hro objavljeno: 7. studeni 2007. objavljeno: 7. studeni 2007. Trebala bih malu pomoć. Vlasnica sam stana i željela bih da u slučaju moje smrti taj stan pripadne isključivo mojoj majci (nisam udana). U principu bi željela isključiti oca da ima ikakva prava na moj stan ako se meni išta dogodi. Obzirom da sam čula da se oporuka lako može pobitit tj. da i u slučaju oporuke moj otac može tražiti pola moje imovine, zanima me što napraviti. Čula sam da je varijanta s doživotnim uzdržavanjem puno bolja, ali ne znam koliko ima smisla ta varijanta (možda niti ne treba imati smisla). Puno hvala. Citiraj
notarica odgovoreno: 7. studeni 2007. odgovoreno: 7. studeni 2007. Točno je da po ugovorima o doživotnom/dosmrtnom nije moguće postavljati zahtjeve za nužnim dijelom. Ali u vašem slučaju je malo nerealno i nelogično po ugovoru obvezivati vašu majku da vas uzdržava do smrti, ako ste odrasla i zdrava osoba, što pretpostavljam da jeste. Taj ugovor bi najvjerojatnije bio simuliran i ništavan. Vi možete napraviti i oporuku, a da vaš otac nema pravo na nužni dio. Da bi imao pravo na nužni dio moraju biti ispunjena 2 uvjeta. da je trajno nesposoban za rad i da nema nužnih sredstava za život. Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.