Jump to content

Da li policija smije zaustavljati bez postavljenih znakova


atlantic

Preporučene objave

Dosta puta ostanem iznenadjen a i preplašen sa našim policajcima koji doslovice iskaču iz grmlja da bi nas zaustavljali .A da ne govorim o tome kako istrče na sred ceste da bi nas zaustavili iz suprotnog smjera.

Zanima me dali je u zakonu definirano kako nas smiju zaustavljati i na koji način to trebaju označiti.

Jedan mi je poznanik rekao da nebi smijeli zaustavljati a da ne postave znakove od policije da su tu da ih na vrijeme možemo uočit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da je propisano zakonima,ali ih se naša policija ne pridržava jer im nemožeš dokazati da se nisu zakona i pridržavali. Npr. u zakonu stoji da bi policija čak morala imati upaljenu rotirku dok vrši kontrolu prometa na cestama i biti na vidljivom mjestu... E sad,koga bi na taj način mogli uhvatiti u prekršaju to je druga prića;-)

Ovo sa znakovima su bezvezarije.

pozdrav;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

PRAVILNIK

o naČinu postupanja policijskih sluŽbenika u obavljanju poslova nadzora i upravljanja prometom na cestama

 

3. Nadzor prometa na cestama

 

Članak 17.

 

Nadzor prometa na cestama obavljaju policijski službenici kretanjem i zadržavanjem na najugroženijim mjestima na cesti kako bi svojom nazočnošću, upozorenjima, zapovijedima, uputama i savjetima te primjenom tehničkih sredstava utjecali na pravilno i zakonito ponašanje sudionika u prometu i na poštivanje prometnih pravila.

 

Kada u nadzoru prometa na cestama policijski službenici zaustavljaju sudionika u prometu, dužni su koristiti pločicu »Stop policija« i zaustavljanje obavljati na dijelu ceste uz desni rub kolnika u pravcu kretanja tako da ostali sudionici u prometu mogu pravovremeno uočiti zaustavljena vozila, vodeći pri tome računa da ne ometaju promet ili ugrožavaju vlastitu sigurnost ili sigurnost drugih sudionika u prometu.

 

Iznimno od stavka 2. ovoga članka, ako to zahtijevaju razlozi sigurnosti, zaustavljanje se može obaviti i sa suprotne strane ceste.

 

Zaustavljanje vozila, prema stavku 2. ovoga članka, obavlja se u pravilu na mjestima gdje se vozilo cijelom svojom površinom može ukloniti s kolnika. Ako se nadzor vozila obavlja na kolniku, na policijskom vozilu mora biti upaljeno plavo rotacijsko svjetlo.

 

Prilikom nadzora prometa na cestama noću i u uvjetima smanjene vidljivosti policijski službenik koji obavlja zaustav­ljanje vozila mora nositi reflektirajući prsluk s otisnutim natpisom »POLICIJA«.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko se radi o policijskoj zasjedi odnosno nadzoru brzine naravno da se ne moraju slikati uz cestu. Ukoliko ste vozili prebrzo policajac Vas propisno nakon nekoliko stotina metara zaustavi držeći u ruci palicu "Stop", vozilo uklonite sa ceste i onda počinje kontrola dokumenata i Vaše objašnjavanje kako ste vozili po propisu,.......................

 

:-D

 

Zašto bi bili označeni i obilježeni kada su u zasjedi? Označen i obilježen je onaj koji Vas zaustavlja, ali tada je prekasno.

 

normalbakica252d1252ejppq4.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zasjeda ili ne, nesmiju izazvati prometnu, ja sam ih pogodil bocno u auto jer su me zaustavili na autobusnom ugibalistu koje je bilo puno kamencica (od zimske sluzbe) i nisam uspel stati i bum bocno u njihova vrata, bili su kul i zvali smo kolege, meni platil kasko za njih neznam, na sudu nist jer nisam brzo vozil (imali radar i nisam bil u prekrsaju negu su me haltali zbog svjetla na autu) niti sam bil pijan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija