Jump to content

Biti Moderator


Zex

Preporučene objave

 

Moderatori i njihov posao—kako i zašto

 

Svatko tko je bar privirio na neki od mnogobrojnih foruma, možda se zapitao tko to sve održava i organizira. Za održavanje “reda i poretka” na forumima, zaduženi su moderatori.

 

Što je lakše, nego uvaliti se u fotelju pred monitor, uzeti hrpu kokica, poneko pivce, zapaliti jednu i stisnuti connect. I na kraj onog Microsoftovog slogana “where do you want to go today” dodati još i “to make troubles”.

 

Moderatori nisu nužno i glavni na forumu (vlasnici ili urednici). No, ukoliko rade svoj posao redovno i po nekim pravilima, oni neminovno daju neki osobni pečat tom forumu. Bilo cijelom, bilo dijelu foruma za koji su zaduženi.

 

Što moderatori mogu očekivati u zamjenu za dobro obavljen posao?

 

Da odmah razjasnimo—bar 90% članova foruma su pristojni i normalni surferi i kad bi na Internetu bili samo oni, moderatori ne bi trebali niti postojati, a kamoli pisati ovakve članke. Problem je ona grupica koja se ugurala u preostalih 10-ak %. Zbog njih moderatori zamrze i svoj posao i forum na kojem rade i web i cijeli svijet.

 

Internet pruža neslućene mogućnosti za anonimnost. Što je lakše, nego uvaliti se u fotelju pred monitor, uzeti hrpu kokica, poneko pivce, zapaliti jednu i stisnuti connect. I na kraj onog Microsoftovog slogana “where do you want to go today” dodati još i “to make troubles”. E, moderator je tu da ih spriječi. Sloboda i prava pojedinca su uvijek ograničena slobodom i pravima drugih pojedinaca. No, neki koriste plašt Interneta da bi neotkriveni maltretirali druge, prilagođavali tuđi web prostor svojim potrebama itd. I što se onda dogodi? Moderator stupa u akciju i opominje. Editira, briše, izbacuje. U većini slučajeva troublemakeri to shvaćaju osobno ili pak žele dokazivati tko je tu gazda.

 

Kad se nešto zakuha u tom smjeru, redovno isplivaju na površinu i mali, pritajeni kibiceri i pikzibneri…

 

Nastaje mali prljavi rat u kojem moderator u svrhu zaštite foruma na kojem radi i održava red pribjegava legalnim načinima smirivanja. Problematični korisnik pak koristi druge metode. Otvaranje drugih korisničkih računa, vrijeđanje, psovanje, spamanje foruma hrpom postova. Događaju se čak i pokušaji rušenja i napada na privatne stranice moderatora (nevezane za forum), proslijeđivanje sadržaja neke rasprave onima koje se u raspravi kritizira i prikazivanje takvih rasprava u krivom svjetlu. Ima tu svakojakih drugih gadosti i pakosti. Kad se nešto zakuha u tom smjeru, redovno isplivaju na površinu i mali, pritajeni kibiceri i pikzibneri koji su jedva dočekali da omraženi moderator dobije po papkićima i navijaju svim srcem. Jer, eto, oni nisu imali hrabrosti to učiniti prvi.

 

Većina problematičnih su u stvari frustrirani slabići koji se nikad ne bi usudili takve korake poduzeti javno.

 

Zapravo, u realnom svijetu do toga ne bi došlo. Većina problematičnih su u stvari frustrirani slabići koji se nikad ne bi usudili takve korake poduzeti javno. No, u virtualnom svijetu…

 

Moderator bi trebao biti objektivan u svojim postupcima i stajalištima. To često nije moguće kada se umiješa u raspravu. Čim se moderator umiješa u raspravu, on iznosi neki svoj stav i ne može biti objektivan. Želimo li objektivnog moderatora, on mora ostati izvan rasprava, ne zauzimati stav, čak niti razmišljati o onome o čemu se govori, nego strogo i slijepo primjenjivati pravila. Da li je to moguće? Ne vjerujem. Uvijek mi je bilo nezgodno primjenjivati pravila na nekom s kim sam se osobno (ne kao moderator, nego kao korisnik) sukobio baš u pogledu pravila. Dolaziš u situaciju da se postupci ocjenjuju kao osveta “jer on to može”. Cijela situacija tada postaje alanfordovska—samo mijenjaš natpisnu pločicu na stolu (izašao tužitelj, ulazi sudac), dok osoba ostaje ista.

 

Želite li biti moderatori, dobro proučite pravila foruma na kojem vam se pruža prilika djelovanja. Ne slažete li se s politikom foruma i mislite da je pogrešna—odustanite, okanite se “funkcije”. Niste u prilici i nemate pravo provoditi vlastite ideje u tuđem dvorištu. Vlasnik i urednik je iznad vas. Ne možete li to prihvatiti, nemojte taj posao raditi. Osim toga, svi članovi su jednaki. Da li je netko “običan” Pero ili je možda dr. Marić—to se nikoga ne tiče. Problem nastaje kad neki članovi postaju jednakiji od ostalih, kad neki imaju više prava od drugih, kad neki mogu kršiti pravila za razliku od drugih.

 

Na stručnim forumima bi moderatori trebali imati značajno manje posla, no mogli biste se i prevariti u takvim procjenama.

 

Razmislite koliko ste vremena spremni odvojiti za takav posao i koliko često možete biti prisutni na forumu. Svađe buknu u sekundi i lako se rasplamsaju. A ako vas nema danima, forum će izgledati kao bojno polje. Kasnije je teško editirati i brisati postove stare nekoliko dana. Da li ste spremni na takve izazove? Razmislite koliko ste se spremni uhvatiti ukoštac s problemima. No, naravno, nisu svi forumi jednaki. Na stručnim forumima bi moderatori trebali imati značajno manje posla, no mogli biste se i prevariti u takvim procjenama.

 

Ne vrijedi biti dežurni gromobran frustriranim adolescentima…

 

Moderator—“to be or not to be”

Znajući sve ono što danas znam, nema tog foruma na kojem bih bio moderator. Ne vrijedi truda, ne vrijedi živaca, ne vrijedi uvreda koje se moraju progutati. Ne vrijedi biti dežurni gromobran frustriranim adolescentima (onima s kokicama i pivom). A pogotovo ne vrijedi podmetati leđa za druge kad se dotadašnja pravila elastično savijaju iz vrlo prozaičnih razloga, a moderator ostaje gol i bos.

 

Bijah moderator na jednom domaćem forumu gotovo 3 godine. Na žalost, prekasno sam spoznao neke procese—moderators are disposable.

 

Ostaje samo jedan forum na kojem bih mogao biti moderator—moj vlastiti.

 

Zbog prirode funkcije, zadržavamo pravo ne objaviti ime autora.

 

Preneseno uz dopuštenje sa stranice www.hr-netiquette.org

 

http://www.hr-netiquette.org/wp/archives/01/09/2004/biti-moderator/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija