Jump to content

uzdržavanje roditelja


coffe

Preporučene objave

Moji roditelji su se razveli kada je meni bilo 14. godina. U brakorazvodnoj parnici majka se odrekla mene i starije sestre te smo sestra i ja dalje živjele sa ocem. Majka nikada nije plaćala nikakvu alimentaciju za nas, povremeno smo se viđale, te je njeno "uzdržavanje" bilo u obliku poklona za rođendan, Božić i tu i tamo bi mi dala za izlazak ili slično.

Prije 4 godine mi je umro otac, te je majka tužila sestru i mene za uzdržavanje, navodno ona nije sposobna sama sebe uzdržavati. Majka ima riješeno stambeno pitanje (živi u stanu koji joj je otac kupio u brakorazvodnoj parnici) i mirovinu od cca 1000kn. Sve moje ponude je odbijala već traži 3000kn od svake sestre.

Ja trenutno imam 30 godina, neudana sam i imam za Hrvatske pojmove dobra primanja, no radim na nestabilnom radnom mjestu i izvjesno je da neću naći tako dobar posao u dogledno vrijeme ako ovaj izgubim, a s obzirom na kadrovske promjene i reorganizaciju koja je u tijeku, izgledno je da ću postati višak ili će me premjestiti na manje plaćeno radno mjesto. Također, u planu mi je podizanje stambenog kredita što neću moći ako mi netko sjedne na plaću.

Vezano uz tužbu moje majke, iz dosadašnjih ročišta mi je jasno da sve ide u lošem smjeru po mene, jer sud nije odbacio njen zahtjev kao neosnovan (budući se ona sudski odrekla mene i sestre) već ja moram donositi potvrde o svojim prihodima i dokazivati kolike su mi životne potrebe, stoga pretpostavljam da se očito sprema da dosude neki iznos za uzdržavanje.

Kako da se borim protiv toga? Šta kada jednog dana ja poželim svoje dijete, zar ću se toga morati odreći jer moram uzdržavati majku koja samnom ne želi imati posla i koja me se odrekla, i jedino ju interesira moj novac?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidim da svi samo čitaju, ali su svi ostali bez texta na ovaj moj problem :misli:

 

Pa da dodam pitanje, možda barem to netko znade : da li se može odrediti iznos uzdržavanja jednom djetetu veći, a drugom manji ?

 

Konkretno, od moje sestre tarže manji iznos a od mene veći, s time da sam ja mlađa (pa po logici stvari sam kraće vremena dijete tog roditelja koji smatra da ga trebam uzdržavat)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obiteljski zakon

Članak 213.

 

(1) Punoljetno dijete je dužno uzdržavati roditelja koji nije sposoban za rad, a nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine.

 

(2) Dijete se može osloboditi dužnosti uzdržavanja roditelja koji ga iz neopravdanih razloga nije uzdržavao u vrijeme kad je to bila njegova zakonska obveza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam presudu, postupak je u tijeku. Tražili smo odbacivanje zahtjeva za uzdržavanjem u potpunosti, na temelju izjave majke da nas se odriče (odnosno njene izjave prilikom razvoda da ostajemo sa ocem) , međutim sud je tražio od mene i sestre podatke o plaćama, podatke o eventualnim kreditima itd. pa pretpostavljam da žele utvrditi iznos uzdržavanja. Majka je tražila različite iznose, budući ja imam veću plaću.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte, vasa majka moze traziti sto god zeli ali je upitno sto ce joj sud dosuditi. Ista ili nista.

 

To sto sud trazi vase podatke je stvar postupka, jer je vjerojatno ona rekla da dobro zaradjujete pa su trazeni dokazi o tome putem suda.

 

Nisam sigurna sto znaci ovo "majka nas se odrekla" jer ako ste dodjeljeni ocu na cuvanje i odgoj to, pravno gledano, ne znaci da vas se ona odrekla jer je, pretpostavljam, zadrzala roditeljska prava.

 

Ljudski to svakako dozivljavate kao odricanje pa bi bilo dobro da to sudu i predocite, a osobito ako se nije brinula za vas, doprinosila uzdrzavanju, odgoju, sudjelovala u odlucivanju oko vaznih zivotnih odluka vezanih uz djecu i slicno. Znaci da je propustila ono sto joj je bilo zakonska obveza i zanemarivala vas. To je dobar razlog da vas se oslobodi uzdrzavanja majke.

 

Uzdrzavanje se moze odrediti razlicito osobito ako su vase prilike razlicite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija