Jump to content

parcelacija i sudska dioba po novom


ivanka

Preporučene objave

Slučaj je slijedeći:

 

Stranke su suvlasnici u po 1/4 jedne čestice zemlje od cca 2800 m2. Stanje u katastru i gruntovnici uredno (svi upisani kao posjednici i suvlasnici).

 

Vec 5 godina traje sudski postupak razvrgnuća suvlasništva (postojei druge nekretnine, ovdje samo dijelom bitno). Konačno, stranke su pred postizanjem sporazuma da se gornja čestica zemlje podijeli na 6 manjih čestica od kojih će dvama suvlasncima pripasti po 2 čestice, a preostale 2 svakoj od preostala dva suvlasnika (zajedno s još drugim manjim nekretninama do njihove pune 1/4).

 

U katastru i gruntovnici upisana je namjena oranica, ali se zemljište nalazi u izgrađenom građevisnkom području. Prostorni plan dozvoljava kao minimum za formiranje građevinske čestice površinu od 300 m2.

 

Dakle, do ovdje sve divno i krasno, ali:

 

Stranke (barem ne sve) u ovom času nemaju namjeru bilo što graditi (barem ne zajednički jer se ne mogu vidjeti, što je uostalom vidljivo i iz trajanja postupka za diobu) na čestici koju dijele već je namjera podjeliti se pa neka svatko radi sa svojim što i kada hoće.

U međuvremenu na snagu stupaju Zakon o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/07) i, posebno, Pravilnik o parcelacijskim i drugim geodetskim elaboratima (NN 86/07) po kojima se parcelacija za diobu građevinske čestice provodi samo temeljem (i) rješenja o uvjetima gradnje ili (ii) lokacijske dozvole. Dapače, koliko ja shavaćam navedeni Pravilnik, geodeti niti ne mogu napraviti elaborat niti ga katastar može potvrditi bez rješenja o uvjetima gradnje ili lokacijske dozvole, pa čak niti na nalog suda.

 

Ima li itko ideju, kako sud provodi geometrijsku diobu građevinskog zemljišta nakon stupanja na snagu gore navedenih Zakona i Pravilnika? Posebno, kako bilo kakvo ulaganje (izrada idejnih projekata, plaćanje komunalnih doprinosa i sl.) u ovoj situaciji ne dolazi u obzir, može li sud naložiti parcelaciju (formiranje novih čestica od postojeće) i njihov upis u zemljišnik (pa prije toga, nužno, i u katastar) bez rješenja o uvjetima građenja odnosno bez lokacijske dozvole?

 

Ili su ipak i sudu vezane ruke ovim propisima pa suvlasnici, silom zakona ove socijalne države, moraju ostati vječni suvlasnici (čitj: nevlasnici) ili prodati suvlasništvo nekoj velikoj ribi (tzv. građevinski poduzetnici) koja će to sve riješiti vrlo brzo i bez problema? :belji:

 

Ideje? Iskustva?

 

Sorry za dugi post.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam za dosta takvih priča od 1.10.2007. na ovamo. Toliko o priči da je sad sve krajnje jednostavno što se tiče građenja.

 

Ono što mene zanima jest sudsko razvrgnuće suvlasništva građevinskog zemljišta (fizičkom, geometrijskom diobom). Po onome, koliko j to razumijem, Zakon o prostornom uređenjuj i gradnji stavio je (de facto) izvan snage odredbe Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koje se odnose na sudsko (izvnprnično) razvrgnuće suvlasništva građevinskog zemljišta. Ili griješim, pa nešto ne vidim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

obožavam ovakve odgovore. Pa naravno da nije (formalno) ukinuo. Ali je li de facto ukinuo?

 

Ili drugim riječima: Kako provesti sudsko razvrgnuće bez pribavljanja (i) rješenja o uvjetima gradnje ili (ii) lokacjske dozvole.

 

Do ovog zakona to se radilo temeljem mišljenja ministarstva da parcelacija koja se radi radi diobe nije zahvat u prostoru pa ne treba lokacijska dozvola. Geodet napravi elaborat, provede ga u katastru, formiraju se nove čestice, sud ih podijeli među suvlasnicima i kraj priče.

 

Sada je Zakon o... i, posebno, Pravilnik izričit - nema parcelacije bez ... Dakle, kad vještak u izvanparničnom postupku napravi diobeni elaborat, stranke se suglase s elaboratom, to je tek početak: (nulto) angažiraj ovlaštenog arhitekta da napravi idejno rješenje, u ovom slučaju za 6 kuća na 6 budućih gradilišta (i plati lovu za to puta 6), pa (i) traži uvjete građenja ili lokacijsku (ii) plati komunalni i vodni doprinos (za uvjete) ili pribavljaj posebne uvjete (voda, struja, kanalizacija, požar... za lokacijsku), pa (iii) pa susjedi, pa (iv) konačnost pa (v) opet geodet i usklađenje elaborata s uvjetima/lokacijskom, pa (vi) potvrda katastra pa (vii) potvrda ureda za graditeljstvo da je to sve u skladu s uvjetima/lokacijskom, pa (viii) onda opet na sud, pa (ix) odluka suda, pa (x) žalba pa ONDA SVE NA ŽUPANIJSKOM PADNE PO ŽALBI i opet sve ispočetka... uz trošak od desetak tisuć eura nizašto.

 

I sve to ne zato da bi bilo tko što gradio već da bi se braća podijelila. Da se razumijemo, isto vrijedi i kad je sporazumno razvrgnuće (nije bitno što se braća vole toliko koliko se vole).

 

Eto zato sam napisala DE FACTO ukinuo.

 

Ima li ipak netko da me uvjeri da sam pogrijesila kod tumačenja ili je ipak sve tako crno kako meni izgleda?

 

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija