Jump to content

darovnica


breeze

Preporučene objave

zanima me koja je procedura pri darovnom ugovoru (moja baka zeli sastaviti darovnicu kojom bi kucu na moru prepisala mojoj majci), jer dobivamo proturjecne informacije. takodjer, moze li majcin brat osporiti tu darovnicu i moze li se to odraziti na podjelu imovine nakon bakine smrti (tj. gubi li moja majka pravo na udio u bakinom stanu, jer baka ne planira ostaviti oporuku nakon sto se realizira darovnica)? zahvalan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vjerujem da svatko može raspolagati svojom im ovinom slobodno jer je to pravo zagarantirano i samim ustavom. kako bi bilo da baka proda svoju kuću? naravno da nakon njene smrti nitko ne može tražiti dio koji mu pripada budući sama nekretnina u trenutku smrti nije bila u njenom vlasništvu. stoga mislim da je svejedno da li baka svoju kuću daruje ili prodaje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U nasljednopravnom kontekstu nije svejedno.

Ako baka daruje svom jednom djetetu, drugo dijete, ako smatra da mu je povrijeđen nužni dio, ima pravo tražiti vraćanje darova koliko je to potrebno da se namiri nužni dio.

Također drugo dijete ima pravo tražiti da se dar prvom djetetu uračuna u njegov nasljedni dio, tako da će faktički prvo dijete iz ostavine dobiti manje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno to je i to vraćanje darova, koje sam gore spomenula.

Ali i tu moramo razlikovati dvije vrste daroprimaca.

Daroprimci - koji ulaze u krug zakonskih nasljednika vraćaju dar bez obzira na vrijeme kad su taj dar dobili.

Daroprimci - bilo koje druge osobe (susjedi, poštari...) vraćaju samo one darove, koje su od ostavitelja primili u njegovoj zadnjoj godini života. Ako im je nešto pokojni darovao prije 1 godinu i 1 dan, e to se više ne vraća radi namirenja nužnog dijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija