Jump to content

Ucjena poslodavca ne davanjem dokumenata


docsujo

Preporučene objave

Dao sam otkaz u privatnoj firmi i počeo radit u drugoj u kojoj imam rok od 15 dana za donošenje dokumenata.

Pošto sam u bivšoj firmi koristio službeni auto, poslodavac od mene zahtjeva isplatu novca za korištenje auta (jer je auto izgubio na vrijednosti dok sam ga koristio) i za registraciju (oko 19000kn) i prijeti mi ne davanjem dokumenata.

Da li poslodavac ima pravo od mene zahtjevati taj novac i kome se trebam obratiti za pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste imali pravo na službeni automobil ili ako ste ugovorili da imate pravo na njega dok ste njegov zaposlenik, onda mu nemate što plaćati.

Također vam ne smije uskraćivati davanje dokumentacije vezane za rad jer time može počinit kazneno djelo iz čl.114 Kaznenog zakona (povreda prava na rad i prava iz rada), i prekršaj koji nije financijski zanemariv.

 

Napominjem da je u radnim sporovima poslodavac uvijek u lkošijoj poziciji jer je zakon pisan u korist radnika da olakša radnikovu poziciju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavac Vam u svakom slućaju mora vratiti dokumente

 

što se tiće službenog automobila to je stvar dogovora

te ovisi sto ste unjeli u u ugovor o radu

 

za početak obratite se inspekciji rada

a nakon toga ako ne uspijete podignite sudsku tužbu protiv bivšeg poslodavca jer vam ne želi vratiti dokumente

 

u eventualnom sudskom sporu Vi ste u prednosti

jer kod radnih sporova teret dokazivanja je na poslodavcu

on će morati dokazati sve za što vas tereti glede auta

a radnu knjižicu će vam svakako morati vratiti i prije okončanja spora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slažem se sa svim gore navedenim, rok od 15 dana kod novoga poslodavca je toliki jer vas on u tom istom roku ima obvezu prijaviti na zdavstveno i mirovinsko.

Pogledajte čl. 129., 243. i čl. 248. toč. 44 .Zakona o radu.

Sve i da ima potraživanja od vas ne može vam uskratiti vraćanje dokumnata, a vodite i računa o tome da vam ne može bez vašeg pisanog pristanka ustegnuti bilo koji dio plaće kako bi se namirio ako bi slučajno "krenuo tim putem" jer je i onda u prekršaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada mi je poslodavac dao auto na korištenje, dogovor je bio da se nakon otplate leasinga (auto je na leasing na firmu) auto prepiše na mene, a u tom razdoblju ja ne bih dobivao povišice. Pošto nisam uspio dogovoriti nikakve detalje o visini povišice i nismo potpisali nikakav ugovor kojim bi mi se garantiralo da ću auto dobiti (nije mi imalo smisla raditi za istu plaću nekoliko godina bez neke garancije da ću dobiti auto) ja sam dao otkaz.

U ugovoru o radu se ne spominje auto, a nemam ni drugih ugovora sa poslodavcem koji me obvezuju na davanja za auto.

Pošto mi dokumenti hitno trebaju, dali bi bilo dobro ih zatražim i pismenim putem i da ako mi ih ne daju u roku koji sam naveo u pismenom zahtjevu zovem inspekciju rada.

Puno hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavac je dužan u roku od osam dana od dana prestanka radnog odnosa radniku vratiti sve njegove isprave i primjerak odjave s obveznoga mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te mu na njegov zahtjev izdati potvrdu o vrsti poslova koje je obavljao i trajanju radnog odnosa.

 

Ovo ti je čl. 129, Zakona o radu, koji nažalost nije usklađen s propisima mirovinskog i zdravstvenog osiguranja prema kojima poslodavac ima rok od 15 dana za prijavu/odjavu radnika.

 

Ukoliko budeš imao problema prijavi dotičnog Državnom inspektoratu, inspekciji rada, oni će ga vrlo brzo urazumiti, a što se tiče bilo kakvog potraživanja njega prema tebi, traži sve u pismenom obliku, nek to obrazloži. Reci mu da će obrazloženje proučiti tvoj odvjetnik i da ćeš sa zadovoljstvom stvar predati sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija