CADI objavljeno: 9. listopad 2007. objavljeno: 9. listopad 2007. Imam obrt i bavim se uvozom određene robe i želio bih preći u doo. Može li biti doo prvni sljednik obrta? Citiraj
Deea odgovoreno: 11. listopad 2007. odgovoreno: 11. listopad 2007. D.. ne može biti pravni sljednik obrta. Vi možete unijeti imovinu obrta kao gospodarske cjeline u temeljni kapital društva, a tada vam je osnivanje dugotrajnije i skuplje (revizor). Citiraj
dubravkok odgovoreno: 2. siječanj 2008. odgovoreno: 2. siječanj 2008. Imam sličan problem. OK, nije problem otvoriti d. iz nule, ionako je imovina obrta u stvari imovina fizičke osobe, pa se u pravnu osobu ulaže neki novi temeljni kapital. No mene zanima odnosi prema klijentima i dobavljačima. Sa nekim dobavljačima imam ugovore o poslovnoj suradnji, partnerstvu, ili zastupstvu. Mogu li to pretvoriti nekom klauzulom da se svi poslovi i ugovori sklopljeni između obrta prenose u d... ili radim ponovo te ugovore? Citiraj
Jetti odgovoreno: 3. siječanj 2008. odgovoreno: 3. siječanj 2008. Ugovor nastaje sporazumom ugovornih strana, stoga ga ne možete samo tako prenijeti na drugu osobu. Možete cesijom prenijeti ugovore u kojima ste vjerovnik, a o tome trebate obavijestiti dužnika. Konačno, svaka ugovorna strana može uz pristanak druge ugovorne strane prenijeti ugovor na neku treću osobu koja postaje nositelj svih njezinih prava i obveza iz tog ugovora. Dakle, obrt bi trebao sklopiti ugovor s tvrtkom da se sva prva i obveze iz ugovora prenose na tvrtku za svaki ugovor posebno, a druga ugovorna strana se s tim treba suglasiti. Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.