Jump to content

hrvi bi radio


zooz

Preporučene objave

Invalid sam 40%, HVO, sada slijedom lani potpisanog medjudrzavnog sporazuma cekam ostvarivanje prava u HR. Inace zivim i radim u Zagrebu, zadovoljan poslom i firmom gdje radim i 33 godine su mi. Invalid postao zbog lakseg ranjavanja te zarobljenistva (8 mjeseci logora). Danas mi to ne smeta na poslu, naime radim u uredu i posao je kreativan i imam dosta slobode sto mi odgovara i radi PTSP-a.

Da li mi netko moze odgovoriti sto ce se desiti kada ostvarim prava u RH, da li gubim posao a dobivam mirovinu, mogu li nastaviti raditi i ostvariti neke sl. prava (cinjenica je da imam PTSP kako god), mogu li ostvariti pravo pa ga zamrznuti ili nesto sl.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav ja sam takodje hrvi hvo isto kao i ti imam posao prilagodjen sebi koji mogu raditi i 34 god rano mi je za mirovinu ali me strah ako sada propustim prigodu da drugu neću imati i ja sam pitao da li je moguće zamrznuti mirovinu odgovor imas pod zamrzavanje mirovine u forumu i nije bas povoljan po nas procitaj pa se javi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

damjan3 je napisao:

hmm...ti mozes imati to pravo ostvarenja mirovine, ali ne moras to pravo prihvacati i mozes nastaviti raditi. A, Mrljavac, pretpostavljam da mislis na ove koji rade na crno. Jer ne moze hrvi ostvarivati mirovinu i uredno biti zaposlen.

Evo da ja odgovorim.Naime ako imaš profesionalnu nesposobnost po drugostupanjskom rješemju HZMO-a možeš u isto vrijeme primati mirovinu(doduše po umanjenom koeficijentu izračuna)i ujedno nastaviti s poslom.Znači tvoja radna knjižica ostaje i dalje kod poslodavca.Kod opće nesposobnosti je druga stvar,to jest da nemožeš nastaviti s poslom.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na neki način je upravo to i prednost profesionalne mirovine,samo mislim da ako je dobiješ i nastaviš raditi,onaj koeficijent ide sa 0,333 u obračunu,tako da ti to što ti obračunaju stalno sjeda na račun,a ti ako imaš dobro plačen posao,nastavljaš normalno raditi.Damjan bi se trebao malo više raspitati kod mjerodavnih ili malo pročešljat forum i tu će vidjeti sve u svezi profesionalna mirovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

damjan3 je rekao:

Dakle, napominjem nemoguće je redovno primati mirovinu i ujedno uredno biti zaposlen i primati plaću.

 

Mirovinski faktor za invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad iznosi 0,8, a ako se ta mirovina isplaćuje osiguraniku za vrijeme zaposlenja ili obavljanja djelatnosti onda iznosi 0,3333 odnosno 0,5 ako je profesionalna nesposobnost uzrokovana ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću.

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Kad sam odlazio u mirovinu odnos mi je bio 50% ratne i 50% ostalo i na upit dali ja mogu raditi negdje, odgovoreno mi je ovako:

Vi sebe možete proglasiti radno sposobnim tako da se zaposlite i budete prijavljen na socijalno i dr, u tom slučaju vam se zamrzavaju prava koja ste stekli kao posljedica direktnog sudjelovanja u ratu, što znači da dio mirovine koju primate kao 50% ratno se zamrzava dok god ste vi u radnom odnosu. Konkretno u mom slučaju to u novcima iznosi oko 3000 kn. Znači da bi se meni isplatilo raditi moram si naći posao koji će mi biti plaćen više od tog iznosa. Ostali dio mirovine oko 1000kn se normalno i dalje bude isplaćivao. Pa eto sad si razmislite, ja znam kad bi mi netko dao 6000kn plaću radio bi zašto ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija