Jump to content

Privremeni boravak


goran1972

Preporučene objave

Moja zarucnica je drzavljanin Republike Kine koja je kod mene vec drugi put sa vizom od 3 mj.Dosla je u RH 07.10.07 i ima odobren boravak do 21.12.07.Nakon nekih 10-tak dana je zatrudnjela a vec planirano vjenjcanje smo imali za 03.11-tog.Da skratin,sada me zanima nakon sto se oznimo i nakon sto imamo nalaz ljecnika da je trudna dali ima kakvo pravo na produzenje vize ili eventualno na dobivanje privremenog boravka.Nemogu vjerovati da je zakon takav da rusi instituciju brak i da tjera zenu i djete od mene.Jer zakon je dosta skrt i ne pise bas sve od slucaja do slucaja.Nebi me sve to toliko brinulo da me nije strah od mogucih posljedica leta za djete jer doktori ne savjetuju letenje avionom ako je trudnoca.Bilo kako bilo molia bih Vas za bilo kakvu pomoc.Nisam bas komodan sa vrimenom a kod raznih poziva nailazin na neznanje.Volio bih znati koja iman prava i kome se treba obratiti.Unaprijed s zahvaljujem svima na pomoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Krenimo od početka. Vaša zaručnica je stranac na boravku do 90 dana i prema Zakonu o strancima RH mora napustiti u roku koji je naveden u vizi. Viza se prema ZOSu ne može produžavati osim u iznimnim slučajevima (Rat, nepogode i sl. ja u praksi nisam vidjela slučaj da je produžena), a zahtjev se podnosi u nadležnoj PU odnosno PP prema mjestu boravka i o produženju odlučuje MUP u sjedištu. Tako da na produženje vize ne računajte baš previše ni unatoč liječničkoj dokumentaciji. Činjenicada ćete 03.11. sklopiti brak i tada će vam to biti supruga nema veze sa njezinim boravkom do 90 dana odnosno postojećom vizom. Ne znam da li ste u zahtjevu za vizu navodili da joj je namjera za vrijeme boravka sklopiti bračnu zajednicu u RH.

 

Kao stranac kojemu za ulazak treba viza zahtjev za odobrenje prvog privremenog boravka mora podnijeti u diplomatsko konzularnom uredu RH u inozemstvu tj. u ovom slučaju bi trebala u Kini i tamo čekati da joj se odobri privremeni boravak i nakon toga ući u RH.

 

Obzirom na zdravstveno stanje vaše buduće supruge ja bih krenula od njezinog liječnika ginekologa i ukoliko je stanje doista tako kritično da vam hoće napisati da se ne može putovati sa tim nalazom odite kod voditelja upravnih poslova nadležne policijske uprave/postaje i zamolite da vas primi te mu obrazložite situaciju i pitajte ga što i kako dalje.

 

Možda postoji mogućnost da podnesete zahtjev u nekom od VRH npr. u Beogradu (za Srbiju drž. Kine ne moraju imati vizu), ali se o tome morate raspitati.

 

U takvim slučajevima traži se suglasnost od MUP-a i što oni kažu to je amen.

 

Za početak krenite kod liječnika i u MUP, pa napišite što su vam rekli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija