Zak objavljeno: 26. studeni 2007. Dijeli objavljeno: 26. studeni 2007. Molim Vas da mi objasnite da li moj otac može nakon naše svađe, mene izbaciti iz kuće i moju 2. suprugu koja je trudna 5 mj. i kuću ostaviti mojoj kćerki iz prvog braka koja živi sa svojom majkom a meni neostaviti ništa . Ja sam jedinac i svo ovo vrijeme sam brinuo o njemu i majci i pomagao im. Da li meni po zakonu išta pripada i koja su moja prava ako on oporukom zaista ostavi sve mojoj kćerki iz prvog braka? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Sizif odgovoreno: 26. studeni 2007. Dijeli odgovoreno: 26. studeni 2007. Imate pravo na nužni dio nakon očeve smrti, osim ako se nakon očeve smrti dokaže da ste nedostojni nasljedstva ili vaš otac s nekom osobom sklopi ugovor o doživotnom uzdržavanju. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Zak odgovoreno: 26. studeni 2007. Autor Dijeli odgovoreno: 26. studeni 2007. A koliki je taj nužni dio i po čemu bi smo bili nedostojni nasljedstva? I što ako otac umre a majka je još živa da li i tom slučaju to vrijedi? a što je sa svim onim ulaganjima koje sam ja napravio i uložio svoj novac i rad. konkretno sagradio sam jedan kat kuće? Šta ni na to nemam pravo? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Sizif odgovoreno: 26. studeni 2007. Dijeli odgovoreno: 26. studeni 2007. Nužni dio iznosi polovicu onog djela kojeg bi trebali dobiti da nema oporuke. Dakle, ako u času očeve smrti majka bude živa nasljeđujete polovinu vi, a polovinu majka (ako nema oporuke ili ugovora o doživotnom uzdržavanju). U tom slučaju bi nužni dio iznosio četvrtinu ukupnog dijela. Ako majka umre prije oca nasljedili bi cijelu imovinu, a nužni bi dio bio polovina ukupne imovine. Slučajevi nedostojnosti navedeni su u Zakonu o nasljeđivanju: Nedostojnost za nasljeđivanje Članak 125. Nedostojan je naslijediti, kako na temelju zakona tako i na temelju oporuke, kao i dobiti bilo što na temelju oporuke: 1. onaj koji je namjerno usmrtio ostavitelja, ili je to pokušao; 2. onaj koji je silom ili prijetnjom natjerao, ili prijevarom naveo ostavitelja da napravi ili opozove oporuku ili neku oporučnu odredbu, ili ga je spriječio da to učini; 3. onaj koji je uništio ili sakrio ostaviteljevu oporuku s namjerom da spriječi ostvarenje ostaviteljeve posljednje volje, kao i onaj koji je krivotvorio ostaviteljevu oporuku; 4. onaj koji se teže ogriješio o obvezu uzdržavanja prema ostavitelju prema kojemu je imao zakonsku obvezu uzdržavanja, onaj koji nije htio pružiti ostavitelju nužnu pomoć, koju mu je mogao pružiti bez opasnosti za vlastiti život, ili ga je ostavio bez pomoći u prilikama koje su opasne za život ili zdravlje. A na pitanje kata odnosi se slijedeći članak (također iz Zakona o nasljeđivanju): 1.Neovisno o svome nasljednom pravu ostaviteljev potomak koji je s ostaviteljem živio u zajednici te je svojim radom ili davanjima pridonio da se njegova imovina poveća, časom njegove smrti stječe pravo na onoliki dio ostavine koji odgovara vrijednosti za koju se njegovim doprinosom imovina povećala dok su živjeli u zajednici. 2.Tako izdvojeni dio ne spada u ostavinu te se ne uzima u račun pri izračunavanju nužnog dijela, niti se uračunava nasljedniku u njegov nasljedni dio. 3.Pravo iz stavka 1. ovoga članka ostvaruje se samo na zahtjev ovlaštenika. Pravo na podnošenje zahtjeva prestaje pet godina od dana otvaranja nasljedstva. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.