Jump to content

Državna uprava


chemako

Preporučene objave

Što da napravim?

 

Na upravnom sudu ishodio sam poništenje lokacijske i građevinske dozvole objekta,koji je napravio moj susjed.

Upravni sud je oba rješenja proslijedo nadležnom Ministarstvu,a ovaj potom prvostupanjskom tijelu,odnosno županiji,s nalogom da krene u obnovu postupka.

Kako je od prvog rješenja prošlo 4 godine,a od drugog skoro dvije,obratio sam se pismenim putem (u 8 mjesescu ove godine) Ministarstvu,da ih obavijestim da ništa nije poduzeto.

Ministarstvo je nakon toga poslalo dopis prvostupanjskom tijelu da predmet hitno uzme u rad,ali nažalost od toga nije bilo ništa.Poslije toga sam se još jednom obratio Ministarstvu i putem telefona,te su oni ponovo prije više od mjesec dana ponovo uputili dopis koji je prošao kao i prvi,znači ništa.

 

Imam li kakva prava i što da učinim,mogu li tražiti kakvu naknadu štete ili nešto drugo?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz Vašeg posta nije jasno da li je Upravni sud donio rješenje po kojem je potrebna obnova postupka, ili je to samostalna odluka Ministarstva. Ako je odluka Ministarstva, onda je upitna zakonitost takve odluke jer se postupak može obnavljati samo u posebnim zakonom određenim slučajevima.

 

Prvostupanjskom tijelu možete uputiti upozorenje da donese rješenje u određenom roku (mislim, 8 dana), a ako ga ne donese u tom roku možete uputiti žalbu drugostupanjskom tijelu (Ministarstvu) zbog šutnje administracije. Žalbu upućujete kao da je prvostupanjsko tijelo odbilo Vaš zahtjev.

 

O postupcima u slučaju šutnje administracije imate savjeta na podforumu Upravno pravo, pa malo potražite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravni sud je donio rješenje kojim je poništio rješenje Ministarstva te naložio obnovu postupka,a onda je Ministarstvo po službenoj dužnost naložilo prvostupanjskom tijelu da krene iznova u postupak izadavanja naprije lokacijske,a potom građevinske dozvole.

 

Međutim kako to tijelo nije ništa poduzelo,više od četiri,odnosno za građevinsku skoro dvije godine,ja sam uputio prigovor za šutnju administracije te je ministarstvo odmah naložilo i to dva puta (drugi put nakon moga telefonskog razgovora) da predmet hitno uzme u rad,međutim to je sve ostalo mrtvo slovo na papiru i zato se pitam što činiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upozorenje zbog šutnje (pismeno!) dostavljate prvostupanjskom tijelu.

 

Kad istekne rok koji im date, pišete žalbu drugostupanjskom tijelu kao da Vam je prvostupanjsko odbilo zahtjev, a kao pravni temelj navodite šutnju administracije, a ne rješenje prvostupanjskog tijela (budući da ne postoji).

 

Nakon toga, drugostupanjsko tijelo (Ministarstvo) mora odlučivati o žalbi, nema nikakvog požurivanja prvostupanjskog tijela. Imaju rok, mislim da je ukupno 60 dana (nisam siguran, trenutno ne mogu tražiti po zakonu, ali tu je negdje).

 

Nakon toga ponovite postupak i prema drugostupanjskom tijelu tako da ih upozorite da ćete pokrenuti upravni spor. I ako ne donesu rješenje, podnosite tužbu Upravnom sudu, opet temeljem šutnje administracije.

 

Potražite Zakon o općem upravnom postupku, ima ga negdje na Internetu, ima nekoliko članaka o toj šutnji, može se razumjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam baš shvatio.

Vi ste rekli da kad istekne rok za žalbu,da se obratim drugostupanjskom tijelu.Međutim,da se ne ponavljam s obzirom da su od oba rješenja o poništenju drugostupanjskog rješenja (naglašavam da je Upravni sud poništio rješenje Ministarstva,te da je to isto Ministarstvo po "sili zakona" moralo to svoje vlastito rješenje poništiti,pošto sam je protiv njega pokrenuo upravni spor) te vraćanja istog na prvostupanjsko tijelo protekle godine,ja se nisam obratio prvostupanjskom tijelu,već odmah,direktno drugostupanjskom (ministarstvu) i prijavio to isto prvostupanjsko tijelo zbog tkz."šutnje administracije".

Nakon toga dobio sam ne jedno,već dva službena dopisa,otprilike u razmaku od mjesec dana koja su od strane Ministarstva direktno upućena prvostupanjskom tijelu,a meni na znanje,(od toga ovo drugo je direktno upućeno pročelniku odjela) da hitno uzmu predmet u rad,te da ih o tome pismeno izvjeste.

Međutim,oba su ostala mrtva slova na papiru.

 

E,sad što da radim?

Da li da se sada ja pismeno obraćam prvostupanjskom tijelu i šaljem im na znanje ova dva dopisa koja uostalom ona već imaju ili da se obratim drugostupanjskom tijelu-ministarstvu i da ih obavjestim da ni nakon dva njihova dopisa ništa nisu poduzeto?

Ili nešto treće?

 

Molim pomoć.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je postupak obnovljen, to znači da prvostupanjsko tijelo mora ponovno razmotriti zahtjev i donijeti novo prvostupanjsko rješenje. Sve je vraćeno na početak, postupa se kao i kod prvog postupka, jedino su nadležna tijela pri rješavanju vezana razlozima koje je Upravni sud naveo u presudi.

 

Vaše obraćanje izravno drugostupanjskom tijelu ima karakter pritužbe, što je Vaše građansko pravo, ali nije formalni korak u upravnom postupku.

 

Načelno je zakonski rok za donošenje prvostupanjskog rješenja dva mjeseca za složeniji postupak.

 

Nakon toga prvostupanjskom organu pošaljete upozorenje da donese rješenje u roku od 8 dana, ili ćete podnijeti žalbu drugostupanjskom organu.

 

Ako u roku od 8 dana ne dobijete rješenje, pišete žalbu drugostupanjskom organu kao da je vaš zahtjev odbijen.

 

Dakle, ne žalite se na to što prvostupanjsko tijelo nije donijelo rješenje, nego kao da je donijelo rješenje kojim se odbija Vaš zahtjev.

 

Time otpočinje drugostupanjski postupak, nakon toga nemate više ništa s prvostupanjskim organom.

 

Slično postupite ako drugostupanjsko tijelo ne donese odluku po toj Vašoj žalbi u roku, tj. nakon upozorenja podnosite tužbu Upravnom sudu.

 

Moje je iskustvo da kad podnesete tužbu Upravnom sudu zbog šutnje administracije, drugostupanjsko tijelo ipak donese neko rješenje.

 

To Vam je teorija. U praksi Vas naša administracija može vozati koliko hoće (kao što ste i sami vidjeli prvostupanjsko tijelo ignorira nalog drugostupanjskog, i nikom ništa), i nema zakonskog ograničenja koliko puta to može tako ići ukrug vraćanjem postupka na prvi stupanj itd.

 

Na kraju, kad Upravni sud pretjera, (tj. paca Vašu tužbu dulje od 3 godine) možete podnijeti zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku Vrhovnom sudu, koji bi trebao donijeti odluku u kojem roku se spor mora okončati i dosuditi neku odštetu.

 

Prema novom shvaćanju Ustavnog suda, u ukupan rok suđenja se računa ne samo ukupno vrijeme koje utroši Upravni sud u svim postupcima (dakle, prvom i obnovljenom), nego i vrijeme upravnog postupka nakon prve žalbe. Uvjet je da ste štitili svoje pravo na suđenje u razumnom roku, tj. podnosili upozorenja i žalbe zbog šutnje administracije.

 

Link na odluku Ustavnog suda za koju mislim da će utjecati na postavljanje novih standarda:

 

 

Odluka Ustavnog suda

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija