Jump to content

Nesposoban za DVS. Što dalje?


amiklic1

Preporučene objave

Evo, novatema nakon više informacija.

 

Sada je postalo službeno da sam nesposoban za DVS, i to prema mišljenju komisije MORH-a u IPM-u u Splitu. Upravo sam se od tamo vratio i doktorica mi kaže da mi mora dati ocjenu 1 (pokazala u uputama, ta i ta bolest, ozljeda i sl. nosi određenu ocjenu).

 

Znači, ipak ću morati iz sustava.

 

Sumirano, stanje je ovakvo:

- rođen 29.1.1976

- u HV djelatno od 19.2.1996 (4. GBr)

- nikada nemam potpisan R-8, iako sam ozljeđivan na poslu

- po činu skupnik, zapovjednik desetine pješaštva

- prije djelatnog sastava, u sklopu postrojbe podvodnih diverzanata (Lora, Split) bio sam nekoliko mjeseci na terenu tijekom služenja ročne vojske (posedarje, izviđanja prema Karinu).

 

Molio bih nekog da me uputi šta dalje napraviti. Doktorica je rekla da moram napraviti nekoliko novih nalaza u vezi ovih ozljeda, pa da joj se javim.

 

Kako riješiti R-8, da se prizna ozljeda na radu? Da li je sudska tužba možda najbolje rješenje? (naravno, ako nadređeni ne bude i9zašao u susret). Možda izjave svjedoka i sl?

 

Bliži se kraj, a to znači i naglo smanjenje primanja, pa sam malo (malo puno) zabrinut.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolega nešto ipak ne kužim od koga si ti dobio rješenje o nesposobnosti od svoje doktorice ili

Uprave za ljudske resurse, Zdravstvene komisije za ocjenu sposobnosti DVOza DVS iz Čerinine??? Ako si dobio rješenje o nesposobnosti iz ZG onda moraš van a ako si dobio 1 na liječničkom pregledu tada ne moraš, bar ne odmah, ima ih sa ocjenom 1 koliko hoćeš, sa mnom su radili takvi i sada još rade, nitko ih ne tjera. Doktorica može povaditi ponovo nalaze i može promijeniti ocjenu ako su nešto povoljniji za tebe.

Što se tiče povrede to si odmah trebao tjerati a ako i nisi moraš imati svjedoke i istjeraš bez potpisa zapovjednika. Samo moraš imati medicinsku dokumentaciju o povredi, a ovo već riješiš, samo to si trebao odmah tjerati što si čekao ?

Nije mi malo jasno da li se radi o ozljedi ili ozljedama?

Vidim po svemu da nemaš uvijete ni za 6a što bi za tebe trenutno bez priznate ozljede, bez HRVI, bez statusa dragovoljca bilo sigurno bolje.

Možeš se moliti samo dragom bogu da sve prođe ok ali ne želim te plašiti bojim se da će ići jako teško.

 

Pozdrav

Ako te još nešto zanima pitaj

 

poki

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz Vašeg posta je jasno da ste dobili ocjenu 1 (nesposoban) na iInstitutu za pomorsku medicinu vjerojatno na periodičkom ili izvanrednom zdravstvenom pregledu. Daljni postupak je taj da će vas postrojba morati uputiti još i na Zdravstvenu komisiju MORH-a koja će procijeniti još jedanput sposobnost DVO za DVS. Ukoliko Vas i oni ocjene nesposobnim za DVS, MORH će vam izdati rješenje o prestanku DVS s pravom na invalidsku mirovinu, a o čemu će dalje odlučivati Mirovinsko. Ukoliko se ozljeda dogodila na bojištu, vježbi ili pripremi za odlazak na bojište, postrojba je bila dužna ispuniti obrazac OR-8 ali i potvrdu o stradavanju. Ukoliko nije izdan OR-8 (a pretpostavimo da su bili zadovoljeni uvjeti) još uvijek možete zatražiti od postrojbe (pisani zahtjev na Personalnu službu) potvrdu o stradavanju. S istom potvrdom još uvijek možete zatražiti status HRVI (ukoliko se ozljeda dogodila do 30.06.1996. i uvjetima koje propisuje zakon o pravima hrv. branitelja) ili MVI (mirnodobski vojni invalid). Čak i sa statusom MVI povoljnija je mirovina nego bez njega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam kako ide sad u OS RH i MORH-u kad si nepsoboan za DVS, ali u moje vrijeme (2002.) prvo na liječničkom sa bio ocjenjen ocjenom 3, da bi me glavna liječnička srušila i proglasila nesposobnim za DVS i nakon mjesec dana dobio častan otpus iz DVS sa pravom na mirovinu, te dobio invalidsku mirovinu od 1.170,00 kn, a inače sam dragovoljac Domovinskog rata, a od 01.06.1993.g. u DVS, čin razvodnik, status MVI 40 %. Inače status MVI ti ništa ne znači s njim nemaš nikakva veća prava, niti bolju mirovinu. Ja sam ranjen 1992.g. u vojarni prilikom obavljanja svojih redovnih dužnosti v/p od strane drugog vojnika, ali nisam zbog prceduralne pogreške nikad ostvario RVI zbog ranjavanja (oni koji su slali moje papire za priznavanje statusa poslali su krive, a ja se nisam na vrjeme žalio za taj statu). Također nikad mi nije poslan ni OR-8 na HZO, pa mi tad u mirovinskom nisu priznali ni tu ozljedu kao ozljedu na radu s kojom bi imao malo veću mirovinu. Tako da što se tiče obrasca OR-8 ako je prošlo više od 5 godina od ozljeđivanja HZO ga ne priznaje, jer ako poslodavac ne ispuni OR-8 onda je ozljeđena osoba dužna sama to napraviti. Ja još od 2003. godine vodim sud u vezi tog obrasca i još nikakvog odgovora. Jedino što sam sa obnovom postupka u HZMO-u nakon donošenja novog zakona o braniteljima uspio dobiti bolju mirovinu jer sam ipak dobio opću nesposobnost. Također sad čekam i rješenje za RVI, ali za PTSP.

Nego moj savjet je svakako se žaliti na rješenje o nesposobnosti za DVS i svakako se boriti ostati u sustavu dok se barem ne ispune nekakvi uvjeti za ostvarivanje bolje mirovine.

Sretno, pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija