Jump to content

Raskid kupoprodajnog predugovora, povrat kapare i naknada štete


Mulder

Preporučene objave

Moj kum u moje ime je pregledao auto, napravio predugovor i dao kaparu. Obzirom da je auto bio oštećen, javio mi je i poslao slike što od dijelova trebam nabaviti za popravak. Ja sam u međuvremenu nabavio - kupio potrebne dijelove preko oglasnika, a istog dana mi je prodavatelj javio da odustaje od prodaje auta. Znam da imam pravo na povrat dvostrukog iznosa kapare, iako bi najrađe hito realizaciju ugovora od kojeg je prodavatelj odustao jer je nakon moje ponude i kapare, par sati kasnije dobio povoljniju ponudu. Pitanje, da li i u kojem obimu imam pravo na obeštećenje za kupljene dijelove i druge troškove koje sam imao zbog njegovog odustajanja od prodaje? Osim direktnih troškova za dijelove, koji još troškovi se mogu priznati u eventualnom sporu ako ne dođe do dogovora?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo nadam se da imaš potpisan ugovor. Ako je kum u tvoje ime sklopio ugovor nadam se da je imao punomoć. Isto tako se nadam da imaš dokaz da je tip primo kaparu. Ako nemaš, tip jednostavno može sve zanijekati i na tebi je da sve dokazuješ.

 

Nadalje, ako u ugovoru postoji klauzula da se kapara ugovara kao odustatnina, e tada prodavatelj ima pravo odustati od ugovora i platiti ti samo dvostruki iznos kapare.

 

Ako nema takve kaluzule onda ga možeš tužiti za cjelokupnu štetu i/ili na ispunjenje ugovora. A, ako baš insistiraš možeš prije nego što on sklopi ugovor s novim kupcem pokrentui prnicu i tražiti privremenu mjeru zabrane otuđenja koja se upisuje u registrar vozila, te ga tako spriječiti da proda auto dalje, no on bi se mogao zainatiti i ne prodati ti auto do dovršetka parncie, pa bi trebao pričekati 2-3 godine da dobiješ auto i platiti ga po sada ugovorenoj cijeni (ne znam jel' ti ovo vrijedno truda)

 

Što se tiče dijelova imao bi pravo samo na razliku od kupljene cijene i cijene koji sada možeš dobiti za iste dijelove što je teško dokazati (vjerojatno će biti potrebno vještačenje) i ne znam je li vrijedno truda.

 

Također, koliko poznam odvjetnike niti jedan ti neće pristati da ti vodi ovaj predmet ako ga ne platiš po svakoj radnji.

 

Dakle zaključak: uzmi dvostruku kaparu, prodaj dijelove i to je to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A da, tak sam i ja nekak mislio, pa sam tako u međuvremenu i napravio. Nije me toliko uzbuđivala potencijalna materijalna šteta, koliko sam bio ogorčen na samu situaciju...priznam da sam više od svega htio naučiti "pameti" te likove, koji su mi usput napričali takovih bedastoća koje nemaju veze s kupoprodajom auta, da mi se doslovno povraćalo od njih. Usput. likovi su naši gastarbajteri iz Njemačke.

No, zaboravimo. Hvala na interesu i odgovoru na moj upit. Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija