Jump to content

Kako do vlasništva?


Pero06

Preporučene objave

Pripremam se za pokretanje postupka stjecanja vlasništva čestice zemlje koju posjedujem a upisani vlasnici su moja pok.baka, pok. otac i njegova živa i pokojna braća i sestre. Živi vlasnici i nasljednici pokojnih osoba su saglasni da predmetna čestica zemlje pripada meni.

 

Pitanje je: da li se do tog cilja može doći jednom tužbom protiv knižnih vlasnika i nasljednika umrlih knjižnih vlasnika ili se moraju provesti pstupci darovanja i nasljeđivanja?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima. Svaka mi je pomoć korisna.

Mislio sam da bi to u parničnom postupku jedinstveno i jednostavnije riješio, ako može, s obzirom da moram pokrenti ostavinu poslje bake, ostavinu naknadno pronađene imovine pok.oca i očevih pok. brta i sestre pa na kraju sva ta darovanja.

Možda bi mogao još netko dati svoje mišljenje?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije mi baš jasno kako di to zamislio u parnici jednostavno rješiti .

Koga ćeš tužiti i po koji osnovi?? Koja bi tebi bila osnova za stjecanje vlasništva tužbom?

Razvrgnuće suvlasništva ili??

 

Nešto slično sam radio jednom i došao do zaključka da mi je brže i jeftinije voditi ostavinski postupak nego izmišljati toplu vodu s tužbama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje može biti i dobar odgovor. Ujedno ti čestitam „Lexus“ na žutoj zvjezdici.

 

Prva mi je pomisao bila da moram dobiti darovanja žive braće pa onda darovanja svih nasljednika nakon ostavinskih postupaka. A zatim razmišljanje: Većini je do Suda ili Javnog bilježnika daleko a ogluhom na tužbu zbog dosjelosti (više od 20 godina sam samostalni pošteni posjednik predmetne nekretnine) možda bi se mogla ishoditi potrebna odluka Suda i skratiti „muke darovaocima“.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kao prvo naravno da se ne mogu tužiti mrtvi, već se moraju provesti ostvinski postupci da bi svi mrtvi koji su upisani kao vlasnici bili izbrisani - zbog ovoga se moraju pokrenuti ostavine.

 

ako je netko mrtav, a ima nasljednike, opet ne možeš tužiti njih dok nije doneseno pravomoćno rješenje o nasljeđivanju ( naravno )

 

ako ste svi rodbina, a uvjet da bi mogao tužiti nasljednike je ionako provođenje ostavinskih postupaka, onda bi bilo brže i jeftnije da se ostali koji bi se upisali kao vlasnici na ostavinskim raspravama odreknu nasljedstva u vašu korist i mirna Bosna.

 

ako podižete tužbu imate dva posla i troška: ostavine ( koje se ionako moraju provesti da bi imali pasivno legitimiranu stranku u postupku ) i parnice, pa je ekonomičnije i kraće to riješiti u ostavinama s kim možete

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija