Jump to content

Zastara alimentacije


Palma

Preporučene objave

ja sam dijete neozbiljnoga oca koji nikada nije plaćao alimentaciju niti za mene niti za brata iako je to sudski bilo utvrđeno..

nažalost,iz jakih razloga nismo se usudili tužiti ga pa je od tada (dana razvoda) prošlo 10 godina..

ja i brat smo punoljetni,studenti smo, majka je nezaposlena..

imamo li mi još pravo podići tužbu retroaktivno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

agent je napisao:

Odnosno ne teće sve dok traju roditeljska prava i dužnosti (do punoljetnosti ili više) pa onda počinje teći i istiće za 10 godina...

 

Stvarno bi bilo odlicno zakonsko rjesenje da je ovako kako je agent predlozio i ponudio kao odgovor. Medjutim, bojim se da stvari stoje malo drukcije. Dakle, "neplacanje alimentacije" zapravo je kazneno djelo iz cl. 209. Kaznenog zakona i zove se "povreda duznosti uzdrzavanja". Medjutim, to je na ovom mjestu manje bitno. Vise je bitno da ovo kazneno djelo ulazi u skupinu tzv. produljenih kaznenih djela, a da sada ne idem previse u detalje koji bi vjerojatno zamorili nepravnike, reci cu slijedece:

 

Zastara se (nazalost) racuna za svaku pojedinacnu dospjelu mjesecnu obvezu, dakle za svaku neplacenu alimentacijsku ratu. Zastarni rok (govorimo o apsolutnoj zastari) iznosi 6 godina. Da bude jasnije, evo konkretnog primjera. Ako je otac bio duzan placati alimentaciju za dijete kad je ono navrsilo godinu dana, a nije to ucinio, krajnji rok u kojem majka moze podignuti kaznenu prijavu protiv njega jest navrsenih sedam godina zivota djeteta(to se odnosi samo na prvu alimentacijsku ratu). Slijedeca rata zastarijeva kad dijete navrsi sedam godina i jedan mjesec i tako sve do punoljetnosti...

 

Zadnji rok u kojem mozete podignuti kazn. prijavu protiv oca radi povrede duznosti uzdrzavanja je 18 godina zivota plus jos sest (koliko iznosi apsolutna zastara) dakle, kad napunite 24 godine zivota. Ovo sto sam navela odnosi se samo na zadnju mjesecnu ratu koju je on duzan platiti, a one prethodne racunajte po modelu koji sam ponudila u recenici ispred.

 

Znam da djeluje prekomplicirano kad se ovako napise, ali jos je kompliciranije onima koji se u realnosti moraju uhvatiti u kostac s nesavjesnim roditeljima i kaznenim prijavama ih tjerati da ispunjavaju svoje obveze. U cijeloj ovoj prici dolazimo do apsurda s kojim se svakodnevno susrecu sudovi, ali i samohrani roditelji: da biste nekoga "prisilili" da placa redovno alimentacijske rate, morali biste prakticki svaki mjesec na sudu podizati kaznenu prijavu. Ili cekati da se "nakupi" za nekoliko godina i onda krenuti iz pocetka. Horor zivi... :horor:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Palma, niste naveli da li je otac od samog rodjenja djeteta bio duzan placati alimentaciju. Ako jest, a dijete je sada navrsilo deset godina zivota, uspjet cete "naplatiti" samo ovo razdoblje od cetvrte do desete godine zivota djeteta jer su one prve cetiri godine "propale" - u odnosnu na njih nastupila je zastara kaznenog progona. Pretpostavljam da ste angazirali odvjetnika, neka Vam on to vodi kako se ne biste sami "izgubili" u ovim zastarnim rokovima...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rekao bih da se pitanje nije odnosilo na zastaru iz kz nego po zoo.

malo je nejasno na što ste mislili pod tim 'podignula tužbu'? da li uopće imate odluku kojom je utvrđena alimentacija?

ako imate, znači tražite ovrhu na temelju te presude(npr. brakorazvodne). u tom slučaju zastara počinje teći tek po prestanku roditeljskog prava, i nastupa nakon tri godine (ne 10, jer, iako se radi o odluci utvrđenoj pred sudom, radi se i o povremenim davanjima pa zastarjeva u kraćem roku).

ako alimentacija nije određena(npr. ako, niste bili u braku i niste tražili da se odredi alimentacija), znači da ste podnijeli tužbu kojom se alimentacija tek treba odrediti. za podnošenje takve tužbe nema zastare, ali sud će vam dosuditi uzdržavanje tek od trenutka podošenja tužbe, nikako retroaktivno.

za kaznenu p., također vam je prvenstveno potrebna pravomoćna sudska odluka ili nagodba pred sudom ili sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 14 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija