Jump to content

Rad sa profesionalnom mirovinom


Ultramaratonac

Preporučene objave

Dobio sam rješenje za profesionalnu mirovinu i ona iznosi 6574 kn. Našao sam si posao koji mogu radit jedino ako zamrznem postojeću mirovinu. Zanima me koliko mi se mirovina umanjuje obzirom da stupam u novi radni odnos. Koji mi se staž računa pri izračunu plače, da li onaj koji mi je naveden u rješenju sa benificijom? Može li mi ponovno zaposlenje štetiti kod kontrolnog pregleda koji mi je naveden u rješenju. Radio bi kao trener za profesorsku plaču.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mirovina ti se u slučaju zaposlenja izračunava po koef.0,333 i taj ti dio uredno sjeda na račun.ako radiš na radnom mjestu koji po prirodi posla ne podliježe beneficijama onda ti se taj novi staž normalno računa.što se ovog trećeg pitanja tiće da li ti zaposlenje može štetiti kod ponovnog pregleda teško je znati jer nisi naveo po kojoj si osnovi umirovljen,ali ipak smatram da ti to u budučnosti nebi naštetilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iako naštetiti grubo zvuči, teorijski može našteti ukoliko (uopće) dođe do kontrolnog pregleda i ako je novi posao suglasan s potencijalima (zvanjem, zanimanjem , poslovima u trenutku umirovljenja,...) pri procjeni radne sposobnosti tada se može izvući zakljlučak da više nema profesionalne nesposobnosti (oliti sposoban za rad), a ne može našteti ako je novi posao sukladan preostaloj radnoj sposobnosti i nije u koliziji s prethodnim vještačenjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas sam bio u mirovinskom a pitao sam koliko mi se mirovina umanjuje ako se zaposlim. Pravnik mi je odgovorio slijedeće. Obzirom da sam bio DVO nije bio u mogućnosti ući u nekakav program da mi izračuna mirovinu po koeficijentu koji je sada na snazi. Rekao je da bi mi se mirovina sada računala po koeficijentu 0,5, dok mi je pri izračunu mirovine koeficijent bio 0,800. Od 01.01.2008. taj će koeficijent biti 0,6667 i tada bi mi se isplatilo staviti mirovinu u mirovanje i ponovo zaposliti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ultramaratonac je napisao:

... Rekao je da bi mi se mirovina sada računala po koeficijentu 0,5, dok mi je pri izračunu mirovine koeficijent bio 0,800. Od 01.01.2008. taj će koeficijent biti 0,6667 i tada bi mi se isplatilo staviti mirovinu u mirovanje i ponovo zaposliti.

 

Mirovinski faktor (MF) po kojem su vam računali iznos invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti iznosio je i još uvijek iznosi 0,8.

Međutim, od 01.01.2008. godine MF za invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposbnosti za rad, koja se isplaćuje osiguraniku za vrijeme zaposlenja iznosi 0,5 (do 31.12.2007. = 0,333), a za invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposbnosti za rad uzrokovane ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću, koja se isplaćuje osiguraniku za vrijeme zaposlenja iznosi 0,6667 (do 31.12.2007. = 0,5).

8-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što sam gore naveo, danas sam bio kod pravnika u mirovinskom. Ako trenutno stavim mirovinu u mirovanje i stupim u novi radni odnos postojeća mirovina bi mi se računala po koeficijentu 0,5 plus primanja na novom radnom mjestu. Kod tog pravnika na stolu sam vido uvezanu "skriptu" koju je pred menom prelistao i prenio mi tu informaciju da će se od 01.01.2008. godine primjenjivati koeficijent 0,6667 umjesto dosadašnjeg 0,5. To isto mi je čovjek napisao na papirić tako da si mogu sam izračunati o kojem bi se to iznosu radilo kod mene. Ako sam ga dobro razumio povečanje koeficijenta sa 0,5 na 0,6667 je stimuliranje zaposlenja branitelja sa profesionalnom mirovinom. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje za morskywuk?

Dobio sam invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad (satnik) 100% vojno oboljenje. Trenutno mi mirovina iznosi 6574 kn (MF 0,8000), ako se zaposlim sa 01.01.2008. da li bi mi onda mirovina iznosila 5478 kn (MF 0,6667) plus plača na novom radnom mjestu. Da li sam na kraju godine (2008.) dužan platiti neki vid poreza ili bi mi se taj porez odbijao od plače.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gle ovak, ovisi na koji način krečeš u rad, da li ugovor o djelu ili radni odnos. (ako je povremeno bolje ugovoro djelu). Za vrijeme dok radiš plačaju se redovita davanja kao da i nemaš mirovinu a mirovinu dobivaš u onom pstotku 0,6667. Dakle dobivaš normalne prihode samo moraš voditi računa da ti to ne preraste u uvjete za ukidanje prava za mirovinu, ovisi o kojoj vrsti posla se radi i kako dugo tj da ti taj posao nije u suprotnosti sa rješenjem o mirovini. Naravno da ćeš početkom godie podnijeti poreznu prijavu za povrat poreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ultramaratonac je napisao:

... Da li sam na kraju godine (2008.) dužan platiti neki vid poreza ili bi mi se taj porez odbijao od plače.

Tijekom primanja plaće (radni odnos, ugovor o ,...) odbijati će se tebi (a i poslodavac će plaćati) sve kao i za osobe iz radnog odnosa koje nisu u mirovini. Također će ti se i od mirovine odbijati porez (i prirez), a u tvom je interesu da na početku godine podneseš prijavu za prethodnu godinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o poslu trenera u atletskom klubu, diplomirani sam kineziolog (VŠS) sa velikm iskustvom iz tog područja. Isključivo se traži zasnivanje radnog odnosa. Nadnevka 21.11.1991. u jednoj akciji sam ranjen od tenkovske granate. Liječen sam u bolnici i stacionaru, te sa na svoj zahtjev vratio u postrojbu. Od 91. po tom ranjavanju više nisam išao liječniku. Kad sam 2005. predao zahtjev za ostvarivanje statusa rvi, dobio sam ga samo za PTSP, jer za ranjavanje nisam imao kontinuitet liječenja. Ovo sam naveo iz razloga da me neko lakše može savjetovati. Trenirao bi djecu i sad više nisam pametanšto napravitii. Sa mirovinom sam zadovoljan, ali bi istovremeno volio raditi taj posao (životna želja mi je bila da radim sa djecom vezano uz sport, ali me rat na žalost u tome prekinuo) i maknuti se iz kuće. Temeljem nekih informacija bojim se da ne bi stekao uvjete za ukidanje mirovine. I dalje po potrebi odlazim liječniku (psihijatru). Raditi ili ne raditi? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija