Jump to content

gdje se točno obratiti radi mldb. djeteta?


armelina

Preporučene objave

Problem se tiče moje sestre i molim pomoć.

Do nedavno je živjela u vanbračnoj zajednici iz koje imaju i četverogodišnju djevojčicu kojoj je otac pomorac i rijetko je doma. Međutim moja sestra je odlučila ostaviti njega i učinila je dok je on bio na brodu, no djete je većinu vremena od tada bilo kod njegove majke (jer su se tako dogovorili moja sestra i on preko telefona) a kada on dođe da će se dalje sve dogovoriti, no on ne bi preko suda.. Moja sestra se vratia našem ocu.On je prije par dana došao sa broda i pijan napao moju sestru i oca, o čemu je i obaviještena policija, podignuta je kaznena prijava, sestra je bila na prvoj pomoći zbog ozljeda itd. A on je i prijetio da će je ubiti

 

Da ne duljim, od tada sa mojim ocem (ne sestrom) kontaktira otac od njenog vanbračnog supruga i žele se tako dogovarati oko djeteta svjesni da to tako ne ide, mala je sada kod moje sestre ali stalno bi ju htjeli uzimati po par dana. Ota od djevojčice je isto kod svojih roditelja.

 

Pitanje glasi: Moja sestra se obratila Centru za socijalnu skrb kako bi joj pomogli urediti odnose tj. alimentaciju i koliko pravo ima otac da viđa djete, no oni su je uputili na sud bez objašnjenja!

 

Molim sve koji mogu detaljnije pomoći gdje i kome da se točno obrati jer je sud široki pojam, ako tko zna približnu proceduru, da li da piše kakav zahtjev, pošto moja sestra ne radi postoji li mogućnost da ne plati eventulane troškove oko toga i sl?

Odvjetnika si trenutno ne može priuštiti, pa će joj svaki vaš savjet biti koristan.

 

Hvala :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

treba se obratiti Općinskom sudu prema mjestu prebivališta djeteta s prijedlogom da se uredi:

 

1. s kim će dijete živjeti, odnosno kome će biti povjereno na čuvanje i odgoj ( inače sudovi i Centri za socijalnu skrb, čije se mišljenje traži u ovim predmetima imaju tendenciju dijete davati majci, a posebno ako je otac na moru )

2. Vrijeme viđanja oca s djetetom, pri čemu nije nevažna činjenica da je otac nasilan i da prijeti jer se viđanja mogu ograničiti na minimum, a mogu se obavljeti i uz prisustvo nekog iz Centra...

3. Uzdržavanje, koje pripada djetetu, ali i majcu uz neke uvjete, da nema prihoda ili imovine iz koje se može uzdržavati i da nije sposobna za rad ili da ne može naći posao...

 

ako si ne može platiti odvjetnika ( riječ je o složenom pitanju rješenje kojega će predstavljati temelje za eventualno kakav takav nastavak normalnog života, pa se odvjetnik u svakom slučaju preporuča ) neka Općinskom sudu napiše prijedlog, u kojem će naznačiti da je protustranka muž taj i taj, neka nabroji kakvo je stanje, neka predloži dokaze ( kao saslušanje predlagatelja, zapisnik MUP-a o kaznenom dijelu, itd...) i neka predloži sudu da donese rješenje kojim će urediti pitanje povjeravanja djeteta na odgoj i skrb, druženja i viđanja i uzdržavanja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma izuzetno je važno podnijeti pismeni podnesak Centru, ukoliko se radi o nasilju i zahtjevati zabranu viđenja sa djetetom od Centra, ukoliko postoje opravdani razlozi za podnošenje zahtjeva za zabranu susreta (a to je mišljenje pedijatrice, psihologa u vrtićima, i dječija poliklinika), vidljive ozljede koje se mogu utvrditi. Tada se preko Suda krivičnom prijavom ili preko Centra pokrenuti zahtjev za zabranu kontakata oca sa djetetetom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tu se otvara cijeli niz nejasnih okolnosti.

1. da li je priznao očinstvo nad djetetom?

Npr., ukoliko nije, a živjeli su u izvanbračnoj zajednici - onda u startu imamo problem. Treba ga tužiti za utvrđivanje očinstva, a poslije toga tužbom pred Općinski sud radi uzdržavanja djeteta. Naravno, kod nas je to sve science fiction. Samo puno priča i članaka i stavaka, ali od novca - jako malo.

Nakon toga, ukoliko dobijete kakvu presudu, onda morate čekati njenu pravomoćnost i ovršnost. Ukoliko niti nakon toga ovaj ne trzne s plaćanjem i brigom oko djeteta, onda Vam slijedi podizanje kaznene prijave pri Općinskom državnom odvjetništvu. Tamo postoji uredovno radno vrijeme za stranke i tamo pokrenite kazneni postupak. Tu je država protiv njega i Vi ne snosite nikakve troškove. Za njega to i nije baš dobro jer bi mu mogli oduzeti putne isprave. Neće u zatvor jer je to u RH nepoznat pojam, mogu mu dati maksimalno uvjetnu zatvorsku. Ima slučajeva da se presuđuje i dvaput ista uvjetna osuda ... Ali šta ćete ? U sustavu kada je olakotna okolnost nekome tko u prometu oduzme život dvjema djevojkama da je iz ugledne obitelji - svaki je komentar suvišan, a i nemojte se previše nadati niti očekivati od društva.

Najbolje za tu ženu je da nađe posao, a onda ako se naoruža živcima da krene u rat - ili da pokuša razumno i dogovorno. To je definitivno najbolja opcija za sve. A najvažnije, za dijete. (i najjeftinija) ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija