Jump to content

Uporabna dozvola


andrejdos

Preporučene objave

Imam priliku kupiti stan u urbanoj vili koja je u stvari preuredjena stara kuca, sada su cetiri stana. Uredna je građevinska i lokacijska dozvola, provedeno je etažiranje stanova i riješeno vlasničko pitanje. Sve je uredno provedeno u katastru, gruntovnici. Stan je u siokoj roh-bau izvedbi. Ono što me muči jest uporabna dozvola koje nema i koju se investitor ne obvezuje ishodovati jer je na zahtjev drugih stanara učinio manje izmjene njihovih stanova (ne mijenjajući vanjske gabarite zgrade) te po njegovom navodu više ju niti ne može dobiti. Znam da je uporabna dozvola dokument koji se dobije nakon tehničkog pregleda i koji potvrđuje da je sve izvedeno u skladu s projektom, ali me zanima kakve posljedice mogu snositi ako su upustim u kupnju takvog stana.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

kao laik ali sa sličnim iskustvom, mislim da je glavna mana kupnje takvog stana smanjena vrijednost prilikom buduće prodaje i eventualne poteškoće prilikom vađenja kredita.

svakako treba uzeti projektnu dokumentaciju i dati projektantu da pogleda da li je bilo odstupanja iz gabarita i namjene. ako nije, po novom zakonu je moguće napraviti uporabnu dozvolu tj. uvjerenje za uporabu za koje su bitni samo vanjski gabariti i trenutno ju je vrlo lako dobiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovo ce vam djelomicno pomoci!

 

odredbom članka 333. Zakona o prostornom uređenju i gradnji („Narodne novine“, br. 76/07) propisano je da za izgrađenu građevinu na temelju građevinske dozvole izdane od 20. lipnja 1991. godine do stupanja na snagu ovoga Zakona, dakle do 01. listopada 2007. godine umjesto uporabne dozvole nadležno upravno tijelo na zahtjev investitora odnosno vlasnika građevine izdaje uvjerenje za uporabu kojim se utvrđuje da je građevina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom u pogledu vanjskih gabarita i namjene, a pod kojim se gabaritima podrazumijeva i smještaj građevine na građevinskoj čestici, a što nadležno upravno tijelo graditeljstva utvrđuje očevidom, usporedbom izvedenog stanja (izgrađene građevine) sa građevinom prikazanom na glavnom projektu koji je sastavni dio građevinske dozvole. Odredbom pak, stavka 2. toga članka propisano je da se predmetno uvjerenje ne može izdati za izgrađene građevine u vezi kojih je u tijeku postupak građevinske inspekcije, a koju činjenicu nadležno upravno tijelo graditeljstva utvrđuje uvidom u potvrdu građevinske inspekcije da za predmetnu građevinu nije u tijeku inspekcijski postupak koju je dužno pribaviti po službenoj dužnosti. Svrha izdavanja ovoga uvjerenja utvrđena je odredbom stavka 4. istoga članka, a to je upis predmetne građevine u katastarski operat, a time i omogućavanje upisa predmetne građevine u zemljišne knjige.

Dakle, za građevinu izgrađenu na temelju pravomoćne građevinske dozvole izdane 2002. godine može se izdati uvjerenje za uporabu, ukoliko su ispunjeni naprijed navedeni uvjeti i ako je ispunjen osnovni uvjet da je predmetna građevina i dovršena, odnosno da se smatra izgrađenom. Sukladno odredbama ZPUG-a, zahtjevu za izdavanje uvjerenja za uporabu vlasnik građevine prilaže pravomoćnu građevinsku dozvolu, dokaz vlasništva građevine ako zahtjev ne podnosi investitor, te potvrdu da za predmetnu građevinu nije u tijeku postupak građevinske inspekcije.

 

da bi se navedeno uvjerenje moglo izdati podrazumijeva se da građevina u skladu s glavnim projektom ima izvedenu fasadu, te da je priključena na prometnu površinu i komunalnu infrastrukturu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija