Jump to content

Mjera samozapošljavanja


morskywuk

Preporučene objave

Evo, do ruku mi je došao javni poziv MOBMS-a za Mjeru samozapošljavanja.

U normalnim okolnostima dao bih link na stranicu MOBMS-a na kojoj se navedeni javni poziv i pripadajući formular može naći, ali javnog poziva nema na stranicama Ministarstva (iako je objavljen 20.08.2007.).

Isto vrijedi i za Mjeru potpore pojedinačnim poslovnim projektima.

Zato ću ukratko navesti najosnovnije uvjete za ostvarivanje Mjere samozapošljavanja, a za detalje (i formulare zahtjeva) trebate se obratiti Centrima za PSP ili Područnim jedinicama MOBMS-a u vašim županijama.

 

Ciljnu skupinu za Mjeru samozapošljavanju čine nezaposleni HB i nezaposlena djeca poginulih, nestalih ili zatočenih HB.

Opći uvjet za osobe iz ciljne skupine je da su najmanje 3 mjeseca nezaposlene u trenutku podnošenja zahtjeva ili da su registrirale djelatnost nekon 13. travnja 2006., a bile su nezaposlene najmanje 3 mjeseca u trenutku registracije djelatnosti.

Iznos novčane potpore: 20.000,00 kn, jednokratno i nepovratno ukoliko se namjenski utroši.

Po ovom javnom pozivu bit će odobreno 450 zahtjeva.

Zahtjev se podnosi MOBMS-u, Park Stara Trešnjevka Z, ZGB.

 

Uz ispunjen zahtjev treba priložiti:

- potvrda o statusu HB ili presliku iskaznice HB-a ili potvrdu o statusu člana obitelji (djeteta) smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog HB-a;

- izlist radnog staža iz HZMO, br. evidencije 133;

- uvjerenje o nezaposlenosti HZZO-a (ako je prijavljen kod HZZO);

- dokaz o registraciji djelatnosti (obrt, trgovačko društvo, zadruga ili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo);

- dokaz o vlasništvu ili najmu poslovnog prostora, zemljišta, koncesije, licence i sl. (ako je isto potrebno za obavljanje djelatnosti);

- poslovi plan.

 

Zapreke za ostvarivanje ove potpore:

- obveznici uplate mirovinskog osiguranja kod HZMO-a (osim onih koji su obveznici postali nakon 13.04.2006.);

- osobe koje imaju produženo osiguranje kod HZMO-a;

- osobe koje ostavruju naknadu plaće kod HZZO-a kao nezaposleni HB;

- osobe kojima je u tijeku postupak ostvarivanja prava na mirovinsko osiguranje;

- korisnici i podnositelji zahtjeva za opskrbninu mlađi od 50 (M) odnosno 40 (Ž) godina;

- osobe koje su već koristile ovu potporu.

 

Javni poziv je otvoren do 18.09.2007.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni je taj podatak poznat još prije četiri godina pošto sam ga i sam iskoristio.Mogu samo reći da da s tih 20.000 kuna praktički nemožeš ništa.Ako se misliš ozbiljno bavit nekom djelatnošću treba ti bar 10x toliko.Konkretno sam otvorio zadrugu koja je u konačnici propala jer ti za samo otvaranje i registraciju treba cc 7000 kuna.To je da te se skine s biroa narednih godinu dana ,i za to vrijeme moraš plačati sve obaveze državi jer tako stoji u ugovoru.A da ne spominjem popratne troškove od knjigovotstva pa nadalje.I onda dođeš u situaciju iz koje nema lakog povratka.Znam ljude koji su već i prije koristli tu mjeru i koja traje godinama ali nitko od njih nije uspio.Mada ima onih koji su uspjeli iskoristit i veće poticaje ali o tome nekom drugom prilikom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pazi flak, tih 20.000,00 nije ni zamišljeno kao startni kapital za bilo koji biznis. Taj iznos je jednostavno poticaj, novčani podstrek koji ti država nepovratno daje jer si pokrenuo privatni posao, recimo obrt. Po prirodi stvari svaka privatna poslovna inicijativa je financijski rizik: ili prolaziš ili propadaš. Isto tako, sigurno je da u slučaju zatvaranja npr. obrta nisi dužan vrataiti tih 20.000,00 kn.

Moja namjera je bila samo to da obavjestim zainteresirane HB da je ova mjera aktualna još 18 dana i da javni poziv nije objavljen na stranicama MOBMS-a.

Naime, ako je netko otvorio obrt do 18.09.2007. (pretpostavimo da ispunjava uvjete iz javnog poziva), a nije se javio na ovaj javni poziv, neće to moći ostvariti pravo na ove potuicaje iduće godine.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam prijatelju da ti je cilj uputit branitelje na mogučnosti koje im se nude,možda netko sebe i nađe u svemu tome u što ja čisto sumnjam.Ali isto tako sam bio svjedok jednog javnog poziva u vezi isto takvog projekta MOBMS-a i još jedne poznate zagrebačke tvrtke na koji sam slučajno naletio i javni poziv je izašao u oglasniku glasa slavonije tako sitno ispisan da ga je stvarno bilo teško uočiti a koji je na kraju propao.Bilo je i javnih poziva gdje su davali računala braniteljima na koji sam se javio da bi kad sa nazvao rekli da sam sedmi ispod crte(limit je bio čini mi se 400) :-? Zbog svih tih iskustava sam i odgovorio na tvoj post.Jednostavno sam skeptičan na te poklone,posebno kad je limitiran broj "sretnih dobitnika".A što se tiće zatvaranja obrta prije ugovornog roka i to je decidirano navedeno u ugovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija