Jump to content

Kupnja "neetažiranog" stana


qwerty

Preporučene objave

Dragi Pravni Stručnjaci,

 

Evo sam se našao u dvojbi da li kupiti stan za kojeg njegov sadašnji vlasnik ima dokaz o vlasništvu na osnovu izvatka iz "Knjige položenih ugovora", ali on (kao ni jedan od drugih susjeda iz iste zgrade) nije upisan u Gruntovnicu kao vlasnik - u Gruntovnici se kao vlasnik te čestice vodi Općina. Zgrada je izgrađena ranih šesdesetih, sadašnji vlasnik stana je 1993. kupio stan od prvog vlasnika stanarskog prava (naklon što je platio i ono nužno za "otkup" stana iz stanarskog prava u vlasništvo). Etažiranje nikad nije urađeno za ovu zgradu.

 

Dobio sam razne stručne i "polustručne" savjete, pa što sa više ljudi pričam o ovome - više sam zbunjen :zbunj:

 

Evo što sam sve čuo pa mi molim vas potvrdite jel točno ili nije:

 

1. Ako kupim ovaj stan navodno ću ga imat problema prodat jer npr, ako netko želi podić kredit za kupnju stana ni jedna banka u Hrvatskoj neće odobrit kredit za kupnju stana koji nije uredno upisan u Gruntovnicu?

 

2. Za proces upisa u Gruntovnicu je nužna suglasnost svih vlasnika svih stanova u zgradi, tj. ako jedan neće, ni ovi drugi ne mogu započet i provest proces Etažiranja?

 

3. Druga verzija pak veli, da je dovoljna suglasnost "većine" vlasnika stanova iz zgrade?

 

4. Onda opet neka treća verzija priče o Etažiranju veli, da vlasnik stana nema nikakve veze s drugima, nego da lijepo može otić sam u Gruntovnicu lijepo upisat svoj stan neovisno o drugima?

 

5. Nađoh i nešto na netu o famoznom Etažiranju, <a href="http://www.zapadstan.hr/2007/etaziranje.htm">kliknite ovdje</a>, pa sad shvaćam da tu trebaju neki veliki napori, geodetski stručnjaci, nacrti.. Jel to na kraju izađe skupo, dugotrajno i bolno?

 

6. Knjiga položenih ugovora navodno treba bit ukinuta - jel to onda znači da ako kupim ovaj stan više neću moć dokazat da je moj?

 

7. Jel postoji neki način na koji se kao kupac mogu zaštiti nekim dopunskim dijelom u kupoprodajnom ugovoru, recimo npr. ako se u budućnosti ustvrdi da Etažiranje te zgrade / zemlje / gruntovne čestice iz bilo kog razloga nije moguće, da se ugovor poništava, te da ja dobijem novce nazad? Ili možda neki drugi način zaštite unutar ili izvan ugovora?

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) Netočno, imaš dokaz prava vlasništva, bez problema možeš dobiti hipotekarni kredit, vidi E-izvadak iz knjige položenih ugovora, KPU poduložak

2.) bilo bi to tako, potrebna je suglasnost svih vlasnika stanova u zgradi, ali, tko ju neće dati?

3) recimo da treba suglasnost svih, ne većine, al nisam 100%, nek me netko ispravi

4) i to je moguće, no u tom slučaju vlasnik ima daleko više troškova (određivanje posebnih dijelova), te za tako nešto nema potrebe

5) to izađe skupo, dugotrajno i bolno

6) sigurno nećeš

7)svašta je moguće ugovoriti, ali za tako nešto nema potrebe, vjerojatno će se to u budućnosti rješiti na pametniji način od ovog sada, nadam se

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bez problema bi kupila stan upisan u knjigu PU. Knjiga PU se ukinula za nove upise, dakle, stan se više ne može upisati u PU nego se treba etažirati što ne znači da će se stanovi upisanu u PU izbrisati nego će se jednog dana spojiti sa glavnom knjigom etažiranjem..

 

vaš ugovor će se provest u knjizi PU zato što je stan već tamo upisan. ne mogu vam tražiti da prvo etažirate pa se onda upišete kao vlasnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala Mare!

 

Sad mi ovo sve postaje malo jasnije.

 

A što se tiče etažiranja, navodno se može unajmit agencija koja se onda brine o svim poslovima vezanim uz to. Sad me jedino muči zašto etažiranje ove zgrade već nije obavljeno. Nadam se da su svi stanovi do sad otkupljeni (od naših starih stanarskih prava). Ne vidim koji drugi razlog bi spriječio ljude da etažiraju? Možda im se samo nije dalo bavit se tim..

 

Još jednom puno hvala za pomoć!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija