Jump to content

Dosmrtno uzdržavanje


reno

Preporučene objave

Proguglao sam(nebudi ljen) večinu postova šta se tiču darovnog ugovora i ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Naišao sam na neke koji imaju isti problem kao i ja ali nisam ili našao ili shvatio odgovor.

Problem je u tome što su mi roditelji darovali nekretninu za šta je i napravljen darovni ugovor i to smo proveli u ZK. Naknadno smo saznali da ostala djeca imaju pravo tražit nužni dio. Pošto bi to htjeli izbječ dali je dovoljno sastaviti anex ugovora kao što sam pronašao na jednom postu,

Možete napraviti anex tog darovnog ugovora.

Napišite da ste dana tog i tog već sklopili darovni ugovor, te da sada dodajete još jednu odredbu:

"Darovatelj i obdarenik su suglasni da se dar ne uračunava u nasljedni dio obdarenika."

ili je potrebno sve radit ponovno pošto sam našao post da se nakon darovnice nemože radit ugovor o dosmrtno uzdržavanju.

Stan je na meni cca 2god. a zadnjih godinu dana plačam dom za oba roditelja za šta je potpisan i ugovor.

Molim za bilo kakav savjet.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno je i jedno i drugo.

Vi morate s obzirom na svoje okolnosti i odnose u obitelji sami izabrati put kojim želite ići.

Možete sklopiti anex darovnom ugovoru, tako da vam se ta nekretnina uračuna u vaš nasljedni dio. To je dobro ako ima još imovine koju mogu podijeliti ostali nasljednici, tako da na kraju u biti svi dobijete vrijednosti jednake barem nužnom dijelu.

 

Možete isto tako napraviti raskid darovnog ugovora (ili novi darovni ugovor s izmijenjenim ulogama), tako da nekretninu vratite u vlasništvo roditeljima. Nakon toga (to se može napraviti sve isti dan, u jednom aktu ako će vam ugovor raditi jb) sklopite s njima ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, kojim oni vama opet daju u vlasništvo istu nekretninu, uz obvezu uzdržavanja. Naravno, ugovor je strogo formalni, ali ste tada u potpunosti isključili na toj nekretnini ikakva nasljedna ili nužna prava drugih nasljednika.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Eto da ne otvaram novu temu, molio bih sve za jedan savijet..... :tikvan::tikvan:

Evo ovakva je situacija. Napravio bih Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, medjutim želio bih izbjeći javnog bilježnika, tj. ne platiti 5% procijenjene vrijednosti nekretnine koliko mi je rečeno da će taj "zahvat" koštati. Taj iznos su mi rekli kod jednog javnog bilježnika a kako sam slabijeg imovinskog stanja, zanima me da li se to može i kako obaviti na sudu, tj. kome da se obratim. Zahvaljujem vam na bilo kakvom odgovoru. I jos jedno pod pitanje, ako već i odlučim ići bilježniku, tj. nemoguće je moju zamisao obaviti na sudu, da li se nekretnina može procjeniti na nižu vrijednost (da smanjim trošak ugovora) i kakve bi mogle biti daljnje posljedice.

Unaprijed vam se zahvaljujem na odgovoru.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najjeftinija vam je varijanta da sami sastavite ugovor, naravno ako ste vični tome (pazite, ugovor treba dobro napisati). Tada odete već napisani ugovor ovjeriti na sud. Trošak ovjere vam je cca. 200 kuna (ako sam dobro informirana).

Druga varijanta vam je da vam ugovor sastavi odvjetnik, s tim da tada odvjetniku plaćate naravno uslugu sastava ugovora, po tarifi prema vrijednosti imovine.

Treća varijanta je da vam sve napravi jb. Uzima se vrijednost imovine, ali ne postotak, već tablica.

Pogledajte čl. 12

http://hjk.hr/dokumenti/Pravilnik%20o%20privremenoj%20javnobiljeznickoj%20tarifi.htm

 

Pogledajte si i Odvjetničku tarifu, pa procijenite sami.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija