Jump to content

Fond hrvatskih branitelja se gasi


Mrljavac

Preporučene objave

Ulaskom u EU ukida se braniteljski fond.

Bez Fonda ne bi bilo ni Zaklade hrvatskih branitelja, niti Fonda za stipendiranje branitelja i njihove djece. No, kad bi se fond i ugasio, to ne znači da bi branitelji i njihove obitelji koje nisu prodale svoje udjele ostale bez njih, poručuje ministrica Kosor.

Fond hrvatskih branitelja, u trenutku ulaska zemlje u Europsku uniju, više neće postojati. Da će Hrvatska u postupku usklađivanja svog zakonodavstva s pravnom stečevinom Unije morati ukinuti privilegirano financiranje države, u što se ubraja primjerice obveza fondova da kupuju državne vrijednosne papire, odavno je poznato, piše Novi list.

 

Način poslovanja novim uvjetima na tržištu morat će prilagoditi i Fond hrvatskih branitelja, ukoliko želi opstati. No, studija troškova i koristi ulaska Hrvatske u EU navodi kako je jedan od očekivanih rezultata liberalizacije tržišta kapitala i ukidanje Fonda hrvatskih branitelja.

'Problem branitelja neće nestati ulaskom Hrvatske u EU i učinit ćemo sve da Fond opstane. Angažirat ćemo sve vodeće stručnjake i institucije kako bi se eventualni problemi prevladali, a vjerujem da će se i u pregovaračkom procesu to uvažiti kao specifičnost', kazala nam je Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

 

Kosor podsjeća kako je Hrvatska i u dosadašnjem pregovaračkom procesu, jednako kao i u razgovorima s međunarodnim financijskim institucijama, naišla na razumijevanje kada je riječ o specifičnim pitanjima zemlje koje su povezane s ne tako davnim ratom.

Stoga očekuje i da će se pitanje opstanka Fonda hrvatskih branitelja riješiti. 'Na Upravnom odboru stalno razmatramo rad Fonda i njegovu budućnost', veli Kosor dodajući kako se čini sve da bi Fond opstao jer se pokazalo koliko je on potreban.

Da nema Fonda ne bi bilo ni Zaklade hrvatskih branitelja, niti Fonda za stipendiranje branitelja i njihove djece. Ministrica tako podsjeća kako je Zaklada primila preko 15 tisuća različitih zahtjeva za pomoć, od zahtjeva za financiranjem liječenja, preko nabavke skupih lijekova, obnove izgorjelih kuća do materijalne pomoći u teškim socijalnim situacijama. 'Sve to ne bi mogli financirati da nema Fonda', naglašava Kosor.

 

Imovina Fonda hrvatskih branitelja vrijedna je 3,4 mililijade kuna, a sastoji se od dionica INA-e i HT-a koje čine više od 95 posto imovine. Državne i korporativne dionice u imovini Fonda sudjeluju s 4,4 posto, dok 0,2 posto čine sredstva na transakcijskom računu Fonda u depozitarnoj banci. Tako je imovina Fonda na kraju prošle godine bila 40 posto viša nego na koncu 2005. godine.

Osnovni problem funkcioniranja Fonda u uvjetima tržišta EU je činjenica da je njegovo članstvo ograničeno, odnosno namijenjen je jednoj skupini građana. Međutim, kako iduće godine u travnju ističe 'lock out' period, odnosno razdoblje u kojem se udjeli u Fondu ne smiju prodavati, postoji mogućnost i da se ta institucija ugasi.

To ovisi o odluci branitelji i njihovih obitelji hoće li zadržati svoje vlasničke udjele ili ih prodati trećim osobama. Padne li vlasnički udio branitelja i njihovih obitelji u Fondu ispod 50 posto, automatski neće trebati niti mijenjati Zakon o Fondu hrvatskih branitelja kako bi ga se uskladilo s pravnom stečevinom EU.

U tom slučaju, fond bi se ugasio, što ne znači da bi branitelji i njihove obitelji koje nisu prodale svoje udjele ostale bez njih.

'Nikako ne treba ignorirati da je Hrvatska imala rat i da se u tom segmentu razlikuje od drugih zemalja EU', poručuje Petar Lovrić, član Upravnog odbora Fonda, dodajući kako opstanak Fonda treba ispregovarati za što vjerojatno ima vremena jer Hrvatska neće sutra postati članicom Unije.

Fond dobro posluje, a njegov je uspjeh, podjeća Lovrić, da su branitelji dobili kvalitetne dionice i da nema torbarenja.

Ove godine 489.407 branitelja i članova njihovih obitelji trebali bi dobiti i dividendu na osnovu pozitivnog poslovanja Fonda u protekle dvije godine. U obliku dividende članovima Fonda trebalo bi isplatiti oko 60 milijuna kuna.

 

Novi list / T-Portal/Domovinski rat On Line

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Misliš da je glupo, možda i je, ali na masu stvari oko upravljanja Fondom smo ukazivali, na što prvenstveno naši suborci, predstavnici branitelja u Fondu, nisu reagirali. Ovo što se sve oko Fonda dešava, baš je ukazivano. No naši savjeti i prijedlozi nisu shvaćani ozbiljno. Ovo je trebao biti dugoročan program, no vidi se da ipak nije. Shvati jedno, nije stvar u novcu, ali upravljali su našim novcem i na kraju da si ne postavim pitanje je li možda netko odgovoran za ovakov čin. Ipak nečije odgovornosti ima, ali bih predložio da se opet sjedne za stol i nađe zajedničko rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospodo ,meni se ćini da je u pitanju druga igra,tj.da se stvori u braniteljskoj populaciji panika za fond pa da onda dionice umjesto da rastu zbog velikog priliva dionica i bojaznosti da će izgubiti i ono malo što vrijedi daju u bescjenje (torbarima),jer u 2008 godini moći će se trgovati sa dionicama,a ovo je priprema za još jednu pretvorbu.

Što mi imamo izgubiti kad su tu dionice Ine i HT ,a one su u kotacijama na burzama.

Bog

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bude jasnije:

 

VII. LIKVIDACIJA I PREOBLIKOVANJE FONDA

 

Članak 30.

 

Ukoliko neto imovina Fonda u roku od šest mjeseci nakon isteka roka od tri godine padne ispod pedeset posto od utvrđene neto imovine na zadnji dan treće godine, Vlada RH će u svakom slučaju donijeti odluku o prijenosu imovine Fonda na članove Fonda i likvidaciji Fonda.

 

U slučaju odluke Vlade RH o likvidaciji Fonda, Društvo za upravljanje Fondom nije obvezno od dana donošenja odluke, usklađivati politiku ulaganja u propisanim ograničenjima, ali je dužno kao fiducijarna institucija upravljati tom imovinom pažnjom dobrog gospodara na korist članova Fonda.

 

Fond se ne može preoblikovati u zatvoreni investicijski Fond niti u bilo koju drugu pravnu osobu.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na news grupi smo već razgovarali o ovoj temi (od objave članka u 'Novom listu'), pa smo si malo dali truda. Poslan je e-mail Vladi za komentar članka pa odgovora niotkuda, zvano je višestruko pa odgovora niotkuda ali ako malo budemo imali sreće iz Novog lista trebali bi dobiti snimku razgovora pa onda da vidimo gdje smo i kako smo (:panika: ). Ako stigne snimka objavit ćemo ga i u grupi a i ovdje.

Pozdrav svima sa hr.soc.veterani.domovinski-rat :pravila:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija