto, obzirom da je do sada uredno plaćao, mislim da ipak treba njegov pristanak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma naravno kada se nije žalio! Postoje dvije institucije koje ti mogu odrediti visinu alimentacije (bar do sada). To je CZSS koji donosi privremeno rješenje o uzdržavanju djeteta na temelju tvoje platne liste i Sud na temelju kompletne dokumentacije o plačama i dosadašnjim uplatama na temelju privremenog rješenja, te o eventualnim računima koji se realizirani na temelju dodatnih troškova koju je predlagatelj napravio, a sud priznaje (pelene, kremice, igračke, sredstva za osobnu higijenu djeteta, itd.) Ako je predlagatelj uredno podmirivao svoje obaveze preuzete od privremenog rješenja CZSS-a, tada Sud ipak sasluša prijedlog stranaka o uzdržavanju i takav prijedlog ulazi u zapisnik! Naravno da takav prijedlog može biti odbijen od druge strane (predlagateljice), pa se ide na pribavljanje nove dokumentacije iz poreznog ureda o prihodima ili sudac donese presudu prema dosadašnjoj prikupljenoj dokumentaciji! Eh, ako je predlagatelj uvjetovao uvečanu isplatu za uzdržavanje dijeteta ON JE MORAO U ZAPISNIK UNIJETI POD KOJIM UVJETIMA i to kasnije ulazi u obrazloženje presude! Nažalost, sve se mora definirati na sudu prije konačne presude, jer može doći do jako velikih problema kod tumačenja konačne presude! Prijedlozi stranaka se itekako uvažavaju na sudu i oni se prihvačaju ili odbijaju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija