Jump to content

ukidanje klauzule pravomoćnosti


hrv1178

Preporučene objave

Molim, da li netko zna koji je pravni osnov za ukidanje klauzule pravomoćnosti preusde/rješenja? Naime, sud je na prijedlog protustranke donio rješenje kojim se ukida klauzula pravomoćnosti rješenja koje je pravomoćno postalo još 2001. godine. Prijedlog je protustranka uputila 6 godina poslije, a rješenje kojim je usvojen njen prijedlog i ukinuta klauzula pravomoćnosti ubrzo nakon podnošenja prijedloga. U rješenju, kao ni u prijedlogu ne piše temeljem koje je zakonske osnove odlučeno kao u izreci. Dakle, zna li netko, koja je zakonska osnova i rok u kojem se može zahtijevati ukidanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, ali kojem? Očito je da sudska praksa poznaje i upotrebljava ovaj isnstitut, međutim, stvarno mi nije jasna pravna pozadina ukidanja klauzule pravomoćnosti. Tim više, što niti obrazloženje predmetnog rješenja ne objašnjava temeljem koje je pravne norme doneseno takvo rješenje. Izreka rješenja glasi-"ukida se klauzula pravomoćnosti rješenja ovog suda br.xxx utvrđena rješenjem ovog suda od xx2002. godine".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako niste naveli radi li se o sudskom rješenju kao odluci ili se radi o odluci negok upravnog tijela u upravnom postupku valja spomenuti;

da ako je rješenje o kojem pričamo donjelo upravno tj. postoji mogucnost da ako je bilo konacno (nije bilo drugog stupnja) a upravni sud u upravnom sporu nalozio tjelu da ponisti taj upravni akt te ga ono ponistilo... ili je recimo kao izvr pr lijek samo tjelo ponistilo akt jer je vidjelo da je rješenje nezakonito....

a ako se radi o sudskom rješenju..... bilo bi dobro kad bih mogao vidjeti spis... vise bi se moglo saznati...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rekoh da se radi o sudskom rješenju. Konkretno, radi se o rješenju Opć. suda o uređenju međe, dakle, izvanparničnom posptupku u kojem je pravomoćna odluka o meritumu donesena 2002. godine, da bi početkom 2007. godine, protustranka podnesla prijedlog za ukidanje klauzule pravomoćnosti iz razloga neuredne dostave, te je njen prijedlog rješenjem istog suda usvojen te je ukinuta klauzula pravomoćnosti što znači da je predmet vraćen u stadij kada je doneseno rješenje o meritumu. Vjerujte da ne postoji nikakva druga specifičnost. U obrazloženju stoji da je sud uvidom u spis utvrdio da je tijekom posptupka doista bilo neuredne dostave protustranci te da je temeljem toga osnovan njen prijedlog za ukidanje klauzule pravomoćnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija