Jump to content

kršenje ljudskih prava u kaznenom postupku


spago

Preporučene objave

Protiv mene je pokrenut kazneni postupak 2003 godine. Iako sam na to upozoravala sud, vođena sam pod starim prezimenom iako sam udajom 2001 prezime promijenila. Vođena sam kao strani državljanin(BIH) iako sam državljanin RH od 1992. godine. Smatram da optužnica nije mogla stupiti na pravnu snagu jer ne sadrži točne podatke o licu protiv koga je dignuta, kao i da su sve odluke vezane za postupak time protuzakonite jer su vođene pod imenom osobe koja ne postoji od 2001. Što misle stručnjaci kako da ih uništim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Stručnjaci" misle kako nisi u pravu. Ipak se radi o vama , a ne nekoj drugoj osobi i podaci koji su krivo navedeni uvijek se mogu ispraviti. Naime iako je kazneni postupak pokrenut 2003. to ne znači da je prijava iz 2003, već ste možda "mutili" 2001 sa starim prezimenom pa je to dovelo do optužnice s krivim imenom.

 

Što se tiče "uništavanja" optužnice nemojte se iznenaditi ako optužnica vas uništi jer se meni čini kako se vi ovdej hvatate za slamke, a ne za prave nedostatke

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I jeste i niste u pravu.

 

U svakom pravnom postupku, a pogotovo kaznenom, stranka ima pravo da se postupovne odredbe poštuju do zadnjeg zareza, a ne po slobodnom izboru nadležne službene osobe. Sama vlast koju zakon daje nadležnom je toliko velika i skliska u smislu mogućnosti zloupotrebe, da se ni najmanje greške u tom pogledu ne smiju tolerirati.

 

Samo jedan primjer: izravno priznanje ubojice 9-godišnjeg djeteta proglašeno je nevažećim dokazom jer nije dano u pravilnom postupku, tj. odvjetnik nije bio prisutan pri davanju te izjave kako to zakon nalaže.

 

U Vašem slučaju odvjetništvo podiže optužniicu protiv osobe čiji identitet nije sa sigurnošću utvrđen, točnije protiv osobe koja pod tim imenom u trenutku podizanja optužnice ne postoji.

 

No, ne možete zbog toga osporavati pravo odvjetništvu da uopće podigne optužnicu, to oni čine po svojoj procjeni. Na navedene propuste možete se pozvati u sudskom postupku koji se pokreće na temelju optužnice.

 

Da sam na Vašem mjestu, ja dopise na ime nepostojeće osobe uopće ne bih primao, a na svaki pokušaj da me se tretira bez pravilnog utvrđivanja identiteta (recimo prisilno privođenje) bih odgovorio tužbama radi odštete i drugim metodama. Treba uzeti u obzir da, dok ste vi nosili svoje ranije ime, moglo je biti i drugih osoba s istim takvim imenom. Nije se jedanput desilo da su nevini ljudi završili u zatvoru zbog takvih stvari (ne samo u Hrvatskoj nego općenito), a poslije je bilo '-ups, greška.

 

Dakle, sigurno utvrđivanje identiteta je apsolutni preduvjet bilo kakvog postupanja.

 

Međutim, to sve skupa Vam može samo pomoći da kupite vrijeme. Budući da su podaci o Vašoj promjeni identiteta poznati, odvjetništvo će vjerojatno u toku postupka ispraviti optužnicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima. Utjerivač zakona bi trebao pročitati zakon o okznenom postupku. Kronična stranka je u pravu. I ja znam da ne postoji nikakav formalno pravni osnov za dalje kazneno gonjenje. Kako protiv mene gonjenje nije počelo u zakonom predviđenom roku za početak gonjenja, sada se nikakva izmjena podataka u optužnici ne smije desiti što se tiče osobnih podataka jer je stupila na pravnu snagu. Može se mijenjati u pogledu kaznenog djela i sl. Tu su i rješenje o sprovođenju istrage protiv lica koje ne postoji, rješenja o pritvoru. Ma ja sam sigurna da su potpuno pukli.Hvala još jednom. E sad se sjetih. A što mi nije priznato državljanstvo RH u koje sam primljena 1992. godine po pripadnosti hrvatskom narodu. Ma gotovi su

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebali bi vi pročitati zakon o kaznenom postupku pa bi vidjeli da se za kaznena djela do 3 godine zatvora vodi skraćeni postupak po optužnom prijedlogu, a ne po optužnici.

 

Što se tiče relativne zastare ona nije nužno nastupila u prosincu jer je možda prekinuta kojim sudskim postupanjem

 

Također upućejm na iščitavanje ZKP-a čl.225 koji govori o uzimanju podataka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZAKON O KAZNENOM POSTUPKU (pročišćeni tekst) "Narodne novine", broj 62/03:

 

Članak 225.

(1) Kod pretrage stana pretražuje se jedna ili više prostorija koje osoba koristi kao svoj dom, te prostorije koje su s tim prostorom povezane istom svrhom korištenja.

(2) Odredbe o pretrazi drugih prostorija ne odnose se na prirodne, javne i napuštene prostore.

 

Još jedna napomena:

 

Ako Vam dođe dopis, npr. poziv na ročište, na ime koje nije Vaše, poštar Vam ostavi obavijest i Vi ga otiđete podići na poštu, od Vas će tražiti dokument o identitetu. Ako nemate dokument o identitetu (osobna iskaznica, putovnica itd.) na kojem je isto ime kao i na dopisu, poštanski službenik vam ne smije dati pošiljku.

 

Da se razumijemo: je ne navijam za Vas ako ste krivi.

 

Ja navijam za to da administracija ove države konačno počne pošteno i učinkovito raditi, a ne postizati (eventualne) rezultate nepoštivanjem zakona da bi time kompenziralo svoju nesposobnost.

 

Suđenje "zločinačkoj organizaciji" je bilo dobar primjer kako novac poreznih obveznika ide u vjetar zbog takve nesposobnosti. Takvih je primjera nažalost bezbroj, samo ih malo privuče pažnju javnosti.

 

Ja sam za to da vas ukebaju, ali na pošten način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kronični, ne znam zašto ste mi citirali članak 225 ZKP?

Što se tiče krivnje i sl. i ja sam za potpuno poštivanje i primjenu zakona? Nije li malo čudno da mi se u toku postupka sva rješenja donose kao strancu i pod prezimenom koje ne nosim a brak je sklopljen u RH? Nije li čudno i to da za navodno djelo iz 2003 suđenje traje još uvijek? A sve svjedoci su izjavili pred sudom da su bili zlostavljani u MUP-u? A nije mi priznato RH državljanstvo, a moj je otac bio proganjan 1971 kad je bilo proljeće, a nitko nije smio da se čuje tada? Ali nebitno. Smatrate li Vi, Kronični, obzirom da je prošlo više od tri godine od navodnog izvršenja djela, a maksimalna zaprijećena kazna je tri godine, da se sada gonjenje ne može otpočeti? Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ste pročitali post prije mojeg, vidjeli biste da je Utjerivač naveo taj članak. Citirao sam ga da se vidi da se ne odnosi na utvrđivanje identiteta.

 

Iz Vaših navoda meni sad nije jasno da li je sudski postupak već počeo, ili tužilaštvo tek treba podići optužnicu odnosno optužni prijedlogi, ili što je u stvari zapravo.

 

Ostaje također nejasno da li ste već primali kakva pismena od Odvjetništva ili suda i učestvovali u radnjama, i kako su ta pismena uopće dolazila do Vas. Ako jesu, zašto ste se tek sada sjetili pozivati na netočnu identifikaciju.

 

Ako je postupak počeo i u toku je, onda nema relativne zastare, jer se ona prekida postupanjem. Može nastupiti apsolutna zastara nakon dvostruko duljeg roka od onog za relativnu, dakle 6 godina, ako se postupak u tom roku ne dovrši odnosno ne bude donesena pravomoćna presuda.

 

U svojim postovima bavio sam se isključivo Vašim pravom kao stranke na pošteno postupanje i poštivanje zakona, a u to iznad svega ide nepobitno utvrđivanje identiteta kao osnovni preduvjet.

 

Dakle, htio sam Vam pomoći samo kao nekto tko je kao stranka imao i ima sličnih i brojnih drugih okapanja s administracijom i sudstvom zbog upravo takvog šlampavog rada.

 

Što se tiče Vaše eventualne krivnje, u to ne ulazim niti se uopće smatram kvalificiranim za to jer nisam pravnik.

 

I još ovo (iz ZKP, istražni postupak):

 

3. Ispitivanje okrivljenika

Članak 237.

(1) Kad se okrivljenik prvi put ispituje, pitat će se za ime i prezime, nadimak ako ga ima, ime i prezime roditelja, djevojačko obiteljsko ime majke, gdje je rođen, gdje stanuje, dan, mjesec i godinu rođenja, koje je narodnosti i čiji je državljanin, čime se zanima, kakve su mu obiteljske prilike, zna li pisati, .....i.

 

To je bila prva i zadnja točka na kojoj je trebao biti utvrđen Vaš identitet, tj. da je Pero Ivić, ranije Pero Perić, osumnjičen da je kao Pero Perić izvršio itd.

 

Bilo kakvo postupanje nakon toga uopće nije smjelo biti moguće bez toga, i najobičnija je šlampavost, bezobrazluk, samovolja i kršenje zakona ako se nakon toga postupalo protiv Vas bez utvrđivanja identiteta odnosno pozivanja na Vaš službeni identitet.

 

Ovime završavam svoje sudjelovanje na ovu temu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

Dobro sam naveo članak 225. koji nosi naziv "ispitivanje okrivljenika". Naime vi ste upotrijebili krivu zakonsku numeraciju, a ja ispravnu. ZKP - pročišćeni tekst (iz 2003) koji se nalazi na internetu nije važeći zakonski tekst jer ga je onaj tko ga je pročišćavao enumrerirao svojom mueracijom,a ne onom kojom se izmjenivao. Stoga je Ustavni sud ukinuo tu numeraciu članaka, pa je ostala numeracija prema izmjenama, a kojeg pročišenog teksta i nema baš za naći na internetu, osim na stranicama koje dopuštaju pristup uz registraciju i plaćanje članarine.

 

Dakle ispravna numeracija tog članka jest 225, a ne 237 kako ste naveli

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...što znači da svatko može držati na Internetu nevaljani tekst zakona. Sigurno ćete uočiti da se neki od tih izvora profesionalno bave tim stvarima.

 

Rekao sam da više neću sudjelovati na ovu temu, ali ste otvorili novu, a to su ovlaštenost da se na Internetu objavljuju zakoni i odgovornost za to. Isto tako i držanje zakona pod "kjlučem" putem pretplate. Mislim da bi to trebalo raspraviti jer u biti, u informatiziranom društvu, i to spada u područje pravne sigurnosti građana.

 

Ali, vrlo zanimljivo, postoji poveznica između ove dvije tako različite teme - šlampavost i neurednost u postupanju. :-)

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija