Jump to content

savjet


Jaga

Preporučene objave

bok,svima...

 

imam jedan mali problem, pa mi treba stručni savjet...

vozio sam u pijanom stanju,platio kaznu i oduzeta mi je vozačka na 3 mjeseca...

problem je kaj sam napravio istu glupost unutar 24 mjeseca i dobio istu kaznu...

neki si opamete nakon prvog puta, al meni je nažalost trebalo dvaput...

 

znam da sam generalno sjebo stvar i spreman sam odplatit i odslužit svoje...

naime, zanima me dal je ikako moguće da za ovaj drugi put platim istu kaznu i dobijem isto 3 mjeseca...tj. da mi se dodatno ne povećava kazna...zapravo spreman sam i platit veću kaznu samo da mi ne uzmu vozačku na recimo godinu dana, jer mi je vozačka potrebna za posao...

2 put po tri mjeseca ću nekak izdurat,jer sam si sam kriv,al godinu dana nebi izdržo...

 

i sljedeće pitanje..

prvi put mi je oduzeta u zagrebu, a drugi put u jastrebarskom, pa me zanima dal kad me sudac u jasci pita jel sam ranije kažnjavan, dal mogu reć da nisam ili on to vidi u evidenciji pa me samo provjerava...

 

i zadnje pitanje...

jel ima ko iskustva sam onim predavanjima o sigurnoj vožnji?šta je to točno, di se ide, kolko traje itd...

 

hvala unaprijed svima koji mi mogu pomoć...

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

visina novčane kazne se određuje prema koncentraciji alkohola ...i onoliko koliko vam je izrečena ne može biti veća....

isto vrijedi i za vozačku, s tim da se na prekršaje zbog alkohola ne gleda blagonaklono, i pogotovo što ste česti u činjenju istih i sličnih prekršaja, odnosno više se ne može reći da vam se "desilo"..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 199.

 

(1) Vozač i instruktor vožnje ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako u organizmu ima alkohola ili opojnih droga.

 

(2) Prisutnost alkohola u organizmu utvrđuje se analizom krvi ili urina, mjerenjem količine alkohola u litri izdahnutog zraka, liječničkim pregledom i drugim metodama i aparatima.

 

(3) Smatrat će se da vozač u organizmu ima opojnih droga ako se prisutnost opojnih droga utvrdi odgovarajućim sredstvima ili uređajima, liječničkim pregledom ili analizom krvi ili krvi i urina.

 

(4) Smatrat će se da je vozač počeo upravljati vozilom ako je pokrenuo vozilo s mjesta.

 

(5) Novčanom kaznom od 500,00 do 1.500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač, ako u organizmu ima alkohola do 0,50 g/kg, odnosno miligrama u litri izdahnutog zraka. Osim novčane kazne može mu se izreći jedan negativan bod.

 

(6) Novčanom kaznom od najmanje 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako ima u organizmu alkohola iznad 0,5 do 1,50 g/kg ili miligrama u litri izdahnutog zraka, izreći će mu se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri mjeseca i odrediti tri negativna boda.

 

(7) Novčanom kaznom od najmanje 3.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako u organizmu ima alkohola iznad 1,50 g/kg, odnosno miligrama u litri izdahnutog zraka ili ako u organizmu ima opojnih droga, odnosno ako se odbije podvrgnuti ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina (članak 182. i članak 285.). Osim novčane kazne izreći će mu se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje šest mjeseci i odredit će mu se pet negativnih bodova.

 

(8) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 do 1.500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač bicikla i zaprežnog vozila koji upravlja vozilom na cesti ako u organizmu ima alkohola ili opojnih droga.

 

(9) Vozaču motornog vozila, tramvaja ili instruktoru vožnje koji u razdoblju od 24 mjeseca unatrag od dana počinjenja prekršaja bude dva ili više puta pravomoćno kažnjen za prekršaje iz ovoga članka, umjesto novčane kazne prekršajni sud može izreći kaznu zatvora do 60 dana te zaštitnu mjeru zabrane uprav¬ljanja motornim vozilom u trajanju od jedne do dvije godine i odrediti će mu se pet negativnih bodova.

Članak 286.

 

(1) Za određene prekršaje iz ovoga Zakona, počinitelju prekršaja će se, osim izricanja kazne i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, izreći i negativni bodovi od jednog do pet, ovisno o težini prekršaja.

 

(2) Negativni bodovi evidentiraju se na temelju pravomoćne odluke o kažnjavanju.

 

(3) Pravomoćno izrečeni negativni bodovi evidentiraju se u evidenciju vozača.

 

Članak 287.

 

(1) Vozača kojem je u razdoblju od tri godine (36 mjeseci), zbog počinjenih prekršaja iz ovoga Zakona izrečeno pravomoćno najmanje šest negativnih bodova, policijska uprava, odnosno policijska postaja u kojoj se vodi u evidenciji vozača pozvat će na predavanje o posljedicama prometnih nesreća i uputiti ga u školu sigurne vožnje.

 

(2) Vozač se dužan odazvati i prisustvovati predavanju o posljedicama prometnih nesreća i proći program škole sigurne vožnje, a ako se iz opravdanih razloga ne odazove pozivu i prisustvuje predavanju, odnosno ne prođe program sigurne vožnje, policijska uprava, odnosno policijska postaja pozvat će ga ponovo u roku od tri mjeseca.

 

(3) Vozaču koji se neopravdano ne odazove i nakon što je ponovno pozvan, izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije u trajanju od najmanje tri mjeseca.

 

(4) Vozaču kojem je u roku iz stavka 1. ovoga članka zbog počinjenih prekršaja iz ovoga Zakona pravomoćno izrečeno najmanje devet negativnih bodova prekršajnim nalogom izreći će se zaštitna mjera prestanka važenja vozačke dozvole.

 

(5) Ako je osoba iz stavka 4. ovoga članka, vozač kojemu je to osnovno zanimanje ili mu vozilo služi isključivo za ostvarivanje prihoda za život, a to vjerodostojno dokaže, umjesto mjere prestanka važenja vozačke dozvole, može se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju do 12 mjeseci.

 

(6) Mjera iz stavka 5. ovoga članka, vozaču se izriče za onu kategoriju vozila, kojim je sakupio najveći broj negativnih bodova.

 

(7) Vozač iz stavka 4. ovoga članka može pristupiti ponovnom polaganju vozačkog ispita po proteku 12 mjeseci od dana pravomoćnosti odluke o prestanku važenja vozačke dozvole, a vozač iz stavka 5. prije vraćanja vozačke dozvole dužan je pristupiti školi sigurne vožnje i položiti ispit iz predmeta »Poznavanje prometnih propisa«.

 

(8) Protiv rješenja iz stavka 3. ovoga članka, osoba kojoj je izrečena zaštitna mjera ima pravo prigovora u roku od osam dana od dana dostave rješenja. Prigovor odgađa izvršenje rješenja.

 

(9) Vozač koji je pozvan i prisustvuje predavanju o posljedicama prometnih nesreća te koji je upućen u školu sigurne vožnje, snosi troškove predavanja i škole sigurne vožnje u visini koju odredi ministar nadležan za unutarnje poslove.

 

(10) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 do 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji ne postupi po odredbama stavka 1. i 2. ovoga članka, odnosno vozač iz stavka 7. ovoga članka ako ne pristupi ispitu iz predmeta »Poznavanja prometnih propisa« i školi sigurne vožnje.

 

(11) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji u roku od osam dana po pravomoćnom rješenju ne preda svoju vozačku dozvolu policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji radi upisa izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom ili prestanka važenja vozačke dozvole.

 

Članak 288.

 

(1) Svi pravomoćno izrečeni negativni bodovi koji su bili temelj izricanja mjere po članku 287. stavku 3. ovoga Zakona ne mogu ponovo biti osnova za primjenu mjere predavanja o posljedicama prometnih nesreća, upućivanja u školu sigurne vožnje i izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom niti prestanka važenja vozačke dozvole.

 

(2) Negativni bodovi za koje je nastupila rehabilitacija, odnosno koji su protekom 36 mjeseci brisani iz kaznene evidencije ne mogu biti osnova izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom niti se smiju davati na uvid ni dostavljati bilo kome.

 

Članak 289.

 

(1) Osobi iz članka 212. ovoga Zakona koja se odbije pod¬vrg¬nuti provjeri ili koja pri provjeri ne pokaže potrebnu stručnu osposobljenost, oduzet će se licenca, odnosno zabraniti rad sve dok se ne podvrgne provjeri ili na toj provjeri ne pokaže dovoljno znanja.

 

(2) Osobe iz stavka 1. ovoga članka koje na provjeri ne pokažu potrebno znanje mogu se, na svoj zahtjev, podvrgnuti po¬nov¬noj provjeri nakon proteka 15 dana od dana provjere.

 

(3) Ako osobe iz stavka 1. ovoga članka i nakon tri provjere ne pokažu dovoljno znanja, ne mogu pristupiti ponovnoj provjeri dok ne protekne šest mjeseci od dana posljednje provjere.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče evidencije iz Zagreba i Jastrebarskog suci nisu po tom pitanju uvezani, ali zato policija jest i dužna je uz drugi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka (prijavu) priložiti prvo pravomoćno rješenje ili izvadak iz prekršajne evidencije. Prema tome nebih vam savjetovao da to prešutite jer će to sudac vjerojatno znati, a o vama će steći mišljenje da ste lažac. Stoga moj savjet umri muški.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uz svaki novi zahtjev za pokretanje prekršjanog postupka policija dostavlja i izvadak iz prekršajne evidencije za okrivljenika, a u istom su navedeni popisi pokrenutih i okončanih postupaka pred sudom......

zato nema smisla lagati, jer vam i sudac može provjeriti u policiji...... :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znam da nemrem rec da mi se desilo, al najgore je kaj je tak...prvi slučaj je bila svadba, a drugi slučaj krizma.naravno to mi nije nikakvo opravdanje. zakon je zakon...u oba slučaja sam napuho 0,9 promila i dobio kaznu 2200kn,3 boda i 3 mjeseca vozačke...drugi put sam se žalio i sad čekam sud...htio sam u biti pitat, s obzirom da mi je policajac već napisao kaznu 3 boda i 3 mjeseca za ovaj drugi put jer nije mogo znat da sam kažnjen prvi put jer to još nije bilo u procesu...dali mi sudac može kad mu kažem tj. kad vidi da sam bio već kažnjen povećat kaznu?....

za lovu i predavanje nije bed....al da mi uzme vozačku na godinu dana ili dvije i zamjeni kaznu za zatvor kak piše u zakonu?...zar su tako rigorozni?....

 

znam slučaj di je jedna osoba napuhala 2.5 promila i skrivila nesreću i dobila samo cirka 6500kn kazne,5 bodova i 6 mjeseci bez vozačke...i nemora ić na nikakva predavanja...

 

meni se čini da u našem pravosuđu lakši prijestupnici dobiju najstrože kazne za primjer drugima i da se vidi kolko je zakon strog, a ovi koji generalno zajebu, oni se prošvercaju...

 

p.s.

hvala svima na odgovorima...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija