Jump to content

Knežević-HITNO


Bencha

Preporučene objave

Molim nekoga da mi odgovori na ova pitanja, Kneževićka ih često postavlja.

UPRAVA:

1. Pogrešna primjena materjalnog prava-objasni, primjer, interpretativna tehnika

2. Kako sud postupa u slučaju kada podzakonski propis nije sukladan zakonu, a sve drugo je ok

 

 

RADNO:

1. Nezakonit otkaz

2. Što će radnik tražiti u tužbenom zahtjevu ako smatra da je otkaz nevaljan

3. otklanjanje nezakonitog propisa

 

SUSTAV DRŽAVNE UPRAVE:

1. Kako se osiguravaju sredstva za rad a kako u izvanrednim okolnostima.

 

 

zAHVALJUJEM SVAKOME NA POMOĆI

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uprava:

1. iako nisu taksativno nabrojani, jedan od žalbenih razloga prema ZUP-u. Također i razlog za pobijanje upravnog akta upravnom tužbom. JEdino što sam ja u praksi radila su stambeni odnosi pa npr.: upravno tijelo rješavajući o pitanju da li je trenutni stanar nositelj stanarskog prava (ne bi vjerovala dan-danas traje postupak!!!!), uzme da nema pravni temelj, pa da je stan vlasništvo grada (umjesto da pređe u njegovo vlasništvo), zbog tih i tih razloga - pogrešno je primjenio zakon o stanrskom pravu, zakon o najmu stanova i zakon o vlasništvu - pa je na tako pogrešno utvrđenom činjeničnom stanju, donio pogrešan zaključak tj. rješenje..... (in real life - Upravni sud ukinuo i vratio).

Kaj se tiče interpretativne tehnike, brijem da ti je to to - kada upravno tijelo rješava o individualnom zahtjevu, ima pravo diskrecione ocjene u materijalnopravnim komponentama.....(?)

2. Ne kužim kak je ovo pitanje iz uprave, meni se čini kao ustav - kada sud u rješavanju predmeta naiđe na podzakonski pravni akt koji nije u skladu s zakonom i ustavom, neće zastajati u postupku, već će ga rješiti primjenjujući neposredno zakon, a Ustavnom sudu će uputiti zahtjev za zaštitu zakonitosti).

 

Radno:

1. Nezakonit je otkaz onaj koji nije proveden u skladu s odredbama ZOR-a (kod redovnog otkaza - radnik nije prethodno upozoren i dana mu šansa da iznese svoju obranu, nije konzultirano radničko vijeće kada ZOR to predviđa... i sl.) ili kada je usmjeren protiv osobe kojoj se ne može dati otkaz (trudnica na porodiljskom, radnik na bolovanju, povjerenik radničkog vijeća ili sindikata.... ....) ili iz razloga zbog kojih se ne smije dati otkaz (npr. sudjelovanje u zakonitom štrajku).

2. Traži se da sud utvrdi ništavost odluke o otkazu i vraćanje na posao. Birno je vraćanje na isto ili adekvatno radno mjesto (bez tog zahjteva tuženik može istaći prigovor nedostatka pravnog interesa - seen it happen!) + može se zatražiti i naknada plaća za vrijeme dok radnik nije radio ( s kamatam), ali to se obično tuži u novoj parnici nakon što se utvrdi ništavost.

3. .... e ovo nisam baš sigurna... probam ovako: ako propis - kolektivni ugovor, pravilnik o radu, sporazum vijeća i poslodavca - nije u skladu s zakonom, neće se primjenjivati već će se primjeniti izravno ZOR. Donijeti će se novi propis kojim će se nezakonite odredbe starog utvrditi ništavim.

 

Sustav državne uprave

1. sredstva za rad osiguravaju segodišnje iz državnog proračuna, izvanredni troškovi, ako se ne mogu namiriti iz tih sredstava ili traže donošenje rebalansa proračuna ili se podmiruju iz zajmova.

 

Hope I've helped! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja ti opće nisam kod knežević, meni je u komisiji marković, ali izgleda da mi ptanja od ove tete leže... :-)

kaj se tiče izvlaštenja i fiziičke osobe - mislim da to ne bi išlo. Obzirom da se prema zakonu izvlaštenje provodi u interesu RH, koji potvrđuje sabor, na prijedlog i uz mišljenje vlade ili lokalnih jedinica, raznih odbora za izgradnju i okoliš itd., a sve radi (kako je u zakonu navedeno) razvoja infrastrukture, školstva, zdravstva, u interesu vojske ili policije i sl.

JEdino gdje bi eventulano moglo biti po zahtjevu fizičke osobe je kada bi da osoba imala provedbeni projekt za nešto što bi bilo od značajnog interesa za RH. U trenutku inspiracije pada mi napamet prof Radman i onaj njegov institut za genetiku il šta li već... Mislim da je on to sam pokrenuo, a onda tražio potporu nadležnih tijela uprave (zdravstvo i znanost) - pa eto, pretpostavljam da bi on mogao tražiti da neku bakicu izbace iz zgrade jer je ista baš zgodna za mućkanje gena, a šta će babi tolka kuća :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni stoji pitanje ovako:

 

Izvlastenje - svrha, interes RH, fizicka osoba kao trazitelj izvlastenja

 

Sad.. .Ko zna sto je pjesnik htio reci, mozda je krivo zapisano - mozda je tocan odgovor samo "ne moze", ali mene vise kopa sto nisam uopce sigurna na sto se tim pitanjem cilja...

 

Ma dobro. Nije ni bitno :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija