Jump to content

"označeno! mjesto za invalide


chrascar

Preporučene objave

Otok Krk- Baška- parkirao sam na mjestu gdje je prije4-5 godina neko uzeo kanticu žute boje i kistom označio markaciju i nacrtao na cesti nešto što bi trebalo ličiti na znak za parkirna mjesta (3) rezervirana za invalide. Tragovi boje jedva su vidljivi i po danu, a po noći, kad sam stigao i parkirao, nema šanse. Nakon tri dana obišao sam vozilo i našao čestitku. Razgovarao sam s policajcem i on mi je rekao da je svjestan da oznake nisu OK, ali on mora radit svoj posao. Na to sam mu ja rekao da nemam ništa protiv toga, čak ni protiv kazne, al da oznake na promrtnicama moraju biti u skladu sa propisima jer kako ja ne smijem parkirati na mjestu za invalide, tako i to mjesto mora biti propisno i nedvosmisleno označeno horiz. i vert. signalizacijom. Snimio sam svoje vozilo i oznake na kolniku, napisao sam prigovor u p.p. Krk, a od tamo stiže odgovor (kao i oni prije devedesetih; neke se stvari nikad ne mijenjaju), da sam parkirao dana tog i tog, taj i taj auto na tom i tom mjestu i ... pazite sad...na kojem je općinskom odlukom rezervirani parking za invalide, te me u smislu članka bla, bla,... te ako ne platim kaznu u roku od 8 dana, predmet ide sucu za prekršaje i onda mogu prigovarat.

Tip me totalno ignorirao, kao i članke zakona i propisa o označavanju vertikalne i hor. signalizacije na prometnicama, a to što ja, ili Mađar, ili još jedan zagrepčan...a vidi čuda kako RI tablica djeluje protiv pisanja kazne (pa neće valjda svoj svoga!!!) ne čitamo odluke općine Baška iz 2003. g. to je naš problem.

Molim savjet na koji se način možemo zaštititi protiv ovakvog ignoriranja, prije svega građana, a onda i vozača od strane policije? Pravni put u mom konkretnom slučaju mi je donekle jasan: čekat prekršajno rješenje pa na njega prigovarat, al to mi je isto ko da dođem na raskršće di nema semafora, (ali ga je bilo prije 5 godina - općinskom odlukom) nego je ostao samo semaforski stup i plavi me kazni jer sam navodno prošao kroz crveno.

Pliz, dajte neki koristan savjet da ne bi na kraju završio sa Petračem i ostalima u remetincu- jer ja im tu kaznu neću platiti!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

policajac vam je dobro rekao, on nema ništa sa označavanjem mjesta parkinga......on radi svoj posao i zna gdje se smije a gdje ne smije parkirati.....

da sam na vašem mjestu ne bih se upuštala u daljnje razglabanje.......

nećete ništa postići......platite i ubuduće pazite......

nećete završiti u remetincu, ako isto platite......

tu je zakon vrlo jasan......e, ako ne platite........

remetinec vam ne gine.....vrlo jednostavno.

vidm da se kužite, zato ću vam samo reći: ne valja se s rogatim bosti....

pozdrav i sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo složenija problematika, iako ne bi trebala biti.

 

Naime, policajac je djelomično u pravu, ako ćemo gledati da on izvrašava samo svoju dužnost no nadalje policajac vrlo vjerovatno zna da iscrtani znak odnosno označeno mjesto ne predstavlja parkirno mjesto za invalide, a odobreno od strane nadležene općine.

Nitko ne može svojatati javnu površinu na način kako to njemu odgovara.

Ima mnogo primjera da firme po gradovima, a pogotovo javne ustanove, državna tjela bez prethodnog odobrenja nadležnog odsjeka za promet grada ili općine označavaju parkirališta kao svoja bilo invalidskim znakom, protokolom ili sl.

 

Problematika dokazivanja na sudu malo složenija, naime prvo ti treba dokaz da grad odnosno općina nije to mjesto predvidila kao parkirno mjesto s posebnom povlasticom, a to bi ti trebala dati općina ili grad ili bar netko posvjedoćiti, a što je malo vjerovatno pošto si "stranac" a neki domaći je to rezervirao za sebe.

Zatim možeš dokazivati da je netko samovoljno to rezervirao za sebe suprotno zakonu.

Naravno da možeš dokazivati i da je mjesto nepravilno označeno da nije vidljivo... odnosno da nije u skladu s pravilnikom koji određuje postavljanje znakova, parkirališta i sl.

 

osobno sam imao takvo jedno iskustvo da sam parkirao na mjesto označeno protokolom i dobio kaznu, ali sam uspio preko poznanika doći do informacija da su navedeni to samovoljno postavili, a i naravno preko veze od nadležnog odsjeka za promet grada dobio pismeno da navedena parkirališna mjesta nisu obuhvaćena protokolom, a niti odobrena nego da dotični ista bespravno svojataju . Uspio sam se na sudu izvući bez kazne, ali kad sam zbrojio sve cuge što sam platio na isto me izašlo.

 

Zato inati se ako imaš novaca i živaca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može se ovdje ići na prigovor, ne na postupak policijskog službenika, već na to da mjesta za parkiranje namjenjana osobama sa invaliditetom, niso vidljivo označena, posebno horizontalno. Još više u prilog ide ako nema ni vertikalne oznake. Svakako, moramo biti obazrivi prema invalidima, ali ako je netko zakazao da se ta mjesta pravilno označe prema Zakonu, onda ima tu i nečije druge krivice. Znam takav baš slučaj iz prakse, gdje zbog ne vidljivosti označenih parkirnih mjesta čak su i policajci od svog šefa dobili naputak da ostale vozače samo upozoravaju, jer žalbe na sudu su prolazile.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Od 15.8 sam bio dole na godišnjem i ostaci oznaka su nepromijenjeni, ali je oko 20.08. osvanuo propisani prometni znak, pa si nekako umišljam da je to djelomično i moja zasluga, osnosno zasluga moje predstavke. Zvrka me savjetuje da platim i šutim :-P , ali osobe koje to savjetuju i tako rade i jesu najveći krivci za prolazak ovakvih postupaka policije. Zvrka, Zvrka, izgleda da nisi dobro pročitala kaj sam napisal. I nije istina da je policajac radio svoj posao, već je izvršavao nalog čvarka iznad sebe. Policajac bi radio svoj posao u slučaju da je dotično mjesto propisno označeno i da je kaznio sve parkirane automobile na fiktivna tri mjesta. Prometni znak koji je sada postavljen, postavljen je paralelno sa prometnicom, tako da se opte precizno ne zna koliko je mjesta rezervirano za invalide (može se tumačiti kao jedno mjesto ili pak čitava strana ulice). Izgleda da netko ne zna svoj posao ili ne zna pravila koja bi morao znati. U školi smo za to dobivali jedinice, u noramalnoj zemlji premještaj na manje zahtjevna radna mjesta, a kod nas valjda još jednu crtu na epoleti.

Dakle, ako sam dobro shvatio dsemovca: moram čekati prekršajni sud i onda dokazivati da nisam napravio prekršaj jer oznake nisu izvedene po propisu i jedva su vidljive. ZAR NIJE BILO ONAKO NEKAKO: SVAKO JE NEVIN DOK MU SE NE DOKAŽE DA JE KRIV!? Ne bi li oni trebali dokazati da su mjesta za invalide pravilno označena?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija