Jump to content

Izračun alimentacije


dj_Dejan

Preporučene objave

Dijete od 9g je dijete školskog uzrasta. Ako se radi o roditeljima koji imaju neka prosječna primanja i nemaju neke za hrv. pojmove hiperneuobičajene plaće, određuje se prema potrebama djeteta, ali je orjentir procjenjeni iznos djetetovih mjesečnih potreba, trenuntno za taj uzrast 1800,00kn.

Taj iznos roditelji zajednički snose, s tim da se omjer određuje prema omjeru plaća (više onom s višom) s tim da se onom tko živi s djetetom priznaje rad i svakodnevni trud pa je njegov udio u iznosu nešto manji. Uglavnom je raspon 900-1500kn onom tko s djetetom ne živi, ovisno o predhodno navedenom. No, ovisno o konkretnoj situaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da preciziramo od kud procjenjeni iznos:

 

Članak 232.

(1) Kad se uzdržavanje traži za dijete, uzet će se u obzir i dob djeteta te potrebe za njegovo obrazovanje.

(2) Bez obzira na okolnosti iz članka 231. stavka 2. i 3. ovoga Zakona, radno sposoban roditelj ne može se osloboditi dužnosti uzdržavanja maloljetnog djeteta.

(3) Potrebe djeteta za uzdržavanje mogu se utvrditi i u povećanom iznosu, ako je to u skladu s povećanim mogućnostima pojedinog roditelja.

(4) Ministar nadležan za poslove pravosuđa objavit će jednom godišnje, a najkasnije do 1. travnja tekuće godine, podatke o prosječnim potrebama djeteta s obzirom na troškove života, koje će sud uzeti u obzir zajedno sa stavcima 1. do 3. ovoga članka.

 

Glede sporazumnog razvoda, sud ne mora prihvatiti dogovor stranaka ako smatra da nije u skladu s dobrobiti djeteta, o čemu se god radilo.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je nešto što svak za sebe mora odlučiti, sam...

Izvjesno je da sporazumni ili ne, ako jedno ne želi ostati u braku, brak će se razvesti tužbom.

A sporazumni često pruže manje prilika za dodatne sukobe i ogorčenosti zbog detalja, ovisno koliko se oko njih navlači... A sve ovisi od slučaja do slučaja...

Kad su djeca maloljetna, svejedno se prolazi proceduru na centru.

No, bit je uvijek koliko se i oko čega sukobljava, inati ili što-li-je-sve uobičajeno da se zbiva, bez obzira radilo se o jednom ili drugom (ne pokušavam naglasiti ikoga).

Ali, to najbolje možeš procjeniti ti sam, u stvari jedini si koji to uopće može.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam prijatelja koji treba plaćati alimentaciju za sina. Sin mu ima 2 godine. On ne radi, ali je pri odlučivanju o visini alimenatcije rekao da ima primanja "na crno", ali da nisu redovita. Određena mu je alimentacija 800kn mjesečno. Tada njegova bivša nije bila zaposlena. Sada se zaposlila kao medicinska sestra u Zagrebu, tamo plaća stan, a vikendom je kod kuće. Ne znam kolika joj je plaća, ali ovo joj je prvo zaposlenje. Ako bi podnio zahtjev za smanjenje visine alimentacije, da li bi ju i koliko uspio smanjiti?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

jedno pitanje: ako majka koja je nezaposlena i njeno dvoje maloljetne djece, ostvaruje pomoć na uzdržavanje kod CSS, a ministrica je izvijestila da su prosječni troškovi života djece školske dobi 1700 kn, a majka želi tužiti oca djece za uzdržavanje (koji je inače strani državljanin), a čija primanja ne zna kolika su, koliko takva majka može tražiti da joj sud odrediti uzdržavanje za njenu djecu? koliko novaca za svako od njih može tražiti od njihovog oca?

 

Ako su prosječne potrebe takve djece, one za 1700 kn (prosječni trošak koji otpada na dijete školske dobi), znači li to da ona može tražiti 1700kn minus ona cifra koju dobiva od CSS za uzdržavanje svakog od tih 2 djece? A kasnije, kad se (ako se) utvre primanja oca - tražiti više ili 30% od plaće? ili koji već postotak sud može dosuditi, s obzirom da se radi o 2 djece? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija