Jump to content

Porez na dohodak


galathea

Preporučene objave

Kupila sam stan zajedno sa suprugom (2. nekretnina) s namjerom da taj stan preuredimo i živimo u njemu. Renovirali smo ga i sedam mjeseci nakon kupnje prodali smo ga, jer smo zaključili da nam ipak ne odgovara. Nismo prijavili boravište na toj adresi, ali imamo izvatke plaćenih računa. Zanima me da li moram platiti porez na dohodak i koliko, obzirom da sam ga prodala za manju vrijednost kupovine plus uloženog u renoviranje ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam osobno iskustvo po tom pitanju, ali moja prijateljica je prodala tri stana u par godina. Kupila je stan s namjerom da u njemu stanuje, onda joj nešto nije odgovaralo, pa je prodala i kupila drugi i tako tri puta. Kad se raspitivala na Poreznoj upravi rekli su joj da porez plaća ako proda 4 stana u vremenskom razdoblju od 5 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemate nikakvu obvezu ako ste stanovali, što se tiče poreza na dohodak iz imovine.sukladno čl. 27. stavku 6. Zakona o porezu na dohodak, koji kaže:

 

Dohodak od otuđenja nekretnine iz stavka 5. ovoga članka ne oporezuje se ako je nekretnina služila za stanovanje poreznom obvezniku ili uzdržavanim članovima njegove uže obitelji iz članka 36. stavak 7. ovoga Zakona, a i u slučaju ako je nekretnina ili imovinsko pravo otuđeno nakon tri godine od dana nabave.

 

Prema tome morali bi ste dokazati da ste u tom stanu stanovali.

 

Ako niste stanovali, onda se u potpunosti primjenjuje stavak 5. istog člana koji kaže:

 

5) Dohotkom iz stavka 1. ovoga članka smatra se i dohodak koji porezni obveznik ostvari od otuđenja nekretnina i imovinskih prava. Otuđenjem se smatra prodaja, zamjena i drugi prijenos. Dohodak čini razlika između primitka utvrđenog prema tržišnoj vrijednosti nekretnine ili imovinskog prava koje se otuđuje i nabavne vrijednosti uvećane za rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda. Troškovi otuđenja mogu se odbiti kao izdaci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija