Jump to content

Upisi u vrtić i lažne potvrde


epikteta

Preporučene objave

U dječjem vrtiću u koje sam ove godine bezuspješno probala upisati svoje drugo dijete ( prvo je upisano), mnogi roditelji uspijevaju upisati svoju djecu na osnovu lažnih potvrda o zaposlenju, mjestu boravka i slično....Upozorila sam ravnateljicu vrtića na to, pisala žalbu upravnom vijeću, ali ništa nije konkretno učinjeno....stvar se otvoreno tolerira i svi mi koji želimo na pošten način upisati dijete u vrtić ispadamo budale.....Ravnateljica mi je rekla da stvar prijavim na policiju što, naravno nisam učinila jer mi se takav način rješavanja problema čini apsurdnim....Moje mišljenje je da je to stvar vrtića i da bi oni trebali provjeriti vjerodostojnost potvrda pogotovo kada postoji opravdana sumnja da sa njima nešto nije u redu...Desila se situacija da su primljena djeca majki koje ne rade ali su donijele potvrde o zaposlenju znajući da ih nitko ne provjerava, dok meni nisu priznali da mi je suprug zaposlen zato jer nije bio zaposlen u 5. mjesecu kada su se vršili upisi a znali smo da će ući sigurno u radni odnos u 10 mjesecu i akademija koja ga je zaposlila je izdala potvrdu o tome....Sada mi kao roditelji koji oboje radimo muku mučimo gdje sa svojim mlađim djetetom, dok nam pred nosom u vrtić dovode svoju djecu majke koje nit rade niti su u fazi traženja posla....Moje pitanje glasi: Tko je mjerodavan za provjeru istinitosti potvrda koje roditelji prilažu uz zahtjeve za upis? Najljepše zahvaljujem na odgovoru...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ustanove predškolskog odgoja, odnosno dječji vrtići sami sebe ne smatraju samo čuvalištima dok roditelji rade mada tako često ispada.

 

Procedure reguliraju internim aktima, ponekad samostalno, ponekad na inicijativu osnivača koji je Grad. Postoje šprance po kojima se to radi, no nije nužno da svaka ustanova ima unificirane interne pravilnike, odluke i sl., baš kao i svaka druga ustanova koja se djecom bavi a ne spada u obvezne za svako dijete.

 

Ako nemate informaciju u ustanovi pokušajte je dobiti u Gradskom uredu koji se tim područjem bavi....

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da ste skroz promašili adresu što se tiče odgovornosti za lažne potvrde.

 

Doista nije stvar vrtića da provjerava jesu li potvrde lažne. To bi u suštini zapravo značilo da njima potvrde i nisu potrebne već bi oni trebali provjeravati imovinsko i drugo stanje (zaposlenost) roditelja. A vrtići potvrde traže upravo zato što postoje oni kojima je posao da to rade.

 

Dakle odgovornost je na onima koji takve potvrde izdaju (službenici u firmama i državnoj administraciji) i onima koji pri traženju potvrda daju lažne podatke.

 

Ostali imaju samo građansku obavezu da takve stvari prijave kamo treba. Ako tu građansku obavezu ne želite preuzeti Vi koji ste oštećeni, zašto to očekujete od osoblja vrtića?

 

Pri tome Vam još moram napomenuti da je sustav vrlo sistematski, putem zakona i prakse, postavljen upravo tako da se spriječi postavljanje pitanja bilo kakve odgovornsti bilo koga za takve stvari.

 

Konkretno, stranka (u ovom slučaju roditelj) koji daje lažne podatke službeniku koji izdaje potvrdu prema našem sustavu ne može kazneno odgovarati ako nije izričito upozoren od službene osobe da davanje neistinitih podataka povlači odgovornost, materijalnu i kaznenu. Vjerovali Vi ili ne, ali potpis ispod lažne izjave u ovoj zemlji ne vrijedi ništa u smislu garancije istinitosti, ako uz to ne ide i ono "upozoren... pod ... odgovornošću"). U tom smislu smo svi poslovno nesposobni ili maloljetni.

 

Službenik pak, nije dužan provjeravati navode stranke ako nema posebnog razloga da sumnja u iskaz stranke, budući da je stranka odgovorna...

 

Jasno?

 

Nadalje, ako i dokažete da je netko donio lažnu potvrdu, npr. o zaposlenju, i uspijete pokrenuti ptanje odgovornost, kako ćete dokazati da ste baš Vi osobno na šteti zbog toga? Niste jedini koji nisu uspjeli upisati dijete.

 

Pričekajte da potpis ispod izjave u ovoj zemlji doista postane garancija, u smislu kaznene odgovornosti i bez obzira na iznos prouzrokovane štete, jer je podrivanje sustava puno značajnija posljedica takve rabote od bilo kakve izravne štete odnosno neopravdane koristi koju lažna izjava donosi.

 

Budući da imate dijete u vrtiću, znači da ste mladi pa možda dočekate.

 

U međuvremenu, manite se čorava posla i nađite nekakvu potvrdu ko i drugi, jer Vas sustav, a ne pojedinci, na to tjera.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sasvim rrazumijem šta želite reći...ali vi govorite o slučajevima kada neka ustanova izda potvrdu na osnovu netočnih podataka koje je stranka dala...ali, u primjeru vrtića o kojem pišem radi se o potvrdama koje često roditelji sami pišu i onda udaraju kojekakve pečate, izmišljaju potpise...tako se jedne godine dogodilo da veliki broj žena radi u lovačkom domu u kojem nitko u biti ne radi, radi se o brvnari usred šume, ali one su napisale potvrdu da rade tamo, supruzi lovci im udarili pečat svog lovačkog društva i nitko nije provjeravao da li stvarno ima zaposlenih u tom lovačkom domu čak i kada su neke od teta upozoravale na to....Ne slažem se sa vama glede toga da i sama moram da se pridružim onima koji tako rade....nisu to čorava posla ...na žalost, većina razmišlja kao vi, da je obratno, da je građanska svijest razvijenija kod nas, onda bi se ovakve stvari i rjeđe dešavale...neće mene sustav mijenjati, ja sam tu da učinim sve da se loš sustav promijeni na bolje....;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na informaciji...možda jednom i dobro dođe...ali mene više zanima tko je mjerodavan da u takvim slučajevima ispravlja te krive drine...?...vrtić kao ustanova čija osnovna funkcija je ono što piše u zakonu o ustanovama ili stvarno drugi put moram osobno prijaviti takve slučajeve na policiju? Meni se čini da policija ipak ima pametnija posla ....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...
hvala na informaciji...možda jednom i dobro dođe...ali mene više zanima tko je mjerodavan da u takvim slučajevima ispravlja te krive drine...?...vrtić kao ustanova čija osnovna funkcija je ono što piše u zakonu o ustanovama ili stvarno drugi put moram osobno prijaviti takve slučajeve na policiju? Meni se čini da policija ipak ima pametnija posla ....

 

 

Pozdrav, ovo je davno bilo sto ste vi pisali, ali mene sad zanima bas nakon ovoliko vremena, da li ste uspjeli nesto? Sta se desilo sa tim? Ja pretpostavljam da se nista nije dogodilo, ali moram da pitam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija