Jump to content

godišnji odmor u slučaju sporazumnog raskida ugovora o radu?


marin7

Preporučene objave

...slučaj slijedeći:-radnik i poslodavac sklopili sporazumni raskid ugovora o radu s kojim radni odnos prestaje dana tog i tog, kao i sva prava i obveze i potraživanja međusobno...radnik je bio u planu iskoristiti svoj godišnji odmor u mjesecu prije prestanka radnog odnosa, no to rješenje o korištenju godišnjeg odmora je billo donešeno prije negoli se znalo da će se raskinuti ugovor o radu...sad radnik želi na godišnji odmor po tom rješenju o god.odmorima, međutim poslodavac ga ne pušta zbog novonastale situacije jer zbog obima posla i radnikovoga odlaska jer je jedini na tom radnom mjestu je potrebno zavrsiti poslove u interesu radne organizacije, i planira mu izdati potvrdu o neiskorištenom god.odmoru....sporazumni raskid ugovora o radu je vec potpisan.....tko je tu u pravu, mora li ga poslodavac pustiti na godišnji odmora ili pak ne zbog obima posla....???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko ste već potpisali sporazumni prekid radnog odnosa isti i prestaje dana kada ste i utvrdili.

Što se godišnjeg odmora tiče, ukoliko se radi o godišnjem iz 2006. god. njega ste u obvezi iskoristiti do 30. lipnja 2007. god. iako će poslodavac u pravilu i tolerirati naknadno korištenje.

ako se radi o god. iz 2007. god. imate ga pravo koristi u dva dijela po zakonu, vjerujem da vam je to već poznato. Ukoliko ste vezani kolektivnim ili Pravilnikom bilo bi dobro poviriti što tu piše.

U odnosu na tu potvrdu o broju dana koje ste iskoristili ili niste poslodavac vam ne pravi nikavu uslugu već je njegova zakonska obveza izdati vam istu, dapače u prekršaju je ako to ne napravi.

Nadalje, u čl. 56. Zakona o radu piše da se radnika mora najmanje 15 dana prije korištenja Go obavijestiti o rasporedu i trajanju godišnjeg. Shodno tome ne bi vam ni smio poništiti rješenje pred samo korištenje.

Znam da tražite samo pravo mišljenje, ali iskreno ako ste dobili rješenje za godišnji, nakon toga odlučili prestati raditi, dobili sporazumni (dakle nisu vas davili za otkazni rok), a jedini ste na tom radnom mjestu mislim da treba dati i poslodavcu priliku da se snađe ili da barem uvedete nekoga novoga na to radno mjesto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...hvala, slucaj nije moj nego kolegin, ja sam mu izrazio misljenje da iako je raspored za godisnji odmor i to za prvi dio g.o. za 2007 g napravljen, jer je stari godisnji iskoristio...savjetovao da ga poslodavac ne mora ipak pustiti na god.odmor iako on na njega neosporno ima pravo, ne mora ga pustiti zbog novonastale okolnosti sporazumnog raskida ugovora...jednostavno zbog cinjenice da odlazi, da ima posla za zavrsiti, dovrsiti, zbog samih potreba radne organizacije...te da jedino ima obvezu mu izdati potvrdu o neiskoristenom god.odmoru za 2007.g.......nije mu bilo pravo jer on ipak misli da je poslodavac u obvezi ga pustiti po rasporedu god.odmora iako sam mu naglasio da je taj raspored napravljen prije nego li doslo do sporazumnog raskida ugovora o radu koji je napravljen u redu prema radniku s datumom koji je on htjeo....mislim da sam u pravu!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o radu:

 

čl. 52. - prilikom prestanka ugovora o radu poslodavac je dužan radniku izdati potvrdu o korištenju godišnjeg odmora.

 

čl. 246. toč. 10. - novčanom kaznom od 10.000,00 do 30. 000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba ako radniku ne izda potvrdu o korištenju godišnjeg odmora.

 

Dakle, radniku se MORA izdati navedena potvrda, nikako samo ako to radnik traži, po tome bi ispalo da radnik može ostvarivati svoja prava samo ako ih traži.

 

Na žalost, često smo svjedoci da sve ne funkcionira uvijek onako kako bi trebalo, ali ova potvrda je zakonska obveza poslodavca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija