Jump to content

obrt u doo

CADI

Preporučene objave

odgovoreno:

D.O.o. ne može biti pravni sljednik obrta. Vi možete unijeti imovinu obrta kao gospodarske cjeline u temeljni kapital društva, a tada vam je osnivanje dugotrajnije i skuplje (revizor).

• 2 mjeseci kasnije...
odgovoreno:

Imam sličan problem. OK, nije problem otvoriti d.O.o iz nule, ionako je imovina obrta u stvari imovina fizičke osobe, pa se u pravnu osobu ulaže neki novi temeljni kapital.

No mene zanima odnosi prema klijentima i dobavljačima. Sa nekim dobavljačima imam ugovore o poslovnoj suradnji, partnerstvu, ili zastupstvu. Mogu li to pretvoriti nekom klauzulom da se svi poslovi i ugovori sklopljeni između obrta prenose u d..O.o. ili radim ponovo te ugovore?

odgovoreno:

Ugovor nastaje sporazumom ugovornih strana, stoga ga ne možete samo tako prenijeti na drugu osobu.

Možete cesijom prenijeti ugovore u kojima ste vjerovnik, a o tome trebate obavijestiti dužnika.

Konačno, svaka ugovorna strana može uz pristanak druge ugovorne strane prenijeti ugovor na neku treću osobu koja postaje nositelj svih njezinih prava i obveza iz tog ugovora.

Dakle, obrt bi trebao sklopiti ugovor s tvrtkom da se sva prva i obveze iz ugovora prenose na tvrtku za svaki ugovor posebno, a druga ugovorna strana se s tim treba suglasiti.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija