Jump to content

poslovna dozvola


tiki

Preporučene objave

Koliko ja znam to je nemoguća misija kao što ste naveli, jer se dozvole izdaju kao "kvote", odnosno kada je broj izdanih dozvola dostignut više se ne izdaju nove. Kao razlog se navodi da bi pala cijena rada pa naši državljani nebi mogli više biti konkurentni onima iz npr. BiH, Rumunjske, Moldavije itd..........

Ima naših nezaposlenih u slavoniji, lici, gorskom kotaru ............ pa ponudite njima posao !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Skoro pa nemoguća misija.

 

U praksi sam imala da trgovačko društvo iz BIH šalje radnike u RH trgovačko društvo na temelju ugovora o poslovno tehničkoj suradnji iz tih društava. Postupak izdavanja PD je trajao nekih tri do četiri mjeseca.

 

Za obrt do sada nisam imala prilike vidjeti jer takvih zahtjeva nije bilo, no u zakonu o strancima stoji da to može biti i obrt, pa vrijedi pokušati.

 

Ovdje ću vam ukratko opisati što bi trebalo:

Radnici moraju biti zaposleni u BIH, prijavljeni na zadravstvenom i mirovinskom tj imati riješene radne knjižice s upisom tvrtke za koju rade u BIH.

 

Radnici zahtjeve podnose u PU/PP po mjestu budućeg boravka, tj. moraju imati sklopljen ugovor o najmu stana, vlasnički list od tog stana, uvjerenje o kućnom broju. Najprije prijavljuju boravak do 90 dana, u kojem periodu ne smiju raditi već obavljaju samo ono što se od njih traži za rješavanje poslovne dozvole.

 

Vi kao hrvatska tvrtka sa onom iz BIH morate imati sklopljen ugovor o poslovno tehničkoj suradnji iz kojeg je vidljivo koji će se poslovi, gdje i na koje vrijeme obavljati, što znači da ako znate i imate već ugovoren posao npr. da ćete slijedeće godine u siječnju obavljati rekonstrukciju hotela xyz da to bude navedeno u ugovoru, koliko će to trajati jer poslovne neće biti izdane "na slijepo" pa da tek onda tražite posao za strance i da se poslovne dozvole "vuku" u nedogled. Trebat će vam izvadak sa trgovačkog suda, BON 1 i 2, potvrda od porezne uprave i masa druge papirologije vezane uz vašu firmu i firmu iz BIH.

 

Još jednom napominjem stranci ne smiju započeti s radom dok im u putovnicama nisu uljepljene poslovne dozvole, ma koliko dugo se postupak otegao jer kazna vam nije mala tj iznosi 50000-100000kn po strancu zatečenom u nezakonitom radu za trgovačko društvo, za obrtnike su novčane kazne nešto manje, no nikako zanemarive, pogledajte Zakon o strancima kažnjive odredbe za čl. 85.st.1. Stranci zatečeni u nezakonitom radu osim novčane kazne mogu dobiti i zaštitnu mjeru protjerivanja iz RH u trajanju od 3mj do 2 godine.

 

Ovo vam je po sadašnjem zakonu, a na jesen u hitnu saborsku proceduru na drugo čitanje ide Novi zakon o strancima, koji je rigorozniji (bio je na čitanju u lipnju ove godine čini mi se na zadnjoj sjednici sabora, no vraćen je na doradu pa možete skinuti prijedlog sa stranica sabora ili na stranicama vlade tamo su o njemu raspravljali čini mi se 23.05.07). Taj zakon bi se trebao početi primjenjivati od 01.01.2008. godine.

 

Za radne dozvole ste malo zakasnili ako ste mislili strance zapošljavati u vlastitu firmu/obrt, jer su vam kvote prema mojim saznanjima već popunjene, tako da ništa do slijedeće godine.

 

Jedino vam strancima ne treba poslovna odnosno radna dozvola ukoliko obavljaju poslove montaže, i popravka u garancijskom roku (svojedobno je krivaja iz zavidovića na taj način rješavala pitanje svojih radnika) ako rade kraće od 30 dana. No oni su imali vojsku radnika tako da su svaki puta slali novu ekipu i to im nije predstavljalo problem. Tada su se stranci samo prijavili u PP i predočili dokaz da rade za krivaju i montiraju kuće.

 

Za bilo koju opciju se odlučili trebat će vam živaca i vremena, a ne zaboravite i na financijske izdatke.

 

Moja preporuka je da sa konkretnim pitanjima (imam obrt iz BIH sa 10 radnika koji bi došli raditi u RH na projektu xy koji namjeravamo ....) odete u nadležnu PU/PP kod upravnog referenta za statusna pitanja stranaca i azil i dobijete informacije iz prve ruke. Budite uporni. Ne bi bilo zgorega da kontaktirate i državni inspektorat i od tamo prikupite detaljne informacije što ne smijete činiti da se kasnije ne bi morali loviti za glavu.

 

Nadam se da vas nisam obeshrabrila.

 

Puno sreće u daljnjem poslovanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Novi Zakon o strancima je već donesen na sjednici 13.7.

Nekad davno je prolazio ugovor o poslovno tehničkoj suradnji, od pred jedno 6 mjeseci mora se imati ugovor o izvođenju radova i građevinska dozvola, a i to je prestalo važiti jer po novom Zakonu nema više poslovnih dozvola za ovaj tip rada. Imam negdje oko 25 radnika iz bih zaposlene na razne načine i mogu samo reći da je to jedna velika zezancija, da treba puno živaca, a i novaca za sve posložiti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sorry, moja greška. Kad sam zadnji put čitala o novom zos-u pisalo je da su dati amandmani na zakon i da ide u drugo čitanje. Danas vidim da je objavljen u narodnim novinama 79/07 od 30.07.2007. godine. Slažem se da je to velika zezancija i da treba puuuno živaca i novaca. Vidjet ćemo kako će to profunkcionirati sa novim zakonom. Za sada je još uvijek "debilno" da svatko onaj tko ima 20000kn temeljnog kapitala bez obzira na struku i spremu može i sa osnovnom školom postati direktor građevinske tvrtke, a ne zna kako izgleda zidarska žlica, koji je omjer cementa, vapna pijeska i vode i dr., a dozvoljava mu se da gradi u RH. Što je još bolje neki od njih ni ne govore hrvatski i jedva da se znaju potpisati. Svaka čast pojedincima koji su samouki i kuže se u građevinu, no mislim da za nije isto graditi kokošinjac ili neki bezvezni ogradni zid ili kuću u kojoj će netko živjeti, a naročito ako je podigao kredit koji će otplaćivati čitav život.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na iscrpnim informacijama.

 

novi zakon je donesen 13.7. ali stupa na snagu 1.1.2008. pa do onda tko stigne stigne.

 

misljenja sam sa se najprije kod nas mora rijesiti problem nezaposlenosti pa tek onda uvoziti radnu snagu. medjutim u mom slucaju javila se potreba zaposljavanja radnika iz bh jer ih jednostavno kod mene, u blizoj i siroj okolici nije moguce naci. kad kazem nije moguce naci mislim na to da nije moguce naci radnika koji ce raditi u pogledu kvantitete i kvalitete kao radnik iz bh, a to govorima iz vlastitog iskustva bez omalovazavanja ikoga, a sto se tice sredine u kojoj zivim.

 

jos jednom hvala na pomoci.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija