Jump to content

Molim Vas za HITAN odgovor


Zak

Preporučene objave

Molim Vas da mi objasnite da li moj otac može nakon naše svađe, mene izbaciti iz kuće i moju 2. suprugu koja je trudna 5 mj. i kuću ostaviti mojoj kćerki iz prvog braka koja živi sa svojom majkom a meni neostaviti ništa . Ja sam jedinac i svo ovo vrijeme sam brinuo o njemu i majci i pomagao im. Da li meni po zakonu išta pripada i koja su moja prava ako on oporukom zaista ostavi sve mojoj kćerki iz prvog braka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A koliki je taj nužni dio i po čemu bi smo bili nedostojni nasljedstva? I što ako otac umre a majka je još živa da li i tom slučaju to vrijedi? a što je sa svim onim ulaganjima koje sam ja napravio i uložio svoj novac i rad. konkretno sagradio sam jedan kat kuće? Šta ni na to nemam pravo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nužni dio iznosi polovicu onog djela kojeg bi trebali dobiti da nema oporuke. Dakle, ako u času očeve smrti majka bude živa nasljeđujete polovinu vi, a polovinu majka (ako nema oporuke ili ugovora o doživotnom uzdržavanju). U tom slučaju bi nužni dio iznosio četvrtinu ukupnog dijela. Ako majka umre prije oca nasljedili bi cijelu imovinu, a nužni bi dio bio polovina ukupne imovine.

 

Slučajevi nedostojnosti navedeni su u Zakonu o nasljeđivanju:

 

Nedostojnost za nas­­ljeđiva­­nje

 

Članak 125.

Nedostojan je naslijediti, kako na teme­­lju zakona tako i na teme­­lju oporuke, kao i dobiti bilo što na teme­­lju oporuke:

1. onaj koji je namjerno usmrtio ostavite­­lja, ili je to pokušao;

2. onaj koji je silom ili prijet­­njom natjerao, ili prijevarom naveo ostavite­­lja da napravi ili opozove oporuku ili neku oporučnu odredbu, ili ga je spriječio da to učini;

3. onaj koji je uništio ili sakrio ostavite­­ljevu oporuku s namjerom da spriječi ostvare­­nje ostavite­­ljeve pos­­ljed­­nje vo­­lje, kao i onaj koji je krivotvorio ostavite­­ljevu oporuku;

4. onaj koji se teže ogriješio o obvezu uzdržava­­nja prema ostavite­­lju prema kojemu je imao zakonsku obvezu uzdržava­­nja, onaj koji nije htio pružiti ostavite­­lju nužnu pomoć, koju mu je mogao pružiti bez opasnosti za vlastiti život, ili ga je ostavio bez pomoći u prilikama koje su opasne za život ili zdrav­­lje.

 

A na pitanje kata odnosi se slijedeći članak (također iz Zakona o nasljeđivanju):

 

1.Neovisno o svome nas­­ljednom pravu ostavite­­ljev potomak koji je s ostavite­­ljem živio u zajednici te je svojim radom ili dava­­njima pridonio da se ­­nje­gova imovina poveća, časom ­­nje­­gove smrti stječe pravo na onoliki dio ostavine koji odgovara vrijednosti za koju se ­­nje­govim doprinosom imovina povećala dok su živjeli u zajednici.

2.Tako izdvojeni dio ne spada u ostavinu te se ne uzima u račun pri izračunava­­nju nužnog dijela, niti se uračunava nas­­ljedniku u ­­nje­gov nas­­ljedni dio.

3.Pravo iz stavka 1. ovoga članka ostvaruje se samo na zahtjev ovlaštenika. Pravo na podnoše­­nje zahtjeva prestaje pet godina od dana otvara­­nja nas­­ljedstva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija