marin7 objavljeno: 3. prosinac 2007. Dijeli objavljeno: 3. prosinac 2007. ...molio bih za savjet.... ...radni kolega mi treba dobiti otkaz ugovora o radu...kojega by the way ja moram sastaviti, zbog neispunjena obveze da u roku godine dana od sklapanja ugovora o radu mora položiti za odredjeni strucni certifikat...sto on nije napravio, ugovor se ne raskida automatski nego sukladno tom čl. 7 to ugovora o radu i sukladno čl. 14 pravilnika o radu treba raskinuti ugovor o radu..... ....e sad htjeo bih izbjeci tu situaciju jer bi mu u tom slucaju morao obrazloziti u otkazu koji su razlozi otkaza....pa bih htjeo napraviti radije sporazumni raskid ugovora o radu kako ne bih morao navoditi razloge otkaza , da mu ipak to ne stoji u otkazu i zbog struke i zbog buducih poslodavaca... ...zanima me da li je to bolje i pametnije rjesenje... ...ili ipak moram ici na redoviti otkaz ugovora o radu i detaljno obrazlozenje.... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Ogilvie odgovoreno: 3. prosinac 2007. Dijeli odgovoreno: 3. prosinac 2007. Sporazumni je bolji u toliko što se puno teže pobija pred sudom (praktički si siguran). Također tvoj prijatelj mora potpisati da je suglasan s sporazumnim otkazom. No, tu je pitanje otpremnine. Naime u redovitom otkazu se ne plaćaju dopirnosi za otpremninu do četverostrukog mjesečnog osobnog odbitka vrijedećeg u trenutku isplate za svku navršenu godinu rada u tog poslodavca (zadnji puta kada sam provjerio to je bilo 6.400 kn po godini). Kod sporazumnog se plaćaju doprinosi za cjelokupan iznos. Nadalje, pitanje je i prava tvog frenda na burzi, ako je sporazumni nema odmah sva prava na naknadu. No, za podlodavca uvijek je bolje sporazumni otkaz i svi poslodavci će radije platiti nešto više kako bi mogli sporazumno otkazati radniku, dakle nećeš pogriještiti ako šefu savjetuješ da dade sporazumni (80% radnih sporova dobivaju radnici). Također, u praksi je najbolji treći način koji ti nažalost ne mogu ovako. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Ogilvie odgovoreno: 3. prosinac 2007. Dijeli odgovoreno: 3. prosinac 2007. Eh, da! Sjetio sam se što bi možda bilo najbolje za tvog frenda - preporuka. Svaki poslodavac je dužan dati potvrdu o tome da je radnik kod njega obavljao te i te poslove. Možeš to sročiti na O.K. način. Pa kada ga novi poslodavac pita zašto je dobio otkaz.... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
marin7 odgovoreno: 3. prosinac 2007. Autor Dijeli odgovoreno: 3. prosinac 2007. ...hvala...i ja sad dumam kako da izvedem da on ima sto manje kasnijih problema...jer otkaz ce dobiti u svakom slucaju... ...ako obrazlozim razloge otkaza ugovora o radu...to mu nece bas ici u daljnju korist glede struke i buducih poslodavaca.....zato je sto je razlog otkaza usko vezan za njegovu struku...a ja cu morati obrazloziti podrobno..... ... a sporazumni opet zbog te naknade sa biroa..... ...iako ce ga on potpisati.... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.