Jump to content

prezime djeteta u vabračnoj zajednici


osica

Preporučene objave

Poznanica će uskoro roditi dijete u vanbračnoj zajednici no nije službeno razvedena od prvog supruga.

U matičnom uredu joj je rečeno da dijete automatski dobiva prezime supruga te se njegovi podaci upisuju i u krsni list (navodno)

 

Je li to točno?

Ako jest, na koji način može ostavriti to da pravi otac djeteta bude upisan kao otac te da dijete dobije njegovo prezime (očinstvo nije sporno jer je od prvog supruga rastavljena duže vrijeme ), j rekli su joj da mora čekati 300 dana od razvoda i tek onda zatražiti sudski promjenu prezimena djeteta.

 

Kako pravi otac djeteta ne može prihvatiti ovu pravnu situaciju, a razvod sigurno neće biti okončan do rođenja djeteta što joj uopće preostaje učiniti?

Budući otac djeteta ima prebivalište u BiH, a ona u HR, da li bi , ako rodi u BiH mogla nekako riješiti svoj problem i da li bi u tom slučaju dijete imalo pravo i na HR-državljanstvo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

malo osvježavam pitanje budući da nitko mi ne odgovara;

 

da li je ova solucija moguća?

 

obzirom da za prijavu djeteta moraju biti prisutni oboje supružnika, a u ovom slučaju to neće biti moguće jer suprug koji ionako nije otac djeteta naravno da neće doći prijaviti tuđe dijete kao svoje,

da li majka može dati izjavu te zatražiti osporavanje očinstva svom legitimnom suprugu i zatražiti utvrđivanje očinstva za vanbračnog partnera, te na taj način odmah dijete upisati pod pravim imenom i prezimenom?

navodno se ta izjava daje u Centru za soc. skrb

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otac djeteta treba otići u matični ured i dati izjavu da je dijete koje će roditi xx njegovo dijete i da takodjer izjavljuje da će nositi njegovo prezime.

Procedura je vrlo jednostavna. Lako je za prezime, no ono što iza toga slijedi ... Djetetu prezime ne znači ništa. Znače mu OBA RODITELJA.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa u tome i jest problem što u matičnom uredu navodno ne priznaju da netko dođe i kaže da je otac djeteta već se automatski ocem smatra onaj s kim je majka bila u braku 300 dana prije rođenja djeteta

 

mislim da niste shvatili poantu problema; dijete o kojem pričam će se roditi u vanbračnoj zajednici i roditelji mu žive zajedno i sretno, ali ispada da se po zakonu negovim ocem smatra majčin još uvijek legitimni prvi suprug od kojeg se još nije razvela

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Informacija koju ste dobili od matičara je točna.

 

Čl.54 Obiteljskog zakona

 

Djetetovim ocem smatra se majčin muž ako je dijete rođeno za vrijeme trajanja braka ili tijekom tristo dana od prestanka braka.

 

Čl.81

 

(1)Majka može osporavati očinstvo djeteta za vrijeme trajanja braka ili tijekom tristo dana od prestanka braka.Ako je majka potpuno lišena poslovne sposobnosti ili je odlukom o djelomičnom lišenju poslovne sposobnosti određeno da ne može poduzimati radnje koje se tiču osobnih stanja, tužbu radi osporavanja očinstva može podnijeti njezin skrbnik uz prethodno odobrenje centra za socijalnu skrb.

(2) Tužba iz stavka 1. ovoga članka može se podnijeti u roku od šest mjeseci od rođenja djeteta.

 

Čl. 83.

 

(1) Muškarac koji sebe smatra ocem djeteta može tužbom osporavati očinstvo osobi koja je to dijete priznala za svoje, ako istovremeno traži da se utvrdi njegovo očinstvo.

(2) Tužba se može podnijeti u roku od godine dana od upisa priznanja očinstva u maticu rođenih.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija