Jump to content

ovrha na plaću i blokada bankovnoga računa


hanja

Preporučene objave

Imam pitanje u vezi mjera koje je poduzela banka u kojoj imamo hipotekarni kredit.

Kredit smo prošle godine podigli suprug i ja. Budući da sam ja zaposlena, a suprug je obrtnik početnik, ja sam dužnik, a suprug je sudužnik u kreditu.

Kreditna sredstva uložili smo u dogradnju kuće i opremanje apartmana za iznajmljivanje.

Na kraju ulaganja, zbog neisplaćenog povrata PDV-a (ušli smo u sustav PDV-a u turizmu), našli smo se u financijskim problemima te u nemogućnosti da platimo zadnje dvije rate (za svibanj i lipanj).

Krajem svibnja javili smo se osobno u poslovnicu u kojoj smo podigli kredit, najavili i obrazložili problem, objasnili da je to trenutačna i kratkotrajna situacija te iznjeli kako ćemo tijekom ljetnih mjeseci (srpanj i kolovoz) izvačenjem novca od turizma vratiti zaostali dug s pripadajućim kamatama te se vratiti u normalan tempo otplaćivanja kredita. U usmenom smo razgovoru naišli na razumijevanje djelatnika, koji su nas uvjerili da banka u tako kratkom roku ne poseže za nikakvim mjerama te kako će nam jedini problem biti gomilanje duga koji ćemo morati u kratkom roku podmiriti. Sugerirali su nam da ipak o tom predamo pismenu zamolbu, koju će oni proslijediti u središnjicu banke u Zagrebu.

Potom smo poslali pismenu zamoblu banci za privremenu i kratkotrajnu odgodu otplate kredita, u kojoj smo ponosvno obrazložili problem te napomenuli kako ćemo tijekom ljetnih mjeseci biti u stanju vratiti zaostale dugove i čekali odgovor.

U lipnju smo dobili brzojav da se hitno javimo u središnjicu banke u Zagrebu. Naša matična poslovnica izgleda nije odmah proslijedila naš zahtjev. U razgovoru sa djelatnicom banke, koja je zadužena za vođenje našeg kredita, po treći smo put obrazložili o čemu se radi i ponovili kako ćemo i u kojem roku biti spremni vratiti zaostale dugove. Ponovno smo naišli na razumijevanje i dogovorili se sa djelatnicom koja će biti dinamika otplaćivanja (prvi dio duga do 23.07. i drugi dio duga do 1.08.). Pitali sam o eventualnim sankcijama u međuvremenu, rečeno nam je i tom prilikom da, ako dug bude otplaćen u dogovorenom roku, neće biti nikakvih mjera od strane banke.

Nekoliko dana nakon tog dogovora, obaviještena sam na poslu da je stigao zahtjev za pljenidbu trećine moje plaće. Po četvrti put javili smo se u banku, razgovarali smo s djelatnicom koja je zadužena za vođenje našeg kredita. Kad smo je podsjetili na prijašnji dogovor, rekla nam je da ovrha na plaću ide automatizmom te kako banka neće poduzimati nikakve druge mjere ako dug platimo u dogovorenom roku (23.07.-1.08.).

Nekoliko dana nakon tog razgovora, slučajnom provjerom u Zagrebačkoj banci, gdje imam otvoren tekući račun, saznala sam da je na moj račun stavljena sudska blokada.

Zanima me smije li banka (ova ili bilo koja druga) izvršiti ovrhu na plaću i staviti sudsku blokadu na moj privatni račun u drugoj banci bez prethodne opomene i najave tih mjera, dapače nakon usmenih uvjeravanja kako banka u tako kratkom roku neće ništa poduzimati, te unatoč usmeno postignutom dogovoru o kratkotrajnoj prolongaciji plaćanja, dok na pismenu zamolbu nije stigao nikakav odgovor.

Zanima me također smije li me banka lišiti i najosnovnijih sredstava za život, potpunom blokadom računa na kojem su mi sva primanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niti jedna banka ne vrsi ovrhu. Po dobijanju Rjesenja o izvrsenju od strane suda svaka banka mora da postupi po istom, a u suprotnom cini kazneno djelo. Prethodna opomena od strane banke Vam je stigla kako ste napisali brzojavom, a i mjere su pretpostavljam najavljene. Usmena obecanja su uglavnom NISTA.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zar nije banka u kojoj imam kredit pokrenula zahtjev za ovrhu na plaću i zahtjev za blokadu mog tekućeg računa koji imam u drugoj banci?

nisam dobila nikakvu opomenu ni obavijest o ovrsi i blokadi računa. za ovrhu sam saznala kad sam dobila listić od plaće, a za blokadu računa kad sam htjela provjeriti stanje na svom tekućem računu. brzojav koji sam dobila sadržavao je samo jednu rečenicu, da se hitno javim u banku u kojoj je podignut kredit, na taj i taj broj telefona. javila sam se, službena osoba zadužena za vođenje kredita rekla je da je vidjela da se mjesec i pol kasni s otplatom kredita i da je jednostavno htjela čuti o čemu se radi. ni riječi nije bio o ovrsi i blokadi računa. bilo je to treće naše javljanje u banku (prva dva puta javili smo se u poslovnicu gdje smo dizali kredit, ali komunikacija između te poslovnice i središnjice izgleda ne funkcionira).

 

na stranu to što banka, u kojoj smo s koordinatorom za regiju dosad pregovarali o restrukturiranju (ili kako se to već kaže) kredita u turistički, koji je pokazivao velik interes da ostanemo klijenti te banke i ubuduće, nije pokazala toliko fleksibilnosti da tolerira mjesec i pol dana kašnjenja u otplati kredita. na stranu i to što razgovor s koordinatorom za regiju te razgovor i dogovor sa službenom osobom koja je zadužena za vođenje kredita ne znače NIŠTA. banka ima pravo da se tako ponaša, a mi znamo da je to bilo prvi i zadnji put da surađujemo s njom.

 

ja sam pitala nešto drugo. prvo, ima li banka pravo pokrenuti zahtjev za ovrhu i zahtjev za blokadu mog tekućeg računa, a da me o tom nije obavijestila, niti mi uputila ijednu opomenu? i drugo, smije li me banka pritom lišiti i najosnovnijih sredstava za život (tekući račun koji je blokiran jedini je izvor svih mojih primanja)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Banka u kojoj imate kredit nije dužna da Vas obavijesti o pokretanju ovrhe. To je dužan sud, stoga što sud određuje ovrhu na tekućim računima svih banaka koje su dostavljene u prijedlogu za izvršenje a u kojim Vi imate otvoren racun, ili ste imali u trenutku dostavljanja prijedloga za ovrhu.

Bitno je u ovom slučaju utvrditi da li se ovrha po drugim računima odnosi na cijeli iznos duga, ili na zakašnjele rate? U svakom slučaju banka Vas nece ostaviti bez sredstava za život, odnosno iznos visine po administrativnoj zabrani nece prelaziti 1/3 plate, kako su Vas obavijestili gdje ste uposleni.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To sa zapljenom jedne trećine plaće razumijem, dvije trećine mi ostaju. Ali, ponavljam, stavljena mi je blokada na tekući račun, pa ne mogu dići ni kune od svojih primanja, a to znači da nemam pristup ni minimalnim sredstvima za život. To je u skladu sa zakonom? Ni o tom nisam trebala unaprijed dobiti nikakvu obavijest ni opomenu?

 

Imam još jedno pitanje. Dok postoji blokada na mom tekućem računu, što se događa s potraživanjima koja ima Zagrebačka banka (npr. troškovi kreditne kartice), može li ona skidati s mojeg tekućeg računa svoja potraživanja, ili je blokadom i to onemogućeno? Znat ću sve za koji dan, jer smo u međuvremenu platili zaostale rate, međutim deblokada još nije provedena, navodno će biti do kraja tjedna. Ipak, htjela što prije znati kakvo me stanje čeka na mom računu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možda mi je netko u brojnim kontaktima sa službenim osobama u banci mogao reći da će se poduzeti te i te mjere, konačno to je sve bilo u svega mjesec do mjesec i pol kašnjenja. no ne osporavam da je banka imala pravo uzeti trećinu mojih primanja, ne osporavam da je banka imala pravo skidati taj novac s mojeg računa.

dakle nisam postavila pitanje o skidanju dijela primanja s mojeg tekućeg računa u drugoj banci, to mi je sad otprilike jasno, surovo je, ali legitimno. postavljam pitanje o potpunoj BLOKADI tog računa, na kojem ja ne mogu ni provjeriti stanje, a kamoli raspolagati nekim minimalnim sredstvima. zar se lišavanje minimalnih sredstava za život, a toga me banka BLOKADOM računa lišila, ne kosi sa zakonima?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija